terug
naar alle wijnen


Rosť

Droog, fris, rond,
kruidig-fruitig


Bodegas San Gregorio

"Armantes"
Rosado
2021


D.O. Calatayud


Ä 6,25 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken


Droge, frisse, ronde, maar ook pittige rosť. Redelijk vol, soepel, met een opwekkende frisheid, fraaie intensiteit, ingetogen rood fruit en iets kruidigs. Heeft karakter en lengte, is zuiver en past bij nagenoeg alles.
Uitstekende rosť voor een wel heel bescheiden prijs!


Tot en met jaargang 2011 zat het etiket Tres Ojos op deze wijn, nu Armantes: het is dezelfde wijn.

Fraaie droge rosť. Mooi krachtig en intens, maar vooral soepel en genuanceerd, heerlijk zuiver bovendien. Heeft een verfrissende minerale toon en is droog van stijl. Toch is hij door zijn volheid aangenaam mild. Mooie balans, zo kan het dus toch voor rond de 6 euro. Heel veel kwaliteit en genoegen voor een bescheiden prijs. Kan goed als aperitief, maar past ook uitstekend naast bijna alle gerechten. Eigenlijk is dit de meest veelzijdige wijn uit mijn assortiment.

Rosť wordt in ons land tegenwoordig steeds meer op waarde geschat, maar toch wordt er nog vaak op dit type wijn neergekeken: snoepjeswater, niet serieus, flauwe slobber, vlees noch vis, geen wit en geen rood, kortom een beetje sneu type wijn.
Maar, waarom zouden al die wijndrinkers in Zuid-Frankrijk, Noord Spanje en ItaliŽ zo vaak een droge rosť drinken? Hebben die het dan allemaal bij het verkeerde eind? Geloof dat maar niet. Die hebben de lekkere versies van dat minderwaardige slobbertje volop tot hun beschikking en ze torsen niet de last van het vooroordeel.  Zij weten als geen ander dat een goede rosť gewoon heerlijk genieten is. Maar dat kunnen wij ook!! Hier heb je zo'n rosť waar ze elders zo ongedwongen en ongegeneerd van genieten. Probeer het maar eens een aantal keren, als de gÍne verdwenen is dan is alleen het genieten nog maar over.

Gezonde druiven zijn bij rosť's (en bij witte wijnen) essentieŽl want er is geen zoet, tannine en kracht om "foutjes" te bedekken of overstemmen.  Zuiverheid is de grootste verdienste van dit type wijn, naast natuurlijk het bescheiden fruit en de frisheid. Ook voor rosť blijkt Calatayud een geschikt wijngebied: rijp fruit vanwege de warmte overdag een aromatische stijl vanwege het lange rijpingsseizoen en frisheid vanwege de koele nachten. De Garnacha zorgt voor de rondheid en souplesse, de Tempranillo voor de frisheid, pit en het bescheiden fruit.

De jaargang 2020 was niet zo geslaagd en sloeg ik maar over. Gelukkig was er nog 2019 en daar kocht ik nog extra van. 2021 is weer op niveau, wat krachtiger dan 2019, ook mooi fruit, fractie minder fris, maar voor de rest hetzelfde van stijl. Nog steeds heel veel wijn voor zo weinig geld.© GoedeWijn.info