terug
naar alle wijnen


Rood

Complex, diep, rijp,
kruidig, truffel, aards

Comm. G.B. Burlotto

"Acclivi"
2018

D.O.C.G. Barolo


* sold out *
* uitverkocht *

60,00
per fles 

drinken
/ bewaren tot 2040


Je hebt Barolo en Barolo, dit is het echte werk: prachtig, klasse en diepgang, veel expressie, mooi zacht, krachtig, intens, elegant, echt uit het boekje en dan een paar stappen verder. Kruiden, truffel, fruit, mooi in balans. 2018 is iets lichter dan vorige jaren, maar het scheelt niet veel.
Kan het ng mooier?
Ja, meer diepte en nuances: Burlotto's Castelletto, nog meer concentratie en complexiteit: Monvigliero, meer rijkdom en breedte: zijn Cannubi.


Burlotto maakt verscheidene Barolo's. Allemaal in de volstrekt authentieke stijl. Geen nieuw eikehout, maar diepte en etherische intensiteit. Puur de druif en de wijngaard komen in zijn wijnen naar voren. Een traditionalist die fluwelige en weldadige wijnen maakt. De druiven voor de Acclivi worden ontsteelt en de schillen en andere vaste delen weken twintig dagen in de jonge wijn. Alles wat de wijngaard geeft komt in de wijn. De rijping vindt gedurende ca. 2,5 jaar plaats in grote houten vaten van 3 tot 5 duizend liter. Je zou harde, stugge Barolo's verwachten, maar niets is minder waar, ze zijn opvallend zacht en "vloeiend".
Zijn "normale" Barolo is al heel mooi, veel kenmerkender en complexer dan wat gemiddeld voor Barolo door gaat. Met ingang van jaargang 2014 koop ik de gewone Barolo omdat ie sinds dat jaar toch bijzonder is voor zijn prijs. De drie andere (luxere) bieden duidelijk meer, maar zijn dan ook schaarser en hoger geprijsd. Goede Barolo is altijd kostbaar, zeker nu rode Bourgogne haast onbetaalbaar aan het worden is.
 De Acclivi is een betere, speciale selectie van druiven uit drie wijngaarden rond Verduno, allemaal Cru's waaronder de Monvigliero. Daardoor is de Acclivi een wat minder specifieke Barolo dan bijvoorbeeld de Monvigliero. Het karakter is iets gemakkelijker, heeft iets meer fruit en een wat andere kruidigheid. De Monvigliero heeft n hoge aromastijl-piek, de Acclivi heeft meerdere, maar dan minder hoog om het maar eens grafisch voor te stellen. Technisch even mooi, maar minder eigenzinnig, voor mij iets minder indrukwekkend. Ooit Barolo willen proeven? zo (kan) moet hij zijn. Deze wijn geeft wat je van een goede Barolo mag verwachten, diepte, kracht, nuances, rijkdom, complexiteit en vooral spanning en klasse. Kostbaar maar zeer zeker zijn geld waard!

Het jaar 2009 leverde relatief ronde en zachte wijnen, 2011 gaf krachtiger en intensere Barolo's en 2012 nog iets krachtiger wijnen. Hebben wat meer tijd nodig om hun volle pracht te tonen, zijn in hun jeugd nog wat stugger en geslotener. 2013 deed daar nog een schepje intensiteit en kracht bovenop.

In 2014 verdween deze selectie in de "gewone" Barolo, de 2015 werd wel weer zelfstandig uitgebracht. 2015 is het krachtigste en meest intense jaar voor Acclivi tot nu toe (voor mij althans), hij zit nu kwalitatief dichter aan tegen Monvigliero en Cannubi dan andere jaren. Helemaal Burlotto-stijl, maar deze 2015 heeft toch iets extra vergeleken met voorgaande jaren.
2016 is als Barolojaar als legendarisch bestempeld, de hype is dus nog erger dan voorgaande jaren. Helaas alles in mum van tijd verkocht.
2017 was weer prachtig, wat een balans en nuances.
2018 in lijn met het wijnjaar: elegant,  verfijnd en toch krachtig.

Deze kwaliteit is bij de grote namen veel en veel duurder, het dubbele is geen uitzondering.


GoedeWijn.info