terug
naar alle wijnen


Rood

Fris, elegant, zacht, pracht fruit, genuanceerd
Comm. G.B. Burlotto

Barbera
2021


D.O.C. Barbera d'Alba


€ 16,50
per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken


Barbera zoals je zou willen dat ie altijd werd gemaakt. Heerlijk fris, veel fruit, minerale nuances, ietsje aards, pietsje kruidig, puur en mooi zacht. Duidelijk eleganter dan andere jaren, maar niet onrijp of stroef, gewoon wat lichter en iets minder intens. Met die altijd fraaie zijdeachtige structuur en voorbeeldige balans van Burlotto.

Comm. G.B. Burlotto is een kleine producent van Piemonte wijnen. Gesitueerd in het noordelijke deel van Barolo, in Verduno. De stijl van de wijnen is hier aromatischer, eleganter en verfijnder dan in het meer zuidelijk gelegen deel van deze appellation.

Fabio runt met zijn moeder het bedrijf van ca. 12 ha. Werkwijze is uiterst klassiek, geen nieuwe barriques, geen kunstgrepen voor meer kleur of fruit-extractie, nee alles moet zo puur en authentiek mogelijk blijven. Toch is er wel moderniteit in de wijnmakerij: de capaciteit tot koeling, temperatuur regulatie bijvoorbeeld, maar alles is gericht op een zo  natuurlijk, oorspronkelijk mogelijk type wijn.
Lange inweek periodes (schillen, stelen en pitten) zijn standaard bij zijn Barolo's. Rijping op hout: alleen maar op grote maten, de druif en het fruit (expressie van het terroir) staan centraal.
Modern artisanaal vind ik wel een passende term.
Wat maken ze hier mooie wijnen!! Niet goedkoop, maar echt klasse, heel bijzonder, écht heel bijzonder!
 
Alle rode wijnen die Fabio maakt zijn prachtig (de witten en rosé heb ik nooit geproefd), ze hebben een puurheid die bijzonder is, ze zijn zeldzaam authentiek, zelden proefde ik zulke duidelijke kenmerken van de gebruikte druif. Barbera, Nebbiolo, Freisa, Pelaverga, als je ze naast elkaar zet komen alle beschrijvingen in de handboeken voorbij.

Zo ook bij deze Barbera:
Prachtig fruit (kersen) mineralen, iets rokerigs, iets aards, thee, vanille, rozijn. Mooi compact, zuiver en ook complex. Allemaal beschaafd, iets ingetogen, maar wel van het mooiste. Ik dacht meteen aan een mooie rode Bourgogne, hoewel die vergelijking mank gaat heeft deze Barbera er wel wat van, want het zit hem niet in de kracht en concentratie, maar in de subtiele verhouding tussen fruit, mineralen, aardsheid, in de aromatische opbouw. Deze wijn moet het niet hebben van kracht, intensiteit en body, nee het gaat om de subtiele toets van het fruit, de bodem en het wijnjaar, meer een aquarel, geen weelderige Rubens.

2016 was iets minder groots dan 2015. De wijnen zijn iets lichter, frisser, iets minder diep, maar wel prachtig genuanceerd.

2018 wordt gekenmerkt door het frissere jaar, helderder fruit, veel elegantie, mooie frisheid, zachte tanninen, iets mineraler dan 2015 en 2016.
2019 lijkt sterk op 2018, zal nog iets dieper en complexer worden dan nu het geval is.
2021 was een goed, maar relatief licht jaar voor Barbera, wat minder diepte en kracht dan gebruikelijk, maar wel diezelfde zuiverheid en balans. Dat heldere fruit en die rondingen zonder het spannende van de Barbera tekort te doen, dat is meesterlijk wijnmaken.

De luxere en rijkere versie is de Aves.

Heerlijk fruit, prettige aardsheid een bescheiden kruidigheid, heerlijke souplesse. Kortom wijnen om volop van te genieten terwijl de Nebbiolo's liggen te rijpen. Prachtige, jeugdige wijn, biedt al het moois van de Barbera.

Is Barbera vaak stroef, dunnig, krasserig en onvriendelijk, dit is de andere kant van de druif: distinctie en levenslust, subtiliteit en fluweel, wel met dat spannende pittige als opwindende twist. Barbera ten voeten uit, maar wel het beschaafde, fijnzinnige neefje, niet de brute, slungelige, grote broer.


© GoedeWijn.info