terug
naar alle wijnen


Rood

Complex, elegant, fris,
fruitig, mineraal-kruidig

Comm. G.B. Burlotto

Nebbiolo
2021

D.O.C. Langhe


20,80
per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken / bewaren tot 2026


Ook wel kleine Barolo genoemd, gaat wel wat ver, maar je proeft waar het heen gaat. Al een begin van complexiteit, elegantie en zachtheid, pracht fruit, haast mysterieus, maar is nog jong. Voor een Nebbiolo opvallend zacht en rond, maar vooral Burlotto-genuanceerd, evenwichtig verfijnd en elegant.

Voor meer informatie over de producent zie: Barbera.

Burlotto maakt schitterende wijnen. Ook die van de Nebbiolo zijn prachtig. De stijl die Fabio zoekt is eerder subtiel dan krachtig. In deze Nebbiolo gaan de jongere stokken van de Barolowijngaarden en de vaten die net niet goed genoeg zijn voor zijn Barolo's. Dat verklaart waarom deze Nebbiolo zo bijzonder mooi is, het is eigenlijk een lichtere versie van een Barolo. Barolo wordt vaak geassocieerd met kracht en intensiteit, maar in het deel van Piemonte waar Burlotto zijn wijngaarden heeft is elegantie en zachtheid een kenmerk. Zo is ook zijn Nebbiolo een toonbeeld van verfijning en elegantie. Weinig kleur (rode wijn?) en toch heel etherisch. Gemaakt op balans, subtiliteit, zuiverheid en complexiteit van het fruit, mineralen en licht kruidige nuances. Laat geoogst en daarom een vleugje zoetig geconfijt van geur, de mooiste bosaardbeitjes, de zuiverste specerijen (kaneel, kruidnageltje) zitten diep verscholen in de vele subtiele laagjes smaak en aroma van deze wijn. Heel zuiver en heel puur van stijl, geen hardheid, wel frisheid, een romige zachtheid, elegantie, diepgang, een vleugje pittige tanninen, een wijn waar je einedloos aan blijft ruiken en waarin je aldoende eindeloos veel nuances tegenkomt.

Vergeleken met 2014 is deze 2016 ietsje ronder, zit nog wat dicht, maar lijkt er verder veel op.
Vergeleken met de 2015 is deze Nebbiolo duidelijk lichter. Er zit wat minder diepte in maar de balans is even fraai, hij is zachter en wat ronder, de 2015 is geschikt om langer te rijpen. De 2015 is wat stugger, klassieker zo je wilt.

2018 is eleganter, mineraler en frisser, maar wel met dat lekkere ronde en zachte van Burlotto-wijnen. Kan nog gerust een paar jaar verder rijpen en wordt daar duidelijk nog beter van.

2019 is geheel in dezelfde stijl, ook fris, en elegant, maar met die lekkere zachte ronding en ook wat tannine. Een jonge Nebbiolo die overwegend zacht van stijl is? Dat kan, deze is er eentje die dat bewijst.

2021 is een relatief lichte wijn, zit nog iets dicht (jan. '23) heeft nog iets jonge nebbiolo tannine, maar is verder weer volgens het boekje: complex en zacht, tikje rond, heel subtiel rozijnig, klein zoetje en specerij in neus, echt die beginnende subtiliteit die ook in de Barolo's zitten, maar wel een paar niveaus eenvoudiger en minder diep. Burlotto- elegantie, net als altijd.

Verwacht dus geen krachtpatser, maar een elegante en fijnzinnige dame in fluweel, een mysterieuze glimlacht met ook enige reserve, je moet er wat voor doen, maar dan is het ook echt genieten.


GoedeWijn.info