terug
naar alle wijnen


Rood

Expressief, rijp fruitig,
soepel, aards

Dom. de Cabriac

Carignan
"Vieilles Vignes"
2016


Vin de France 


8,40 per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken


cabriac carignan 2016

Eerlijk, recht voor z'n raap, redelijk krachtig en toch soepel, maar vooral uitbundig, zuiver en aards-fruitig. Mooie fristoon. Gemaakt van oude stokken, vandaar de intensiteit. Ouderwetse wijn in moderne stijl.

Bij deze producent was het eigenlijk meer mijn nieuwsgierigheid naar de wijnen dan de noodzaak om aanvullingen uit die streek te zoeken.

Toen ik de wijnen van ze proefde was ik meteen verkocht. Zo authentiek en modern-klassiek had ik ze nog geproefd, althans niet voor zo'n gunstige prijs. Hier streeft men niet naar vulling, kracht en intensiteit, maar naar balans, ingetogen en bescheiden diepte, fraaie nuances, vanzelfstrekende wijnen vind ik een mooi passende term. Geen opgedirkte wijnen om de markt te plezieren, maar wijnen die hun afkosmt op een beschaafde wijze aan de consument mededelen. Je vind ze niet meer zoveel, zulke wijnen van zulke producenten. De Cibeins zijn al aardig op leeftijd, net als hun wijngaarden trouwens, ze hebben een onvoorstelbare hoeveelheid ervaring met de wijngaarden, de streek en de druiven waarvan ze wijn maken. Je proeft het telkens weer: deze mensen weten precies wat ze moeten doen, elk jaar opnieuw. Weten ze wat ze moeten laten, niet moeten doen, hebben ze tot hun kenmerk gemaakt. Resultaat: zeldzaam pure en oprechte wijnen voor een redelijke prijs, wijnen met authenticiteit en karakter, maar ook voldoende "glimlach" en energie. Geen bedachte wijnen, maar resultantes van het terroir en de zorgvuldige sturing van de wijngaardenier/wijnmaker Jean de Cibeins.

Op Château de Cabriac werkt men net niet eco, althans men vraagt de status niet aan, bovendien wil men in het uiterste geval nog terug kunnen grijpen op bestrijdingsmiddelen als het in een ongunstig jaar onverhoopt mis dreigt te gaan. Voor de rest doet men alles als ware het een biologisch bedrijf.
In de Corbières, met name het deel waar zij zitten heeft men al een prettig uitgangspunt voor biologische wijnbouw: gunstige omstandigheden in de wijngaard waardoor met name schimmelziekten slechts sporadisch een probleem vormen, en dat is in de wijnbouw over het algemeen toch wel de grootste bedreiging van de druivenoogst.

Maak ook eens kennis met de andere wijnen van Cabriac: de werkelijk prachtige witte Vermentino, de pittige en warme Corbières en de warme, vrij volle Pinot Noir.

Ik heb een zwak voor de Carignan van Cabriac, in zijn eenvoud eigenlijk heel erg bijzonder. Vooral 2016 is een juweeltje, zelden werd ik zo blij van "een Carignan".
Deze wijn is een miskend kind: gemaakt van de Carignan en daarmee wettelijk onmiddelijk verklaard tot inferieur, wat zijn die regeltjes toch heerlijk. Ooit bedacht om de kwaliteit te bevorderen, want de Carignan-druif levert heel gemakkelijk veel te veel kilo's druiven per hectare met een dunne, zurige en rouwe, onrijpe wijn als gevolg. Wijnen die naar hartelust werden geproduceerd toen de Midi nog een achtergebleven wijngebied was, ze daar nog oceanen van goedkope "plonk" maakten voor de droge, maar onkritische kelen van de lokale bevolking die zichzelf een "foie gras" dronken of buitenlanders (lees Hollanders) die geen cent teveel wilden betalen.

Zoals met veel regeltjes, ergens uitgedacht achter een bureau tussen negen en vijf en met een simpel doel voor ogen, is dit na al die jaren een eigen leven gaan leiden en door de tijd heen vanzelf tot waarheid geworden. Immers, regels zijn regels en die zijn er niet voor niets.

Nooit had die ambtenaar-mijnheer (want dat was het vast) om halftien in de ochtend kunnen vermoeden dat er decennia later producenten zouden zijn die van zorgvuldig beheerde stukjes wijngaard met zeer bejaarde wijnstokken, lage rendementen zouden gaan oogsten. Dat van dat fruit heel erg karakteristieke en indrukwekkend fraaie wijnen zouden worden gemaakt, de mentaliteit van de producenten revolutionair zou veranderen en er vele nieuwe wijnmaaktechnieken zouden komen.

Het valt deze meneer niet te verwijten, maar wel zijn opvolgers, want hoe mooi de wijn ook is, nooit mag een van 100% Carignan gemaakte wijn A.C. of zelf maar Vin de Pays heten, nee, slechts Vin de Table, eufemistisch door de bureacratie opgevijzeld in imago tot "Vin de France".

Men heeft wel een klein beetje gelijk: de Carignan heeft niet de klasse van een Syrah of Grenache, maar als je een goede wijngaard met oude stokken hebt en je doet als wijnmaker je best, dan kan hij prachtige wijnen opleveren.

Zo ook bij Domaine de Cabriac: slechts een Vin de Table en daarom nog zo goedkoop. Is die regel toch nog èrgens goed voor.

Een heerlijk intens, recht voor zijn raap en een tikje boers glas wijn. Je proeft dat de druif thuishoort in deze warme streek:  hij is zo overtuigend en naturel van stijl, alles klopt, het fruit, de tanninen en vooral de zuurgraad die de wijn zo heerlijk drinkbaar en niet vermoeiend maakt, en natuurlijk de prachtige intensiteit, maar die komt van de oude stokken, net als de complexiteit en  de diepte van de fruitigheid.


Uitermate aanbevolen!

© GoedeWijn.info