terug
naar alle wijnen


Rood

Warm, vol, zacht, houtgerijpt, kruidig, complex
Château de Cabriac

"Prieuré Saint Martin"
2019


A.C. Corbieres 


16,90 per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2027
Houtgerijpte, volle en zachte wijn, complex warm-kruidig van stijl. Heel kenmerkend Corbières karakter, zonnig en gestoofd, rijp, zeer genuanceerd fruit en beschaafde houtnuances, diepte en grote lengte. Luxe, iets klassieke Zuid-Franse wijn.


Voor achtergrondinformatie over Château de Cabriac zie: Dom. de Cabriac Carignan 2021

Al jaren doe ik zaken met Château de Cabriac. Men maakt stevige, maar vooral ronde en volle, tikje klassieke warmbloedige wijnen. Hun Corbieres bieden meer diepte en klasse dan hun ook fraaie Vin de Pays. Het terroir en de melange van de verschillende (inheemse) druiverassen) geven deze extra complexiteit en meerlagigheid. De Tradition is hun "standaard" Corbières, de Prieuré saint Martin is hun prestigewijn. Jaren geleden maakte men ook een kleine hoeveelheid in 2013 en 2015 kocht ik er een kleine hoeveelheid van:  Confidences. Die wordt jammer genoeg al jaren niet meer gemaakt.
Alle Corbières van Cabriac zijn klassiek en authentiek: zo kun je ze alleen maar maken in Corbières, vol, warm, gestoofd, kruidig, vurig en een beetje ruig. Je kunt proeven dat de Cibeins nog uit een andere generatie stammen, hun luxere wijnen lijken zo uit de zeventiger en tachtiger jaren te komen. Mooi hout, niet gebrand of opzichtig, geen overextractie, maar heel puur en degelijk gebaseerd op de intensiteit die de druif zelf meebrengt uit de wijngaard. Oude stokken, lage opbrengsten, maar geen overextractie, wel langdurige rijping op eikehout. Deze "reserve" is mooi en indrukwekkend. Het draait allemaal om intensiteit, heel veel warm en kruidig fruit, rijkelijk omlijst door vanille, aardsheid en kruiden van de houtrijping en rijping op fles. Na de 2011, de 2013 en 2017 is nu de eveneens prachtige 2019 op voorraad. Dezelfde stijl, het hout is ietsje meer caramel van stijl. Laat deze wijn eens een paar dagen open staan, hij wordt elke dag mooier, complexer en genuanceerd fruitiger. Heel bijzonder!

Géén wijn voor watjes, stevig en intens, een steeds zeldzamer wordende stijl. Heel wat anders dan de gladde en vloeiende stijl waar Chili zo bekend om is geworden.
© GoedeWijn.info