terug
naar alle wijnen


Wit

Fris, ingetogen kruidig-fruitig, pittig, redelijk vol

Dom. de Cabriac

Vermentino
2019


V.d.P. d'Oc. 


8,80 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken
Frisse wijn, pittig en kruidig, redelijk vol en krachtig, vrij ingetogen van aroma's, aards en genuanceerd. Levendige, opwekkende wijn met een klein, stenig bittertje. Prima etens-begeleider, voegt zich gemakkelijk naar het gerecht.

Voor achtergrondinformatie over Château de Cabriac zie: Dom. de Cabriac Carignan 2018

Een beetje als met de Pinot Noir van Cabriac: waarom zal je een droge witte wijn kopen uit een warm en zonnig gebied als de Corbières?
Waarom een Vermentino (ook wel Rolle genoemd), de eenvoudige druif, veel aangeplant in Sardinië, die eigenlijk alleen maar bekend staat om zijn jeugdige frisheid, en zijn ongecompliceerde fruit en uitbundigheid?

Het begon in 2013 met de belegen Vermentino uit 2010. Een wijn die eigenlijk juist jong gedronken zou moeten worden, was dat niet te oud?

Een paar vragen die door mijn hoofd spookten toen ik de prijslijst zag van Château de Cabriac. Natuurlijk heeft men Viognier en Roussanne, witte druiven waarvan men luxe witte Rhônes maakt op de lijst staan, maar ja, Viognier heb ik al van Domaine des Homs (subliem) en Roussanne kan mooi zijn maar valt niet altijd erg in de smaak in onze regio.

Toch wilde Michèle Cibeins van Cabriac mij die wijn laten proeven, natuurlijk doe ik dat dan want dan is er vast een goede reden voor.

En ja hoor, het was een schot in de roos. Kijk, dat maakt het nu zo leuk het wijnvak. Heb je al heel veel geproefd en van alles meegemaakt op wijngebied, dan toch is er iets waardoor je van je stoel valt. Een droge witte wijn uit een droge, hete wijnstreek in Zuid-Frankrijk, gemaakt van een eenvoudige druif en dan ook nog een of twee jaar (te) oud. Klasse! opwindend! heel bijzonder! verrassend! Jippie, bingo.

Maar goed, die sublieme 2010 is nu lang en breed op. Net als de tussenliggende 2014 en 2016.

De jonge jaargangen bleken frisser, pittiger, minder rond en rijk dan de 2010. Levendiger en opgewekter, heerlijk pittig fris, met dat lekkere bittertje in de smaak en afdronk. Mooi ingepakt in minerale nuances en kruidig fruit. Het is wat anders dan gemiddeld, maar daardoor juist verrassend en boeiend.

Kan bij alles en zonder iets geschonken worden. Voor rond de acht euro een geweldige koop. Weer eens wat anders dan Chardonnay en Sauvignon Blanc!

2016 leek heel sterk op 2014, was een heel klein beetje frisser en ook ietsje krachtiger. 2015 heeft men niet op de markt gebracht: te weinig van gemaakt, ging op in de blend van de witte Corbières, jammer, maar helaas. Gelukkig is er recent weer een nieuw jaar in de fles gestopt: 2017. Deze wijn is weer ietsje lichter dan de 2016, even fris, tikje minder krachtig iets minder intensiteit, even helder en zuiver van stijl.
De 2019 is weer iets voller en roder dan de 2017, 2018 was een erg kleine oogst, daar ging alle Vermentino in de witte Corbières, gelukkig werd de 2017 snel opgevolgd door de nu leverbare 2019.


Ronduit aanbevolen!

© GoedeWijn.info