terug
naar alle wijnen


Wit

Fris, vol, krachtig, pittig, ingetogen fruitig

Dom. de Cabriac

Vermentino
2020


V.d.P. d'Oc. 


9,20 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken
Fris, pittig, krachtig en opvallend vol van stijl. Vrij ingetogen fruit van abrikoos en perzik, licht kruidig. Levendige, opwekkende wijn met een klein, stenig bittertje. Prachtige etens-begeleider, voegt zich gemakkelijk naar het gerecht.

Voor achtergrondinformatie over Château de Cabriac zie: Dom. de Cabriac Carignan 2019

Een beetje als met de Pinot Noir van Cabriac: waarom zal je een droge witte wijn kopen uit een warm en zonnig gebied als de Corbières?
Waarom een Vermentino (ook wel Rolle genoemd), de eenvoudige druif, veel aangeplant in Sardinië, die eigenlijk alleen maar bekend staat om zijn jeugdige frisheid, en zijn ongecompliceerde fruit en uitbundigheid?

Het begon in 2013 met de belegen Vermentino uit 2010. Een wijn die eigenlijk juist jong gedronken zou moeten worden, was dat niet te oud?

Een paar vragen die door mijn hoofd spookten toen ik de prijslijst zag van Château de Cabriac. Natuurlijk heeft men Viognier en Roussanne, witte druiven waarvan men luxe witte Rhônes maakt op de lijst staan, maar ja, een Viognier had ik al en Roussanne kan mooi zijn maar valt niet altijd erg in de smaak in onze regio.

Toch wilde Michèle Cibeins van Cabriac mij die wijn laten proeven, natuurlijk doe ik dat dan want dan is er vast een goede reden voor.

En ja hoor, het was een schot in de roos. Kijk, dat maakt het nu zo leuk het wijnvak. Heb je al heel veel geproefd en van alles meegemaakt op wijngebied, dan toch is er iets waardoor je van je stoel valt. Een droge witte wijn uit een droge, hete wijnstreek in Zuid-Frankrijk, gemaakt van een eenvoudige druif en dan ook nog een of twee jaar (te) oud. Klasse! opwindend! heel bijzonder! verrassend! Jippie, bingo.

Maar goed, die sublieme 2010 is nu lang en breed op. Net als de tussenliggende 2014 en 2016.

De jonge jaargangen bleken frisser, pittiger, minder rond en rijk dan de 2010. Levendiger en opgewekter, heerlijk pittig fris, met dat lekkere bittertje in de smaak en afdronk. Mooi ingepakt in minerale nuances en kruidig fruit. Het is wat anders dan gemiddeld, maar daardoor juist verrassend en boeiend.

2016 leek heel sterk op 2014, was een heel klein beetje frisser en ook ietsje krachtiger. 2015 heeft men niet op de markt gebracht: te weinig van gemaakt, ging op in de blend van de witte Corbières, jammer, maar helaas. Gelukkig is er recent weer een nieuw jaar in de fles gestopt: 2017. Deze wijn was weer ietsje lichter dan de 2016, even fris, tikje minder krachtig iets minder intensiteit, even helder en zuiver van stijl.
De 2019 was weer iets voller en ronder dan de 2017, 2018 was een erg kleine oogst, daar ging alle Vermentino in de witte Corbières.

De 2020 is niet zo vol als de memorabele 2010, maar hij komt wel een goed eind in die richting. Hij is frisser dan de 2010, pittiger, beter: hij is voller en rijker dan de 2019 en net zo pittig, wat intenser en vooral boeiender.

Erg mooie Vermentino, voor mij de mooiste sinds 2010!

Ronduit aanbevolen!

© GoedeWijn.info