terug
naar alle wijnen


RoodKrachtig, complex balsamisch, diep fruitig
Colli di Castelfranci

"Alta Valle"
2016


D.O.C.G. Taurasi24,90 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2028
Grote en indrukwekkende wijn waarin kracht, intensiteit, complexiteit en eindeloze balsamische, kruidige en fruitige nuances perfect samengaan met volheid, frisheid en elegantie. Complex, diep met een grote lengte. Uniek type etherische kruidigheid, niet hard, wel intens, nadruk op balans, geen houtinvloed, terroir-
expressie in optima forma
Top Taurasi.

Voor meer informatie over de producent zie: Vadantico 2015.

Taurasi wordt ook wel de Barolo van het Zuiden genoemd. Klopt natuurlijk niet, maar ik snap het wel. Net als Barolo kan een goede Taurasi een indrukwekkende etherische complexiteit hebben in combinatie met kracht, diepte en frisheid.

De druiven (Aglianico en Nebbiolo) tonen duidelijke overeenkomsten: veel zuur en tannine, de wijnen ervan: mooi fruit in de jeugd en veel balsamische kruidigheid na rijping.

Zoals de naam "Alta Valle" van de Taurasi van Colli di Castelfranci al aangeeft komt deze wijn uit de beste en hoogst gelegen wijngaarden tussen de ca. 600 en 700 meter boven zeeniveau, de oogst vindt vaak heel laat plaats, november is eerder regel dan uitzondering. Het rijpingsseizoen op deze hoogte is extreem lang waardoor de druiven lang en geleidelijk rijpen en er hierdoor heel veel complexe voorlopers voor aroma-stoffen worden opgebouwd. 

Bovendien is het microklimaat er koeler dan in de lager gelegen wijngaarden (helderder en frisser fruit) en is het verschil in dag en nacht-temperatuur groot, hetgeen ook bevorderlijk is voor een grote kleurintensiteit in de schillen van de druiven. Kortom, als er sprake is van een goed jaar kunnen hier onvoorstelbaar mooie wijnen vandaan komen.

Sabino, de jonge wijnmaker laat de Taurasi (alcoholisch) vergisten in grote houten kuipen van 50 Hl, net als in de beste Châteaux van Bordeaux. De gistingstemperatuur ligt met 28-30 graden iets hoger dan bij de Vadantico (25 graden) die meer op fruit en souplesse wordt gemaakt.
Alleen lekwijn wordt gebruikt, de perswijn wordt verkocht aan een distilleerderij. Perswijn van Aglianico bevat heel veel strakke tanninen, daar wil Sabino liever niet teveel van in de wijn hebben. Vervolgens vindt de eerste rijping en de malo-lactische vergisting plaats in barriques van gemiddeld tweede jaar gebruik, gedurende 12-18 maanden. Daarna wordt de wijn in grote houten vaten (25  en 50 hl.) gedurende 2 - 2,5 jaar gerijpt om het fruit gedurende die periode van geleidelijke en gelijkmatige oxidatie in de wijn te fixeren/ stabiliseren. Ook worden hierdoor de tanninen verzacht.

De wijngaard-, wijnjaar- en druif-eigen karaktersitieken worden dus niet afgedekt met houtaroma's, het terroir komt optimaal in de wijn tot uitdrukking.

Ik proefde drie jaargangen Taurasi: 2011, 2013 en 2016. De laatste vond ik verreweg het mooist, subliem zelfs. Bleek dat de eerste jaargang te zijn dat Sabino zich over het wijnmaakproces ontfermde. Er was geen twijfel of die jaargang moest deze kant op.

De Alta Valle 2016 kan nog vele jaren mee, maar ik ben toch een beetje aan de voorzichtige kant met m'n bewaaradvies, je kunt een wijn beter iets te jong drinken dan iets te laat, de opgaande curve is veel vlakker dan de afgaande curve (na het bereiken van het drinkoptimum). Bovendien ben ik meer een liefhebber van duidelijk fruit dan van dominante, erg aardse en belegen nuances, maar dat is een kwestie van smaakvoorkeur, niet van kwaliteit.

Prachtige wijn, zo mooi kan Taurasi zijn, ik heb al veel erg mooie wijnen geproefd, dit is eentje om niet te vergeten. Deze kwaliteit is heel bijzonder en schaars, en daarom ook vaak onbetaalbaar. Daarin is de Alta Valle een welkome uitzondering de prijs is voor dit niveau gewoonweg laag!!

Houdt u van dit type wijn? Mis hem niet.

p.s. ooit een monument geproefd? kijk dan eens naar de Braudiano Taurasi Riserva 2008, een wijn uit andere tijden.


© GoedeWijn.info