terug
naar alle wijnen


Wit droog


Strakdroog, fris,
rond, complex, intens

Domaine de la Chesnaie

Sauvignon-Blanc
2019


I.G.P. Val de Loire 


€ 8,70 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2023
la chesnaie sauvignon-blanc 2016
Strakdroog, pittig en heerlijk fris. Zeer fraaie Sauvignon, beschaafd en kristalhelder van stijl. Vanwege het rijpe  wijnjaar en kleine oogst voller, ronder en duidelijk complexer dan anders. Vleugje vlierbloesem, peer en meloen, pracht balans, intens. Dit  kan alleen in de Loire  worden gemaakt.  

Voor meer informatie over de producent en Muscadet zie: Château l'Oiselinière de la Ramée 2018

Sauvignon-Blanc afkomstig uit Muscadet wijngaard. Misschien is ie daarom wel zo mineraal, strak en super fris. Zelden proefde ik zo'n fijnzinnige Sauvignon-Blanc.
Vaak is het buxus/groene blaadjes, gemaaid gras of een exotische cocktail van passievrucht en meloen dat uit het glas knalt na het inschenken. Maar deze Sauvignon zit heel anders in elkaar. Mineralen, daar draait het om, daaromheen zit een kantachtige fruitig- en bloemigheid van groene appels en vlierbloesem geweven, samen met talloze andere subtiele indrukken. Ja, heel erg mooi en vooral ook heel erg zuiver van stijl. In zo'n ingetogen wijn is er niets waarachter een foutje zich kan verstoppen, alles proef je.

Subtiliteit is niet het hoofdkenmerk van de Sauvignon-Blanc, maar in deze wijn is dat nu wel eens het geval. En dat is bijzonder. Het is geen eenvoudige en betaalbare variant op Sancerre of Pouilly-Fumé, het is eerder een variatie op Muscadet, even fris, even levendig en precies, maar dan met iets andere nuances, meer bloemen en iets meer en ander fruit.

Prachtig en zeer verrassend, althans dat vond ik. Deze wijn móest ik kopen, ik had geen keus, soms heb je dat.

2019 was een heel rijp jaar voor deze Sauvignon-Blanc. De druiven waren kerngezond en rijp, maar de opbrengst per hectare was uiterst laag. De intensiteit is daardoor duidelijk groter dan normaal, ook de complexiteit en diepte in de wijn is toegenomen. Was hij in 2017 (strak en pittig) al mooi, in 2018 was hij wat minder Sauvignon-Blanc groen van stijl, meer fruitig en ronder, nu in de 2019 is alles wat een mooie Sauvignon-blanc kan hebben aanwezig, heeft zowel de pittige frisheid van de 2017 als de romige meer fruitige stijl van de 2018. Intenser dan voorgaande jaren, prachtwijn voor z'n geld, of 2020 net zo'n uitzonderlijk fraaie Sauvignon voortbrengt moeten we nog maar afwachten, eerlijk gezegd heb ik m'n twijfels.

Zéér aanbevolen!!

© GoedeWijn.info