terug
naar alle wijnen


Rood

*Eco*

 
Rond, diep, aards,
complex, kruidig-fruitig
Weingut Forster

Frühburgunder
"Johannisberg"
2020


Nahe Qualitätswein


19,45 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken / bewaren tot 2027
Ronde en redelijk krachtige wijn, duidelijk, maar beschaafd houtgerijpt. Warm en kruidig-aards fruitig van stijl, mooi zuurgehalte, enige complexiteit, diepte en lengte. Fruit staat centraal, heeft ook iets mineraals naast de aanwezige, maar rijpe tanninen. Aantrekkelijke souplesse. Iets krachtiger en klassieker dan de "vom Quarzit", ook iets meer klasse.
Eco gecertificeerd.

Voor meer achtergrond informatie over Weingut Forster zie: Riesling Trocken 2020.

Tot voor kort kocht ik alleen de "gewone" Frühburgunder van Forster. Voor meer informatie over deze wijn en de Frühburgunderdruif zie daar.

De luxere Frühburgunder, afkomstig uit een betere wijngaard (Johannisberg) en tevens op houten vaten gerijpt, vond ik altijd een gemiste kans. De invloed van de houtrijping was naar mijn smaak te groot en overdekte de prachtige kruidige fruitigheid van de druif. Veel "betere" versies van wijnproducenten lijden hieronder, men doet gewoon te hard zijn best om er iets mooiers van te maken. Jammer van dat mooie, in hout "gesmoorde" fruit. In de 2020 was de wijn kennelijk wel krachtig genoeg om het hout te kunnen hebben. Het hout is nog steeeds duidelijk aanwezig, maar het fruit en de krudigheid + iets mineralen, hebben de ruimte om zich duidelijk te presenteren. De wijn heeft door het hout iets meer kracht en een wat klassieker karakter, de grotere lengte, diepte en complexiteit, vergeleken met de "von Quarzit" is waarschijnlijk de betere wijngaard die zich laat horen in de wijn.

Mooie, ietwat Bourgondische wijn met enige klasse, geen grootheid, maar wel heel fraai en zijn geld meer dan waard.© GoedeWijn.info