terug
naar alle wijnen


Rood

*Eco*

 
Rond, zacht,
aards, kruidig-fruitig
Weingut Forster

Frühburgunder
"vom Quarzit"
2021


Nahe Qualitätswein


11,90 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken / bewaren tot 2026
Ronde, warme en milde wijn van een vroegrijpende variant van de Pinot Noir. Uitgesproken kruidig fruitig en iets aards van karakter met een levendige frisheid, ronde tanninen en veel souplesse. Krachtiger en kruidiger dan 2020. Heel zuiver en naturel. Mooie, warme, ronde, kruidige rode Bourgogne-stijl voor een spotprijs.
Eco gecertificeerd
.

Voor meer achtergrond informatie over Weingut Forster zie: Riesling Trocken 2020.

Was Duitsland op een enkele uitzondering na een tiental jaar geleden nog een hoofdzakelijk witte wijn land, tegenwoordig is daar veel in veranderd. Vooral de Spätburgunders zijn een geduchte concurrent geworden van de rode Bourgognes, gemaakt van dezelfde druif: Pinot Noir.

Waren het eerst vooral de zuidelijker gelegen gebieden als Baden en Württemberg die serieuze hoeveelheden rood voortbrachten, nu zijn ook meer noordelijk gelegen gebieden succesvol met hun rode wijnen.

Ook de Nahe biedt steeds mooier rood. Het koelere klimaat zorgt ervoor dat de druiven lang moeten hangen voordat er (laat) kan worden geoogst, hierdoor krijgt de opbouw van aroma-stoffen langer de tijd dan in beduidend warmere gebieden, hetgeen resulteert in complexere en meer genuanceerde aroma's in de wijnen.

Toch heeft de Pinot Noir of Spätburgunder het nog wel moeilijk in deze streek, vaak worden ze net niet genoeg rijp om een erg goede tot een grote wijn van te maken.

Gelukkig is de Pinot Noir een zeer lang bestaand druiveras, zeker tweeduizend jaar zo wordt aangenomen. De Pinot Noir heeft de eigenschap gemakkelijk te muteren (genetisch te veranderen) waardoor spontaan nieuwe rassen ontstaan. Veel van onze huidige wijndruiven zijn familie van de Pinot Noir, de Pinot familie is uitgebreid: Pinot Meunier (rood), Pinot Gris, Pinot Blanc etc. Zelfs Sauvignon-Blanc, Chenin-Blanc, Colombard en verrassend, de Cabernet Sauvignon schijnen verre afstammelingen te zijn van deze druif.

Zo is er ook een vroegrijpende variëteit van de Pinot Noir: Frühburgunder. Deze staat relatief veel in Duitsland aangeplant en dat is gezien zijn eigenschappen heel erg voorstelbaar: hij rijpt twee weken eerder dan de voorname Pinot Noir, vaak net genoeg om een volle, rijpe en degelijke rode wijn te maken in de stijl van Pinot Noir. Rode Bourgogne-stijl dus. Nu is Pinot Noir een druif die sterk het wijngaard-karakter doorgeeft (Riesling is ook zo'n terroir-"vergrootglas") dus buiten Bourgogne succesvol een Bourgogne maken is niet zo vanzelfsprekend.

De Forsters hebben zowel de Pinot Noir als Frühburgunder in hun wijngaarden staan. Ik vond de wijn van de vroege variant verreweg het mooiste, rijper, voller, zachter en complexer dan de Spätburgunder, het fruit is helderder van stijl, de aardsheid is minder intens en de Frühburgunder heeft wat meer lengte en balans. Hun barrique gerijpte wijn van deze vroege druif, afkomstig uit een betere wijngaard vond ik weer veel minder boeiend, zo'n delicate wijn moet je niet vermoeien met hout, je voedt een groot deel van zijn interessantheid "weg" door hem in hout te laten ontwikkelen, wèg boeiend delicaat fruit, welkom bekende hout-kruidigheid, nee, geen aanvulling of verbetering.
Komt nog bij dat de niet houtgerijpte Frühburgunder aanzienlijk goedkoper is. Daar hoefde ik dus niet lang over te twijfelen: ik kocht de Frühburgunder vom Quarzit (lichtere, zandrijke wijngaard) uit 2016.
Prachtige, zachte, ronde en elegante rode wijn helemaal in de Bourgogne stijl, tikje animaal, tikje aards, maar vooral fijnzinnig en fluwelig fruitig en rond, ook mooi fris trouwens. Echt een fraaie rood Bourgogne-type voor een prikkie, want voor nog geen twaalf euro koopt een mens geen decente rode Bourgogne, zeker niet eentje die ook nog bio is, want dan betaal je heel snel het dubbele, zo niet meer.

De 2016 werd erg gewaardeerd, niet alleen door wijnschrijvers als Onno Kleyn, Nicolaas Klei en Harold Hamersma, maar ook door veel van m'n klanten.
Gelukkig was de opvolgende jaargang weer snel leverbaar. De 2017 was iets frisser van stijl, iets pittiger van fruit en tanninen, maar nog steeds mooi elegant en rond. Werd gaandeweg steeds meer een zachte, edele, subtiele wijn.

De 2018 was beduidend krachtiger, maar is zoals een Pinot-Noir-type betaamt niet zwaar of krachtig.
De huidige jaargang 2019 lijkt iets meer op de 2016, ronder en zachter dan 2017 en 2018, heeft wel iets meer kruidigheid dan de 2016 en heeft iets meer kracht. Zit tussen 2016 en 2018 is wat betreft stijl.

2020 is rijper en ronder, ietsje krachtiger en kruidiger dan de 2019.

De 2021 is weer wat krachtiger en kruidiger dan de 2020.

Mooie en zeer verrassende wijn. Bio bovendien en dat voor deze prijs!© GoedeWijn.info