terug
naar alle wijnen


Wit droog

*Eco*

Breed, rijk, rond, romig, rokerig-fruitig
Weingut Forster

Spätburgunder
"Himmelstürmer"
2019


Nahe Qualitätswein


€ 14,75 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken tot 2023


Bijzondere wijn gemaakt van de Pinot Noir als een "blanc de noirs". gemaakt van super rijpe druiven. Eigenlijk een rosé. Beetje rokerig-kruidig, ingetogen fruit. Zeer zacht en rond, mild en soepel, ingetogen frisheid, vleugje warmte, rijk en romig van karakter. Vraagt om rijke gerechten. Puur en beschaafd.
Fraaie bio-wijn
.

Heel af en toe levert een wijnjaar super rijpe druiven. Druiven waarmee Johannes Forster graag het experiment aangaat.
Hij maakte een net niet droge (want super rijpe druiven) bijna witte wijn van de blauwe Pinot Noir. In Duitsland noemt men deze druif Spätburgunder. De druiven werden heel licht geperst en alleen het sap werd vergist. Er komt altijd wel een beetje kleurstof uit de schillen mee tijdens het persen en dat zie je aan de lichte rose zweem.
Vorig wijnjaar (2018) was ie maar heel weinig rosé, in 2019 kwam er meer kleur en ook aroma mee uit de schillen tijdens het persen.

Was de 2018 eigenlijk alleen maar de kern van de druif, dat wil zeggen alleen maar de smaak van het sap, zonder de rijke aroma's die in de schil zitten, de 2019 heeft een expressiever aromatisch karakter door de grotere "schilinvloed". Over de 2018 schreef ik het onderstaande, voeg daar iets kruidig-rokerig Pinot-Noir fruit aan toe, dan heb je deze versie uit 2019 en, o ja, de 2019 is ook wat rijker, ronder en romiger van stijl. 

Eigenlijk valt hij (2018) overal buiten. Hij is niet wit, niet echt rosé en heeft ook niet de fruitigheid van een rosé of rode wijn, ook niet de pittige frisheid van de andere (witte) wijnen van Forster.
Stel je Pinot Noir voor, haal de aroma's (fruit, kruidigheid) die in de schil zitten er af, immers, alleen het binnenste, het vruchtvlees, het sap is voor deze wijn gebruikt. Daar zitten heel veel minder aromastoffen in dan in de schil. De wijn is dan ook veel meer ingetogen van stijl en niet fruitig, maar meer aards, meer subtiel kruidig met impressies van kreupelhout.
Ook is de wijn fluweelzacht omdat er geen tanninen uit de schil zijn gekomen, daarnaast is de Pinot Noir een druif die minder zuur bevat bij rijpheid dan bijvoorbeeld Riesling of Pinot-Blanc.

Je proeft dus alleen de kern, het sap van de druif en daardoor komen andere indrukken extra sterk naar voren, zoals rijkdom en vulling. De grote rijpheid heeft ook in een hoog extractgehalte in de wijn geresulteerd, deze niet vergistbare stoffen geven bij hoge gehaltes een zoetige indruk.

Een bijzondere wijn die zich niet gemakkelijk laat categoriseren en vraagt om een rijk gerecht met vis, gevogelte of paddestoelen en zich zeer bescheiden en ondersteunend voegt naar het gerecht. Een mild decor dat het gerecht optimaal laat uitkomen.
© GoedeWijn.info