terug
naar alle wijnen


Wit zoet

*Eco*

zeer uitbundig fruitig,
fris, zoet, elegant

Weingut Forster

Scheurebe
 
2021


Nahe Qualitätswein


€ 9,45 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken tot 2025
Zeer uitbundig wit-fruitig van karakter, duidelijk zoetje, maar ook heel fris en zuiver. Niet zwaar, mooie nuances, iets kruidigs, citrus, beetje muscat-achtig. Voor wie wel zoet maar niet te zwaar wil. Typisch zuivere Forster stijl.
 Bio-wijn met veel karakter, uiterst betaalbaar.

Voor meer achtergrondinformatie over Weingut Forster zie: Riesling Trocken 2020

Zo af en toe krijg ik de vraag of er een goede witte wijn met duidelijk zoet in het assortiment zit. De Bordenave Jurançon Cuvée Savin is er een, maar die is tamelijk rijk en intens, wel heel fris, maar toch tamelijk heftig, doet het heel goed als verfrissende begeleider bij desserts.

Toch is deze zoete Jurançon wel een beetje veel van het goede om zo een glaasje van te drinken aan het eind van een zomerse middag in de schaduw van een boom.

Forster maakt ook een Riesling Auslese 2017, deze is rijker en complexer dan deze lichtvoetige Scheurebe, gewoon een ander type wijn.

De Forster Scheurebe 2021 is daar wél heel geschikt voor, Deze heeft een uitbundig-fruitig karakter, doet iets denken aan Muscat, maar dan wat meer citrus-achtig en ook iets kruidiger en mineraliger. Ook de smaak is frisser, minder vol, wat eleganter, meer lichtvoetig. Het is geen grote wijn met een enorme complexiteit, het is een eerlijke, spatzuivere zoete wijn met een grote frisheid en een energiek en optimistisch karakter. Een wijn met een uitbundige glimlach.

Waar veel zoete wijnen mank aan gaan is balans, bovendien zijn ze vaak niet heel zuiver van stijl en betreft het meestal de goedkopere versies van wijnen waarin het zoet wordt gebruikt om allerlei fouten achter weg te stoppen.

Omdat de Scheurebe zo'n krachtig aromatisch karakter heeft leent deze druif zich heel goed voor de productie van wijnen met een zekere hoeveelheid restzoet, dit sluit mooi aan bij het aroma, geeft de wijn zijn balans. Goedkope wijnen smaken waterig, onzuiver en zoet, de betere hebben een goede balans en een passende intensiteit. Voeg daarbij het relatief koele klimaat waardoor het zoet in de wijn prettig wordt begeleid en gecompenseerd door een grote frisheid. Het blijft daardoor allemaal aangenaam luchtig en niet zwaar.

© GoedeWijn.info