terug
naar alle wijnen


Rood

Zacht, elegant, verfijnd, diepgang, mineraal fruit
Domaine Girard


"Pech Calvel"
2020


IGP Pays d'Oc


Ä 14,55 per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken /bewaren tot 2026Bescheiden op hout gerijpte, luxere Pinot Noir. Mooi rond en zacht, rijp en kruidig-fruitig met een vleugje hout, prachtige licht aardse nuances, beetje warmte en dat o zo heerlijke rozijnige sappige fruit met pepertje. Zuiver en uitgewogen, met elegantie en ook fraaie rondingen, veel subtiele nuances. Niet animaal of aards, meer mineraal en heel zuiver met pracht balans. Dieper en complexer dan de "gewone" Girard. 
Wel het karakter, niet de prijs van een fraaie, lichte Bourgogne.
 
Voor meer informatie over domaine Girard zie: Domaine Girard Chardonnay 2021.

Voor meer informatie over de Pinot Noir van Dom. Girard volg de voorgaande link.

Pech Calvel is de naam van een bijzonder stuk wijngaard waar de Girards Pinot Noir-druiven hebben aangeplant. Men houdt het rendement bewust erg laag en de rijping vindt plaats in grote eikehouten vaten van 500 liter. Deze leveren wel iets houtaroma, maar bescheiden, met name wint de wijn aan complexiteit en diepte door de langzame beperkte oxidatie. Ook draagt dit bij aan de levensduur van de wijn in de kelder. Wegleggen is bij Pech Calvel een goede optie, hij wordt er complexer en verfijnder van.

Nu is de wijn ook al goed te drinken, maar als de fles net is geopend zijn de geur en smaak nogal terughoudend en compact en staat het hout wat op de voorgrond. Staat de fles een dag, liefst twee dagen open dan blijkt er een geweldig mooie, zachte en complexe fruitigheid te zijn ontstaan. Mooi fris en zuiver, zoals je zou hopen bij een goede Bourgogne in de elegantere, lichtere stijl.

Ik vond het een vondst. Direct na openen was ik niet onder de indruk, de wat stoense wijn had weinig fruit, iets hout en ook wat zuur, weinig body, weinig souplesse, alles zat dicht en gaf zich niet. Toch was ie wel heel zuiver en de ingrediŽnten klopten ook (zuur, extract, tanninen, mineraliteit). De volgende dag weer geproefd. Toen werd hij al wat beter, kwam er een glimpje glimlach naar voren en vanaf de tweede dag werd het echt feest.
Prachtig subtiel, rijp en zuiver fruit, heldere aroma's van mineralen, iets kruidigs, pietsje aardsheid en dierevacht, tanninen helemaal opgenomen in de vulling, prachtige elegantie en ook enige lengte. Onverwacht mooi. Van hout weinig meer te bespeuren, echt een prachtige elegante Bourgognestijl waar menig Bourgogne bij verbleekt.

De 2020 lijkt heel sterk op de 2019. Mooi rond en gul van stijl, maar ook precies en genuanceerd. Wat kruidiger (peper, kruidnagel) dan de 2019. Prachtige Pinot Noir!!

Wijngaard op 350 m hoogte, noord-oost oriŽntatie, mooiste deel van de wijngaard (Pech Calvel) met ook rolkeien naast kalkrijke klei, leeftijd van de stokken ca 12 jaar, erg laag rendement: ca. 30 hl/ha. vinificatie: ontsteling van de druiven, waarna 7 dagen voor-inweking op lage temperaturen, gisting gedurende 3 weken onder temperatuur contrŰle in open kuip, milde extractie en zachte persing van de marc, rijping gedurende 8 maanden op dubbele barriques voor bescheiden houtinvloed, maar wel langzame, oxidatieve rijping voor complexer fruit en langere levensduur
.
Complexer, dieper en genuanceerder dan de "gewone" Pinot Noir van Dom. Girard
© GoedeWijn.info