terug
naar alle wijnen


Rood

Krachtig, zeer complex, elegant, genuanceerd
Domaine des Grecaux

Hêmèra
2018


A.C. Montpeyroux


21,20 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken tot 2035
Elegante, krachtige en zeer complexe wijn met grote lengte, diepte en een zinderende frisheid. Komt na openen pas na minimaal een dag enigszins los. Toont dan een onvoorstelbaar fraaie, genuanceerde fruitigheid, met iets animaals en een energieke mineraliteit. Zeer zuiver, met een prachtige, compacte balans, alles in het gelid van aandronk tot eindeloze afdronk.
Biologisch gemaakte grootheid.


Mooie en compexe Syrah, dat leek me wel wat voor het assortiment. Noord-Rhône biedt misschien wel de fraaiste exemplaren, maar daar kon ik het toch niet vinden, of heel mooi en tegelijkertijd heel kostbaar, of gewoon kostbaar en niet mooi. Mij lukte het in ieder geval niet iets betaalbaars en moois te vinden. Toen maar buiten de hotspots gaan zoeken.

Op sommige plaatsen in de Languedoc kan Syrah ook betoverend mooi zijn, maar meestal zijn het gewoon nette of goede wijnen, meer niet. Toch proefde ik ooit enkele, erg fraaie, ietwat wulpse en animale Syrahs in Montpeyroux. Daar ben ik maar eens verder gaan zoeken.

Montpeyroux is een van de vele, recent tot volle bloei gekomen Cru's in Zuid-Frankrijk. Vooral de Syrah doet het hier goed. In stijl van pompeus en indrukwekkend tot strak en precies.

Deze Cuvée Hêmèra 2018 van Domaine des Grecaux is een precieze versie. Het is een wijn die geduld vergt. Direct- en ook nog een dag na opening dacht ik dat deze wijn niet ging bieden waar Montpeyroux zo beroemd om is: dat fantastische, gelaagde en complexe Syrah-fruit. Maar vanaf dag twee werd het feest, groot feest zelfs naarmate de dagen vorderden. Montpeyroux ten voeten uit, maar dan de precieze, elegante vorm, fris en mineraal, intens en compact, prachtig complex fruit, iets animaals en aards, lichte kruidigheid. Krachtige tanninen, maar wel van het goede en rijpe soort, en, geheel onverwacht voor zo'n grote wijn geen spoortje vanille of hout.

Dat komt door de vinificatie: alleen beton en roestvrijstaal komt met de wijn in contact, geen hout. De overwegend Syrah (75%) met Grenache (25%) blend geeft dat mooie, kenmerkende aroma, de hoge ligging van de wijngaard (370 m boven zeeniveau) leveren een extra bijdrage aan het fruit: meer frisheid en heldere, genuanceerde impressies. De kalkige, stenige en karige bodem draagt hier ook aan bij.

De meeste producenten van deze categorie luxe rode wijnen gebruiken houten vaten voor de rijping, wijnmaker Arnaud Sandras doet dat niet. Zijn wijn is dan ook wezenlijk anders (en puurder?) van stijl dan gebruikelijk in zijn omgeving.

O ja, gecertificeerd biologische wijn, dat is een mooie en waardevolle bonus, maar de hoge kwaliteit en het unieke karakter zijn het meest opmerkelijk.

Ik vind het een vondst, geen wijn om zo aan te beginnen, maar met wat consideratie en geduld een geweldige ervaring.


Zeer aanbevolen!

© GoedeWijn.info