terug
naar alle wijnen


Rood

*Eco*

Elegant, fris, subliem fruit
Les Champs de l'Abbaye

2009


A.O.C. Bourgogne


13,95 per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2015
Les Champs de l'Abbaye Bourgogne rouge 2009



Ze zijn zeldzaam: mooie, betaalbare "basis Bourgognes" met voldoende intensiteit, subliem fruit en voldoende vulling. Dit is er eentje! Fris en elegant, zuiver en prachtig uitgebalanceerd. De eerste stap naar grote Bourgogne. Eco (staat niet op de fles vermeld).

Wie had dat ooit gedacht: rode Bourgognes op mijn web site. Als er één gebied is waar je veel geld moet neertellen voor wijn, ongeacht of ie goed of slecht is, dan is het wel Bourgogne. Hèt klassieke mijnenveld voor de wijninkoper.

Ja, het kan verkeren. Zoals wel vaker vertoond kwam ik al zoekende naar moois en betaalbaars een bijzondere producent tegen. Natuurlijk te duur dacht ik, maar ja, je weet maar nooit. En inderdaad het bleek duur te zijn, maar wel héél erg mooi wat ie aan rode wijnen maakt. Zo mooi zelfs dat ik de prijs eigenlijk heel erg vond meevallen, temeer omdat Alain Hasard - want over hem hebben we het - zijn druiven biologisch teelt (deels Bio- gecertificeerd, deels in omschakeling).

Wat me meteen opviel was de prachtige zuivere fruitigheid in al zijn wijnen, niet van dat vlotte en oppervlakkige fruit, maar complex, aards en haast mysterieus fruit. Je weet wel, waar je maar aan blijft ruiken, elke keer een snufje en het is weer anders, steeds weer een nieuw laagje, zowel rijp als fris, kruidig, aards, animaal, rokerig, balsamisch, noem het maar. Ook de smaak (altijd fris en niet zo krachtig en extractrijk als bijvoorbeeld Bordeaux) was een opvallende factor. Met een beetje pech is Pinot Noir wat schraal en dunnig, modderig van stijl en met groenige tanninen. Holle, zure wijnen om het eens wat kort door de bocht te zeggen. Er was bij Hasard beslist geen sprake van holheid of schraalheid, nee, vulling en concentratie waren standaard. Bij de luxere terroirs kwam er ras meer vulling en diepte in de wijnen. Je proeft het meteen: hier hanteert men lage rendementen en strenge selectie van het fruit, mooi rijp en gezond. Nu proef je eens wat Bourgogne kán zijn en eigenlijk altijd zou móeten zijn. Dat haast ijle karakter, dat verfijnde, haast etherische, moeilijk grijpbare, het zit hem allemaal in het wispelturige karakter van de Pinot Noir.  Heel af en toe groots, soms prachtig, vaak "gaat wel" en te vaak "zooi". Als een vergrootglas toont deze druif de kenmerken van het wijnjaar, de wijngaard en de wijnmaker. Het is een weinig stabiel evenwicht: óf het is mooi en indrukwekkend, óf het is vreselijk. Cabernet en vooral Merlot zijn niet zo wispelturig, die druiven balanceren niet zo op het randje van heel mooi of heel lelijk, daarbij is het vaak gewoon wel goed, kom je minder extremen tegen.

De wijnen van Alain Hasard zitten dus allemaal aan de goede kant van de streep, hier proef je wat de Pinot Noir nu eigenlijk echt kan. En dat is veel, heel veel! Laat alle referenties los en laat je betoveren door dat mooie fruit dat telkens weer in een andere nuance uit het glas komt, dat mooie frisse en elegante wat alle wijnen hebben en bij de middenmoot (Bourgogne Côte Chalonnaise) komt daar nog eens rijkheid and rondeur bij, terwijl de luxere (Mercurey en Monthélie) ook nog eens extra diepte en prachtige complexiteit bezitten. Hierom is Bourgogne zo beroemd, je proeft het al in deze "gewone" Bourgogne en in toenemende mate in de luxere versies.

Hou er rekening mee dat Bourgogne vaak anders smaakt. Ze hebben nogal heftige stemmingswisselingen in hun vele fasen van ontwikkeling. Nu zijn ze prachtig fruitig, maar ietsje slank, dan zijn ze weer gesloten, alleen maar aards en kruidig en wat dunnig en hoekig, dan zijn ze weer prachtig rijk en fluwelig van aroma en smaak. Het is en hobbelige route die ze gaan. Dat hebben alle wijnen, maar Bourgognes hebben dat vaak wel erg sterk.

Neem de tijd voor deze wijnen, geef ze een aantal uren, proef ook de volgende dag nog een glaasje en als er nog over is de dag dáárna. Bourgogne is een beetje een mysterie, daarom is het ook heel spannend om dit soort wijnen te proeven. De beroemde Jean-Marie Guffens (u weet wel van de Verget-wijnen waar de hele wereld achteraan loopt) gaf mij eens mee, toen ik bij hem op bezoek was in zijn wijnmakerij in Vergisson: "Bourgogne kennen is nìet kennen" en hoe vaker ik Bourgognes proef hoe meer zijn uitspraak waar blijkt te zijn.

Alain Hasard gebruikt voor zijn wijnen maar "weinig hout" hij streeft naar balans en helderheid van fruit, niet naar extractie en kracht.  Ook dat maakt zijn wijnen zo mooi en puur, het unieke fruit staat centraal en wordt niet overheerst of aangetast door het zo "gemakkelijke" eikehout. De opbrengsten in de wijngaard zijn rond de helft van wat gebruikelijk is en dat proef je. Een eerlijke en integere benadering van Bourgogne met indrukwekkende resultaten, helemaal wijnen naar mijn hart. Alleen de prijzen zijn mij niet naar de zin, maar ja, in Bourgogne zijn ze voor de geboden kwaliteit ronduit laag, dus wie bourgogne wil kan eigenlijk niet anders dan deze wijnen kopen, er zit helaas niets anders op!

De wijnmaker aan het woord naar aanleiding van mijn vraag of hij Bio gecertificeerd is:

"Nous somme certifiés par ECOCERT depuis 1999. Mais comme vous le savez, nous avons beaucoup évolué sur les vignes que nous cultivons. En 2006, suite au déplacement de notre domaine sur la Côte Chalonnaise, nous avons dû recommencer à convertir toutes nos nouvelles vignes à l’Agriculture Biologique.
 
Détail par cuvée :
 
- Bourgogne Rouge : Vin issu de raisins en conversion vers l’AB

- Bourgogne Côte Chalonnaise le Clos des Roches : Vin issu de raisins en conversion vers l’AB (Parcelle convertie à partir de 2007)

- Mercurey les Marcoeurs : Vin issu de raisins en conversion vers l’AB
( nous avons deux parcelles : l’une de 0.50 ha reprise en 2006 est en BIO, l’autre de 0.27 ha reprise en 2008, est en conversion 2ème année)

- Monthélie rouge : en conventionnel (1ère récolte= 1ère année de conversion)
 
Je n’ai jamais précisé sur mes bouteilles que les vins étaient issus de l’Agriculture Biologique, ou en conversion, mais je le fais pour mes clients qui le souhaitent."



zie ook: nieuws

Zeer aanbevolen!

© GoedeWijn.info