terug
naar alle wijnen


Rood

Elegant, zacht, fris en
complex aards-fruitig

Château Haut-Mazières

2019


A.C. Bordeaux€ 8,70
per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2025


Rode Bordeaux wordt vaak gezien als krachtig, stroef en hard, maar deze is juist zacht en elegant. Subtiel en bescheiden houtgerijpt waardoor het fraaie, aardse bessenfruit een laagje complexe, licht rokerige kruidigheid heeft gekregen. Prachtige balans tussen zachtheid, frisheid, pit en verfijnd, ietwat serieus fruit. 
Karakteristiek Bordeaux: edel en gedistingeerd.
Echt een koopje!!


Velen hadden hetzelfde als ik: klaar met Bordeaux. Vroeger enthousiast liefhebber, de meest spannende wijnen gekocht, maar door het voortdurende succes in de handel stegen de prijzen tot onhebbelijke hoogte en wilde iedereen zijn rode wijnen op hout laten rijpen, want goede Bordeaux moest nu eenmaal houtrijping ondergaan. Hoe beter de wijn in de ogen van de producent, hoe hoger het percentage nieuwe houten vaten en hoe langer de wijn daarin werd gelegd om te rijpen. Laat ik maar een geheim delen: alleen de aller krachtigste en meest intense rode Bordeaux kan veel nieuw hout "aan". De echt grote jongens (Mouton et al) hebben zoveel kracht dat het hout er moeiteloos in opgaat, de bijdrage van het hout in de vorm van tanninen en aroma vloeit mooi tussen alle smaak impressies van de grote jongens en vormen een niet te ontrafelen geheel. Het hout speelt een rol, maar je proeft niet waar het hout begint en de aardsheid van de druivenaroma's ophouden. Dat is de bedoeling, rijping op hout geeft bij juiste dosering complexiteit en diepte aan een wijn, bindt het fruit in een complex van kruidigheid en aardsheid.
U proeft het al: het draait allemaal om balans, de ene wijn wordt beter van houtrijping, de andere niet.

Het waren de eenvoudige producenten die meeliftten op de slippen van de grote namen en hebben met hun hoge prijzen en hun veel te overheersende hout de handel stilletjes aan gesmoord. De consument kreeg door dat het om de kleren van de Keizer ging en haakte stuk voor stuk af. Elders in de wereld was van alles te vinden, vaak lekkerder en ook nog voor veel minder geld. Dan is er geen houden meer aan. Bordeaux in het slop, prijzen dalen richting en zelfs beneden de kostprijs. Crisis, oplossing: met overheidsubsidies rooien van wijngaarden die niet te lang geleden zijn aangeplant toen het nog crescendo ging in de streek.

Jaren geleden kocht ik eens een luxe rode Bordeaux, de topcuvée van een cooperatie.
Mooie concentratie en prachtig houtgebruik. Luxe hout, verfijnd en complex, goed gedoseerd rond het fruit en de minerale frisheid. Mooie lengte ook, net niet het niveau van een mooie Médoc, maar kwam toch een heel eind, beetje meer Saint-Emilion. Mooie edele en genuanceerde wijn.

Het afgelopen jaar kwam ik deze wijn weer tegen. Was eigenlijk alleen maar benieuwd wat ie zou kosten. De prijs had ik niet verwacht, ik vermoedde een fout, maar de prijs bleek te kloppen. Onwaarschijnlijk voor zo'n cuvée, die van vroeger was wel iets mooier, intenser en iets fraaier vanwege het wat mooiere hout, maar het scheelt toch niet erg veel. Weer die opvallend fraaie balans en dat mooie typische van een goede Bordeaux en dat voor een prijs die duidelijk onder die van de Languedocwijnen in m'n assortiment ligt. De rollen omgedraaid, Bordeaux de verschoppeling (qua prijs).

Opeens de moeite waard om te kopen, er is crisis in het gebied en sommige wijnen zijn prachtig en door de crisis ronduit goekoop.
U begrijpt het al, ik kon dit niet laten voorbijgaan dus heb ik meteen gekocht, de laatste flessen 2019. De 2020 was ook goed, maar de 2019 heeft een mooiere balans, is zoals echte subtiele Bordeaux moet zijn (in mijn ogen).

Prachtige, kenmerkende wijn met het begin van Bordeaux klasse voor een schijntje!

24% Cabernet-Sauvignon, 76% Merlot, rijping op 25% nieuw hout gedurende 12 maanden.

Zeer aanbevolen!


© GoedeWijn.info