terug
naar alle wijnen


Rood

Kracht, warmte, diepgang,
mineraal fruit, balans

Quinta do Javali

"Reserva"
2015


D.O. Douro


€ 27,50
per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken /bewaren tot 2026
 

Krachtig en intens, strengere selectie met meer diepgang, kracht en intensiteit dan "Lobatos", met even mooi, helder en complex fruit, aardser en dieper, meer terroir (mineralen), hout, warmer, rijker, voller, maar met net zo'n mooie balans.
Niveau hoge Médoc, Cru Classé?


Deze wijn is heel diep gekleurd en dat zonder enzymen en andere kunstgrepen. Dat zie je niet zo vaak meer. De neus van deze Reserva 2015 is al even indrukwekkend: klassiek, veel hout, maar ook veel warme kruiden en fruit. Ja, zo ken ik ze weer, de goed gemaakte klassiekers van vroeger. Dan de smaak, niet hard of stug, maar opvallend soepel, erg intens en krachtig, maar nergens hard of stroef. Rijpe tanninen, veel frisheid, ondanks de kracht en intensiteit ook elegantie. Dat verwacht je niet bij zo'n intense en krachtige wijn. Net als alle andere wijnen van António Mendes, heeft ook deze heerlijke rode Douro dat levendige, lichtvoetige, dat vrolijke sprongetje en een stralende knipoog waardoor hij niet streng is. Dat is grote klasse, dat is optimale expressie van het terroir, je niet verliezen in overextractie om je proevers te imponeren, maar precies ver genoeg gaan, weten waar je moet stoppen, dat je ook het kleine, het subtiele in de wijn, het verse fruit, het complexe minerale te behouden en zelfs naar voren te halen. Ja, dan komen ze opeens in een andere klasse.
Krachtig en indrukwekkend, maar niet zwaar, heel bijzonder.
Nog eens proeven hoe het vroeger smaakte? zonder de hardheid, wel met de klasse en intensiteit? De invloed van leisteen? het pure fruit in het eikewoud? Prachtig is ie,  dat vind ik er van. Ik snap niet dat deze producent nog niet is ontdekt door de grote wijnschrijvers, of maakt hij te pure wijnen, zijn ze niet zwoel en rijk genoeg. Een raadsel.
Ontzettend veel wijn en klasse voor je geld.
De 2014 was meer Médoc-elegant en krachtig, de 2015 heeft meer rondingen en
is duidelijk warmer van stijl.

Gemaakt van 45% Tinta Roriz,  35% Touriga Franca, 5% Touriga Nacional, 5% Tinto Cão, Malolactic 50% in roestvrijstaal en 50% in demi-muids (houten vaten van 500 - 600 l.), rijping 18 maanden in 100% nieuw demi muids van Frans eike.
Deze langdurige rijping op nieuw eike is elders vaak het recept voor  saaiheid en ongenietbaarheid, hier werkt het geweldig. Dat zegt wel wat over de enorme intensiteit van het fruit, van de kwaliteit van de wijngaard en natuurlijk ook over de meesterhand van de wijnmaker.

 
© GoedeWijn.info