terug
naar alle wijnen


Rood

Elegant, krachtig, fris en complex kruidig-fruitig
Château Labadie

Malbec de Labadie
2016


A.C. Médoc 
€ 14,00
per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2023
Malbec de Labadie 2016

Eigenzinnig experiment. Prachtig zuiver en complex fruit met frisheid en subtiele kruidigheid, elegant en krachtig, soepel met voldoende body. Indrukken van bessenfruit, subtiel eikehout, iets kruiden en een vleugje anijs. Beschaafd van stijl.
Fraaie Médoc uit top jaar,
pracht balans.


Voor meer informatie over de wijnmaker en Château Labadie zie: Ch. labadie 2016

Normaal gebruikt men in Bordeaux (Saint-Emilion, Pomerol, Entre-Deux-Mers, Côtes de Bourg etc.) de Cot en Pressac (= Malbec) eigenlijk nooit als zelfstandige druif, het is een meng-druif om wat meer kruidigheid en expressief fruit in de wijn te brengen. In de Médoc kom je Malbec vrijwel nooit tegen. En wat er nog in de wijngaarden staat wordt zo gaandeweg vervangen door Merlot. Merlot is gemakkelijker in de wijngaard voor de wijnboer en levert ook nog rondere wijnen op.

De Malbec komt oorspronkelijk uit het gebied rond Cahors. Daar heeft ie de reputatie om heel erg donkere wijnen op te leveren,  de term "zwarte wijn" slaat op klassieke Cahors. Wijnen met net zoveel tannine als kleur, kruidig, rustiek en wat boers, maar wel met een grote frisheid. geen allemans vriendjes dus.

Argentinië is nu de meest gereputeerde producent van Malbec-wijnen, hier zijn ze voller, rijper, rijker en ronder dan die uit Cahors. Ze bevatten meer alcohol en zijn minder fris, ze zijn warmer van stijl, vaak komt daar ook nog wat eikehout bij waardoor het forse, indrukwekkende wijnen zijn.

Het moet dan wel een eigenzinnige wijnboer zijn die het aandurfde om uitgerekend de Malbec aan te planten in zijn wijngaarden. Jérôme Bibey is een bescheiden en in eerste instantie weinig spraakzame persoon, maar hij weet heel erg goed wat ie doet. Luisteren is ook een karaktertrek van hem, hij heeft visie en dat proef je in al zijn wijnen. Hij is trots op zijn specifieke wijngaarden, de bodem, het klimaat. Deze unieke combinatie wil hij via zorgvuldig gekozen druiverassen optimaal tot uitdrukking brengen, daarbij schuwt hij het experiment niet, zacht gezegd. Apart verwerken tot wijn doet niemand met de Malbec in de Bordeaux, laat staan in de Médoc. Jérôme koos voor zowel rijping als gisting van een deel van de Malbec oogst op nieuwe eikehouten vaten (niet gebrand, maar gestoomd, voor een bescheidener aroma). Vaten van eikehout met kleine porieën, voor een geleidelijke en meer complexe rijping dan gebruikelijk in de streek.

Het resultaat is zeer boeiend, de meest elegante, verfijnde Malbec die ik ken, voorzien van het meest heldere en zuivere Malbec-fruit, frisheid en ook rijpheid. Prachtig verweven en complexe hout nuances, niet overheersend, maar fraai aansluitend op de kruidigheid van de Malbec. Elegant, maar ook krachtig, mooie intensiteit, voldoende body, beslist niet zwaar, aangenaam soepel, maar toch nog met genoeg spannende tanninen om het ook nog boeiden te houden.
Meestal proef je het als een wijn afkomstig is uit een jonge wijngaard, maar omdat 2016 in de Médoc echt een exceptionneel wijnjaar is geweest is hier niks van te merken.

Voor 50% vergist op nieuwe eikehouten vaten van gestoomd hout met fijne poriën (weinig aromatisch, complex en vrfijnd), daarna gerijpt op hetzelfde hout gedurende een klein jaar.

Het vlot allemaal niet zo erg met de verkopen in Bordeaux, daarom kreeg ik deze wijn voor een fors lagere prijs aangeboden, dat was een paar jaar geleden nog ondenkbaar! Prachtwijn voor een zeer gunstige prijs! Van € 17,50 voor € 14,00
 
Zeer aanbevolen!


© GoedeWijn.info