terug
naar alle wijnen


Rood

Krachtig, vol, rijk, aards-kruidig, complex
Château Labadie

Le Petit Verdot
de Labadie
2016


A.C. Médoc€ 14,00
per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2025
le Petit Verdot de Labadie 2016

Eigenzinnig experiment. Diep, krachtig, intens, kruidig, vol en rijk, met aards fruit en beschaafd eikehout. Indrukwekkende wijn die zich verder kan ontwikkelen, maar toch niet hard of stroef is. Niet typisch Médoc, wel klassiek en serieus van snit. Pracht wijn,  minder fris, warmer en rijker dan de Malbec.


Voor meer informatie over de wijnmaker en Château Labadie zie: Ch. labadie 2016

De Petit Verdot-druif is maar sporadisch aangeplant in Bordeax en dan alleen maar in de Médoc. Het is een bij uitstek kwaliteitsdruif, maar heeft als groot nadeel dat ie zeer laat rijpt, nog later dan de cabernet Sauvignon. Daarom staat hij alleen in kiezelrijke wijngaarden, deze bevorderen een relatief vroege rijping. =het zijn dus wijngaarden waar ook de Cabernet Sauvignon het erg goed doet. Tel je daarbij dat de Petit Verdot niet elk jaar goed genoeg rijp wordt, dan is het niet verbazend dat de meeste producenten liever Cabernet op die plaats hebben staan. Waarom hebben sommige producenten dan toch nog Petit Verdot in hun stokkenbestand? Omdat als je een heel goed (rijp) wijnjaar hebt deze druif een flinke dosis extra diepte, kracht, kruidigheid en vulling in een melange kunnen geven. Wijnen die meer substantie, body en intensiteit hebben, een steviger onderstel met ook een extra mysterieuze, kruidige laag in het aroma.

Er zijn maar een paar producenten die een bijna volledig op de Petit Verdot gebaseerde wijn maken. En dat is ook niet zo raar, want als bij de Petit Verdot Cabernet Sauvignon en Merlot bijmengt krijg je ook nog helder fruit en een wat zachtere, sappige rondeur naast het indrukwekkende van de solo Petit Verdot.

Toch is Jérôme Bibey wat mij betreft volledig verexcuseerd met zijn 2016 Petit Verdot: het was een uitzonderlijk groots wijnjaar. Nog nooit heeft hij zo'n geweldige kleurintensiteit in zijn jioneg wijn gehad, nog nooit zo'n uitgebalanceerde rijpheid, veel suiker in de druiven, mooi en voldoende zuur, prachtige, perfect rijpe tanninen en fraaie fruitaroma's. Alles viel op z'n plaats, hét jaar om een Petit-Verdot experiment te doen. Het resultaat mag er zijn: prachtige wijn, niet textbook Médoc, maar anders heel erg fraai, niet elegant of fijnzinnig, en ja je zou er misschien wat cabernet bij gewild hebben voor iets extra en ander fruit, maar zonder Cabernet heb je een eigenzinniger type dijk van een wijn, opvallend zacht voor z'n intensiteit en reputatie van kleur en kracht leverancier, natuurlijk geen fluweel of erg soepel, maar niet ruw of hard, zoals nogal eens het geval is bij hoog percentage Petit-Verdot melanges.

Dit is 100 puur Petit Verdot, ambitieus met eikehout opgevoed, kan deze wijn moeiteloos hebben, alles is met elkaar in evenwicht, een unieke kans om eens een Petit Verdot-experiment van de bovenste plank te ervaren. Het is maar de vraag of we op korte termijn weer zo'n gunstig jaar voor deze druif zullen meemaken, daar hoeven we in ieder geval nu nog niet mee te zitten, de 2016 is nu te koop.

Het vlot allemaal niet zo erg met de verkopen in Bordeaux, daarom kreeg ik deze wijn voor een fors lagere prijs aangeboden, dat was een paar jaar geleden nog ondenkbaar! Prachtwijn voor een zeer gunstige prijs! Van € 17,50 voor € 14,00
 
Beide experimenten (ook Malbec) zeer aanbevolen!


© GoedeWijn.info