terug
naar alle wijnen


Rood

Vol, belegen, intens, diep, complex aards-fruitig.

Domaine Lignères-Lathenay

Cuvée Marcelin
2017


A.O.P. Minervois La Livinière


14,80 per fles
(per doos van 6 flessen)
drinkenVolle, belegen, rijke en intense wijn. Heel aards en indrukwekkend diep fruitig, klassiek, tikje animaal, gestoofd en warm kruidig. Niet hout gerijpt. Een en al terroir expressie, uitgerijpt en weelderig, serieus en ongekunsteld, puur en een tkje onbehouwen. Zeldzaam eigenzinnig, niet gecertificeerd maar in feite bio. Waar vind je nog een ouderwetse, belegen wijn van dit kaliber en al helemaal voor zo'n prijs?
 
Ik proefde een serie wijnen van dit domein: de witte was onder de maat, de rosé was netjes, maar miste nuances en spanning, de instap rode was niet bemonsterd, de iets betere rode was goed gemaakt, soepel, intens, maar wat nors en serieus van stijl. De speciale topcuvée Marcelin maakte wel veel indruk. Maar ja, één wijn van een producent importeren is voor een kleine importeur als ik wel een groot risico, en al helemaal als het zo'n eigenzinnige en ook al niet erg goedkope wijn betreft.

Gelukkig kon er een combinatie worden georganiseerd met een zending van het niet ver van Domaine Lignères-Lathenay gelegen Domaine Girard. Ook na die toezegging heb ik nog getwijfeld: belegen wijn, zo anders dan andere, is er wel genoeg markt voor? Maar als ik de wijn weer terugproefde dacht ik: gewoon doen, dit is heel speciaal, bovendien is dit een zeer betaalbare optie om eens een door Mourvèdre-druiven gedomineerde (70%) cuvée (30% Syrah) te kunnen aanbieden. Mourvèdre is een druif die graag wat jaartjes in de fles op de teller heeft om complex en vriendelijker te worden. In de Cuvée Marcelin zit heel duidelijk dat fraaie Mourvèdre fruit, die balsamische, klassieke kruidigheid en die lichte onverzettelijkheid.
De Syrah levert het ronde en animale fruit en ook de frisheid.
Ik zou als wijnmaker deze cuvée een periode op grote houten vaten laten rijpen, heb je minder de reductieve aroma's die je bij het openen van de fles tegemoet komen, wordt ie verfijnder van, krijgt ie iets meer elegantie en meer nuances. Maar ja, zoals ie nu is is ie ook heel fraai, heeft ie juist iets meer oorspronkelijks, wat onbehouwen en dat is ook wel eens mooi om te ervaren.
Afkomstig uit het beste deel van de Minervois: de Cru La Livinière. Bekend om zijn elegante en verfijnde rode wijnen met diepgang. In deze wijn is alles aanwezig behalve de elegantie en de verfijning. Toch proef je de klasse van het terroir.

Geef deze wijn vóór het serveren dus ruim lucht (overschenken in karaf of schone fles), dan verdwijnen die eerste erg aardse indrukken en komt daar een prachtige waaier aan het meest bijzondere warme fruit en kruidigheid voor in de plaats. En dan maar eens rustig gaan zitten en je verbazen over alle nieuwe en boeiende indrukken die voorbij komen. Het verhaal van de bodem, de druiven, het wijnjaar en de wijnmaker. Een zeldzame ervaring.© GoedeWijn.info