logo
nieuws...
home
even voorstellen
de Goede Wijnen
bestellen reacties links contact
Wijngaard Valdepeñas
Wijngaard Valdepeñas, Spanje. foto: ICEX
Actuele zaken en ontwikkelingen - nieuws -  die uw aandacht verdienen.

Regelmatig verstuur ik een nieuwsbrief met informatie over nieuwe wijnen en andere interessante zaken.
 verstuurde nieuwsbrieven
opgave nieuwsbrief

"Oud" Nieuws  2019  2018  2017  2016   2015   2014   2013   2012   2011   2010   2009   2008   2007  

27-10-2021
Afgelopen zaterdag stond in de NRC een lijst van 50 "De lekkerste en bijzonderste (wijnen) van 2021" samengesteld door Esmee Langerijs. Laat nu de Taurasi Alta Valle 2016 van Colli di Castelfranci bij de "Lievelingetjes" ingedeeld zijn. Prachtig resultaat voor de wijnmaker Sabino Colucci.

05-10-2021
Cabriac is net binnen, lichte prijsverhoging en iets duurder transport, geen drama's maar toch kruipt de prijs bij alle producenten wat omhoog. Was vroeger gewoon, maar we zijn er de laatste tijd voor gespaard gebleven, tot nu toe dan.
Girard: door een heel kleine oogst voor wit in 2021 in de Languedoc is er een run ontstaan op dit type wijn, de Chadonnay 2020 die ik had besteld is nu al uitverkocht. Ik vond de 2019 duidelijk mooier en heb nog even getwijfeld of ik de 2020 zou kopen, maar hij was toch goed genoeg (geen 9 maar een 7,5) om de vaste klanten mee te plezieren. Dat gaat nu dus niet meer door. Gelukkig is de Vermentino van Cabriac in 2020 heel erg geslaagd, koop die maar, heb je net zo'n mooie wijn als de 2019, maar dan net even anders.
Heb de vrijkomende ruimte op de pallet van de uitverkochte Chardonnay maar laten innemen door extra Pech Calvel Pinot Noir 2019 (wat is dat een mooie wijn!!!) en deels door de Malepère Tradition 2019 (prachtig!) en de houtgerijpte Chardonay (sur Lie), daar was nog wel wat van beschikbaar. Hebben we het rampje toch nog omgezet in iets anders moois.
Bij Saramago de Risco tinto maar besteld zonder Reserva, zolang wil ik niet zonder zitten, is de Colheita ook weer eindelijk in huis.

04-10-2021
Even een stand van zaken. Om te beginnen zijn er weer diverse bestellingen gedaan en is een aantal zendingen opweg naar het magazijn. Er staan nogal wat wijnen als uitverkocht aangeduid, daar komt spoedig wat verandering in door de recente bestellingen. Burlotto (Barolo etc.) duurt nog even, daar is de oogst nu aan de gang en moet het allemaal eerst rustig zijn in de kelders alvorens men de export weer oppakt. Prioriteiten dus, zo hoort het, wijnmaken eerst! Médoc: Ch. Labadie staat al een lange tijd op nul, geen antwoord uit Bordeaux op m'n verzoeken, misschien maar even in de koelkast. Wie weet is er iets anders aan fraais uit Bordeaux te regelen. Monsters zijn aangevraagd.
Cabriac komt binnenkort binnen: prachtige nieuwe wijnjaren van o.a. Grenache sans sulfite ajouté, Corbières en Vermentino. Chéreau-Carré (Loire) zending onderweg, alleen tot mijn grote spijt sla ik de Sauvignon een jaartje over. 2020 was gewoon niet rijp genoeg voor een aangename en mooie wijn, te strak, te groen en hoewel technisch perfect, geen vergelijk met de voorgaande twee (excellente) jaren. Misschien volgend voorjaar weer nieuwe kansen met de 2021 Sauvignon. Een beetje hetzelfde verhaal voor de rosé van Cabernet Sauvignon. U voelt hem al aankomen: als het niet warm genoeg was voor Sauvignon-Blanc, dan was het in 2020 vast ook niet warm genoeg voor de Cabernet Sauvignon. Ook maar overgeslagen. Andere wijnen zijn van het zelfde wijnjaar als de vorige zending en even fraai en aanbevolen.
Girard is besteld, maar nog niet onderweg, net als Saramago (Risco etc.). Bij Saramago zijn de ontbrekende capsules voor de Reserva een reden van vertraging. Risco is een nieuw jaar, minder warm, wat frisser en uitbundiger fruit, wel wat anders van stijl dus, maar ook mooi, tikje minder rond.
Nog niets gehoord van Ataíde Semedo (Bairrada), maar die is vast ook erg druk met z'n druiven en wijn in wording.
Wat betreft rosé: die van Girard (2020) was correct, maar niet bijzonder genoeg, minder vol dan vorig (mooi) jaar, ook minder fruitig, daarom maar niet aangeschaft. Peladi rosé (cerasuolo) is al een tijdje op, ik zie niet meteen een nieuwe zending vanwege nog ruime voorraad van de Peladi. Van de Rhône is nog iets, maar de Armantes Rosado is weer volop leverbaar. Heb de 2020 geproefd en was niet onder de indruk om het maar eens zachtjes uit te drukken, misschien heeft men nog een andere batch die beter is, maar gelukkig was er nog wat van 2019, daar heb ik nu een stapel van staan. Volgend voorjaar maar weer eens zien wat er te beleven valt op rosé-gebied, nu is er nog goede Rhône en Calatayud (Armantes).

30-08-2021
Elke keer als ik een stukje schrijf voor deze rubriek zie ik dat het erg lang geleden is dat het vorige bericht werd gepubliceerd en neem ik me voor om vaker een bijdrage te leveren. Stand van zaken: inmiddels heeft iedereen al kennis kunnen maken met de wijnen van Colli di Castelfranci, niks teveel gezegd hoop ik maar. Een aantal wijnen is aan aanvulling toe, Forster is sinds een paar dagen weer op voorraad, had ik eigenlijk vóór m'n vakantie al willen hebben, maar er was nog een probleem met labels die niet snel bij de drukker vandaan konden. Daar zal ik de rest van het jaar mee moeten kunnen uitzingen. Nog in voorbereiding van import: San Gregorio (Tres Ojos en Armantes). Monsters zijn aangevraagd, Rosado is op, net als de Garnacha, nog wel Tempranillo en Blanco leverbaar. Verwachting: tweede helft September in huis, heel misschien iets eerder. Cabriac (Corbières/Vin de Pays): monsters aan het doorwerken, binnenkort op grond van de ervaringen bestellen. Girard (Malepère, Chardonnay/Pinot Noir): nog maar weinig voorraad van alle wijnen, bezig monsters te proeven, bestelling zal spoedig volgen, Saramago (Sétubal, Risco, Colheita): monsters (nieuwe wijnjaren) in aanvraag, nog wel voorraad, maar niet zo heel veel meer, hoog tijd voor bestellen. Burlotto: bestellen zal wel ergens in november worden, eerst de oogst voorbij en dan de zending laten komen, beschikbare hoeveelheden zijn nog niet bekend, altijd maar afwachten wat er beschikbaar is in de oververhitte Barolo markt. Chéreau-Carré: voorraad van Sauvignon nadert het einde, net als die van de Muscadet (Ramée, l'Orée, Les Terrasses de Cantrie), monster onderweg, na proeven hoeveelheden te bestellen wijnen bepalen.
Recent aangekomen: behalve Forster (Nahe) nieuwe aanvoer uit de Elzas (Seltz), Rhône (Mas de Ste Croix), Abruzzo (La Quercia, Peladi) en natuurlijk Campania (Taurasi) Colli di Castelfranchi.

Van de rosé's is alleen nog de Rhône "Friandise" nog leverbaar, maar aan aanvulling wordt gewerkt (Armantes, Girard, Chéreau-Carré).

19-05-2021
Even tijd voor een stand van zaken. De in de update van februari gemelde Rioja's: goed gemaakt, maar niet geschikt voor onze smaak: te hard en te hoog zuur, te serieus, geen glimlach. Uit de Zuid-Italianen is wel een mooie producent naar voren gekomen. Niet erg bekend en tamelijk klein, maar vooral sinds het aantreden van een jonge telg-wijnmaker uit de eigenaarsfamilie maakt men indrukwekkend mooie wijnen. Ik heb net een eerste zending besteld, met prachtig wit (Fiano), neus erg bescheiden en intrigerend, maar met een smaak die zo verrassend en prachtig is..... hier moest wat van onze kant op komen. "Aanvangs"rood is al even fraai en bijzonder en het luxere werk is ronduit geweldig. Met de kanttekening dat die laatste, luxere categorie geen wijnen voor iedereen zijn: top Aglianico's, namelijk Taurasi's. Krachtig, intens, diep, geconcentreerd en zeer genuanceerd, met veel lengte, krachtig zuur en een eindeloze waaier aan kruidige, balsamische en aards fruitige nuances. Er wordt bij Taurasi ook wel van Zuid-Italiaanse Barolo's gesproken, ik begrijp waarom, maar toch zijn er naast de overeenkomsten nog erg grote verschillen. Zeker als je de elegante, fluwelige, verfijnde Barolo's van Burlotto als referentie neemt. Allemaal niet heel goedkoop, maar wel erg mooi en spannend, in dezelfde categorie als de Piemontes van Burlotto, Douro's van Quinta do Javali, de Bairrada's van Ataíde Semedo en de Elzassers van Albert Seltz: volstrekt unieke wijnen van relatief onbekende producent die het mooiste maakt wat er in de streek mogelijk is.

O ja, over Seltz gesproken: er zit weer wijn in de pijplijn, kan elk moment vanuit Frankrijk op transport gaan naar het magazijn, duurt allemaal wel weer een beetje lang, maar Seltz heeft nu eenmaal meer focus op de wijngaard en het wijnmaken dan op de handel. Je proeft in zijn wijnen waar hij z'n prioriteit heeft liggen, ik kan er mee leven. Nog niet gemeld dat er naast de bekende wijnen (zelfde wijnjaren) nu ook een onvoorstelbaar mooie Gewürztraminer bij zit. Een Grand Cru, met enig restzoet, nee, ga nu niet zeggen dat u dat niet lekker vindt, want deze wijn is zo fris en zo ontzettend geconcentreerd zonder zwaar te zijn, bovendien, en dat is het meest bijzondere: het kost enige moeite om er de druif in te herkennen. Het is de wijngaard die via de Gewürztraminer tot de proever spreekt, het accent van de druif valt in het niet bij de rijke en klare taal van het terroir, zeg maar de Sylvaner Vieilles Vignes, maar dan vanuit het Gewürztraminer perspectief. Zo mooi.... maar ook niet echt goedkoop moet ik bekennen.

Er is nieuwe Quercia (Abruzzo) besteld, ook Cerasuolo, de krachtige rosé versie van de Peladi, net zo lekker, net zo betaalbaar. Duurt nog een week of twee voor ie hier is schat ik.

Ook nieuwe bestelling gedaan bij Mas de Sainte Croix (Rhône) en ja, ook hier een rosé: pittig en intens, beetje als Provence, niet heel complex, maar wel mooi mineraal fruitig en ook heel betaalbaar. Nieuwe aanvoer Tendresse 2018, had ik gelukkig nog van gereserveerd, wat is dat toch een mooie wijn, en ook opvolging van de Douceur en Passion, beide uit 2019. Veel krachtiger dan de nu nog beperkt leverbare Douceur 2018 en Passion 2018, 2018 gaf zachte en elegante wijnen, 2019 is weer als vanouds klassiek en intens, compromisloos klassieke zuidelijke Rhône, zelfs de Douceur is niet zacht maar een krachtige en intense rode, wel zachter dan de Passion, dat wel. Relatieve benaming dus.

Nieuwe aanvoer Loire (Chéreau Carré) is kortgeleden gearriveerd, er is dus weer Muscadet (even fraai) en weer de sublieme Sauvignon uit het legendarische jaar 2019 (piepkleine opbrengst, hoog geconcentreerde Sauvignon). 

Ook Forster (Nahe) is weer present met de onvolprezen Weissburgunder en de dit jaar extreem mooie Bergsteiger Riesling 2019. Werd het maar wat warmer, had je een extra excuus voor deze frisse schoonheden uit de Loire en de Nahe.

04-03-2021
Dat is lang geleden! druk, druk... het wordt eentonig, goed dat er een aanleiding is die ik graag wil delen. Eerst maar even een stand van zaken. De wijnen van domaine Girard (Chardonnay en Pinot Noir) zijn uitverkocht en recent besteld in Frankrijk. Zal een week of twee duren schat ik in. Er zijn monsters aangevraagd bij Ch. Labadie (Médoc) en bij het Loire-huis Chéreau Carré (nieuwe wijnjaren).
Op 20 februari stond er een leuk artikeltje van Nicolaas Klei in Elsevier Weekblad. Een beschaafde en bescheiden wijn (bijna Bio) met een eveneens zeer bescheiden prijs, ook Nicolaas weet deze Corbières te waarderen. Op de proeftafel: Rioja en Zuid-Italianen, wie weet zit daar wat mooiers bij dan de vorige week geproefde Jura-wijnen en Ribera del Duero's, deze konden niet echt overtuigen.

01-12-2020
Nog vergeten te melden: er stonden weer twee witte wijnen (Girard Chardonnay 2019; Seltz Sylvaner de Mittelbergheim 2018) en een Port (Quinta do Javali LBV 2013) van me in de Elsevier van afgelopen week. Nicolaas Klei's beste 60 wijnen voor de komende feestdagen.

30-11-2020
Zwarte vrijdag, niet aan meegedaan, vreugdeloos circus van de omzet, aanjager van drukte bij de milieustraat. Maar erger nog de gesel voor de koeriers, niet de bedrijven, want die houden er wel een aardige cent aan over, maar de mensen in de busjes die knettergek worden van de met pakketten tot de nok toe volgestouwde busjes, 190 afleverstops op een dag. Geen doen, ze werken zich het schompes deze dagen. Mijn klanten heb ik gemeld dat ik liever even wacht tot eind van deze week met het versturen van pakketten. Had de afgelopen periode ook al weer twee breukgevallen. Zijn keurig opgelost voor m'n klanten, maar het levert toch weer een boel extra werk en ook kosten op, en natuurlijk een paar dagen afleververtraging. Gewoon jammer, dus een beetje geduld en iedereen is beter af.

07-11-2020
Weer even geleden: het nieuwe wijnjaar van António Saramago's Risco en Colheita tinto geproefd. Waardige opvolgers van de toch al uitstekende 2017-versies. 2018 heeft wat betreft Risco iets meer leven en spanning, iets ander fruit, wat meer frisheid, fractie minder rond en warm, maar voor mij net iets boeiender. De Colheita 2018 verschilt niet heel veel met de 2017, even mooi en beschaafd, iets meer (vers)fruit, maar wat wil je ook met een jaartje minder op de klok. Er is nog wat 2017 en er wordt binnenkort opvolging in de vorm van 2018 besteld.

Rest me nog melding te maken van de proefindrukken van de nieuwe Bairrada's van Ataíde Semedo. Touriga Nacional Gran Reserva 2018: prachtwijn, mooiste TN van hem die ik tot nu toe heb geproefd, enorme potentie, niet zozeer kracht en intensiteit, maar enorme belofte in fruit en complexiteit en balans. Alles is in de wijn aanwezig, dat ruik- en proef je meteen, maar het is nog niet ontwikkeld. Alles zit dicht tegen elkaar aan, "hij is zo lineair" kwam in me op, en dat is precies zoals het is. Alles ligt klaar om te groeien, reliëf aan de wijn te geven, kost nog even tijd, maar ik verheug me al op de indrukken over een half jaar tot een jaar. Vandaar uit maar weer eens zien hoe het allemaal gaat worden. Echt veelbelovend!!
Daarnaast ook de 100% Baga Quinta da Dôna 2018 geproefd. Gebotteld onder de naam van het domein, geen indicatie van Young, Reserva, Reserva Especial of Gran Reserva. Een wijn, en dat is te proeven, die in de categorie Quinta (1e wijn) valt, in mooi Frans: "Hors Categorie". Dit is dus het niveau dat Ataíde goed genoeg acht om uit te brengen onder zijn prestige label. Voller, zachter en rijker dan alle vorige luxe Baga-cuvée's. Rijk, maar ook elegant, warm en intens, lang en fris, ja hier zit alles in waaraan je een grote wijn herkent. Ergens deed hij me denken aan een hogere Barolo, zelfde balans en fruitigheid, kruidige aardsheid, lichtvoetigheid gecombineerd met diepte en vulling, eerder fluwelig, diep Bourgondisch dan doortimmerd imposant en complex-Bordeaux. Is geen Barolo natuurlijk, want daar doe je zowel Barolo als Bairrada mee tekort, het is een geheel eigen wijn met een eigen karakter van de druif, streek en het wijnjaar. Semedo was coach, haalde het beste uit de ingrediënten, als toeschouwer ben je dankbaar voor alle factoren die hieraan ten grondslag liggen: weer een fantastische aanvulling op onze geniet-mogelijkheden. Nu al mooi, maar tijd levert een hoog rendement op bij deze wijn die nu al heerlijk is. Aandelen? banktegoed? allemaal mooi, maar het is óf risicovol óf het levert niets aan groei op. Deze Bairrada heeft die bezwaren niet! Prijs? geen idee, maar dit is vast niet goedkoop, ik schat zo tussen de 25 en 30 euro, is ie meer dan waard, kopen doe ik beslist, alleen het aantal flessen wat wordt besteld hangt van de prijs af, deze wijn zal en moet er komen, net als de TN Gran Reserva overigens. Binnenkort bestel ik van deze twee plus weer nieuwe aanvoer prachtige bubbels en nog iets van de fraaie droge witte reserva.

06-11-2020
Eindelijk contact gehad met Fabio Burlotto, kan een beperkte hoeveelheid Barolo's 2016 kopen en zijn andere wijnen zijn gebotteld en klaar voor export. De verkoop van Barolo's staat gepland begin volgend jaar, de andere wijnen komen met een beetje geluk nog dit jaar voor m'n klanten beschikbaar.

19-10-2020
Wat gaat de tijd toch snel! Ik zag tot mijn schrik dat het alweer maanden geleden is dat er voor het laatst nieuws werd gemeld. Niet stilgezeten intussen. De wijnen van Girard (zie 15-06) zijn, na de eerste zending die snel opraakte, vier maanden geleden aangevuld met een tweede die ook al aardig aan het dunnen is. De Elzassers waarover ik hieronder berichtte zijn alweer drie maand in huis, in de september nieuwsbrief stonden ze centraal.

De Loire-wijnen van Chéreau-Carré zijn nu ruim twee weken op voorraad, de Sauvignon-Blanc is nu van 2019, een uitzonderlijk mooi jaar voor deze wijn. Erg kleine oogst en dat proef je. Wat een rijpheid en diepte in zo'n eenvoudige wijn, toch strakdroog, mis hem niet want deze kwaliteit komt maar heel zelden voor in deze Sauvignon-Blanc uit Muscadet. De Cabernet Sauvignon-rosé is ook weer voorradig (heerlijke wijn!!), net als de Comte Leloup 2016 van meer dan 100 jaar oude stokken. "Nooit meer Chablis" verzuchtte een liefhebber van droge witte wijn tijdens het proeven van Comte Leloup. Dat zal ie waarschijnlijk ook zeggen als hij de Les Terrasses de Cantrie 2015 proeft en de l'Orée de Château Turmelière 2016. Allebeide speciale Cru's uit de Muscadet en daarom strakdroog, heel lang (resp. 30 en 43 maanden) op "lie" gerijpt, afkomstig van top-terroirs (ja, ze zijn er niet alleen in de Bourgogne!), net als de Comte Leloup belevenissen, pittig en kant-achtige minerale kruidigheid uit 2015 en strakke, minerale weelde uit 2016. Heb ik nu niet wat veel Muscadets? en ook niet wat veel luxe Muscadets? Twee maal ja. Was voor mij geen ontkomen aan, ik vond ze zo ontzettend mooi, dat kon ik u niet onthouden. Handel is het niet, maar de handel wordt er wel heeel veeel leuker van!!

Snel nog wat Forster laten komen, de Weissburgunder 2019 was alweer op en van de werkelijk prachtige Riesling vom Roten Schiefer 2018 kocht ik de laatste flessen van de producent, uitzonderlijk mooi jaar voor deze wijn. De Weissburgunder was in het begin wat strak en erg elegant, maar tegen mijn verwachting in heeft hij zich  beter ontwikkeld dan gehoopt, wat rijker en ronder, minder strak dan vermoed. Zo zie je maar weer, er is altijd wel een verrassing in de wereld van de wijn die je zo goed denkt te kennen.

Ook de Calatayud wijnen van San Gregorio (Tres Ojos en Armantes) gingen opeens erg hard de deur uit, snel bijbesteld (na aanvragen en proeven van monsters van nieuwe wijnjaren). Staan op de vrachtauto richting Noorden. Garnacha wordt 2018, steviger, frisser en iets ruiger dan de zijdezachte en rijke 2017, de 2015 Tempranillo (nog een enkel doosje) wordt opgevolgd door de 2018, is frisser en eleganter dan de rijke, kruidige 2015, pracht fruit, mooie balans en dat voor 5,50 euro. Toch ook maar wat Rosado laten bijplaatsen, was ook al even op, lekkere eetrosé voor weinig geld.

Tenslotte staat er een nieuwe zending met Montepulciano d'Abruzzo's op de auto naar ons land. Peladi 2018 is op, 2019 is even mooi, misschien zelfs wat zwoeler, nieuw in assortiment een bescheiden houtgerijpte, luxere Montepulciano. U kent me, ben niet zo van hout, maar dit is echt mooi. Stamt uit 2014 is dus belegen en dat maakt deze wijn nu juist zo interessant: wie van belegen wijnen houdt heeft hieraan een feest, precies goed op dronk, rijp, rijk, rond en zwoelig, maar ook met een prachtige frisheid en heerlijk fruit, ja, fruit, tussen alle aardse en kruidige belegen tonen zit het fraaiste fruit, zeg maar een "vineus voedselbos". Trendy-er kun je het toch niet hebben. Ik was meteen om, vaak is belegen zo vermoeiend en veel van hetzelfde, dit juist niet, heeft het mooie van belegen en de fruit-spanning van de jeugd. Binnenkort dus op voorraad.

Ben nog aan het dubben over de Douro's van Quinta do Javali, welke verhoudingen te kiezen tussen middenklasse en luxe. Ben er nog niet helemaal uit, maar zal binnenkort de knoop moeten doorhakken.

Er staan nog monsters van Saramago (u weet wel Risco en Colheita - Sétubal) te wachten, en ook een tweetal van Ataíde Semedo (Bairrada) zijn nieuwe cuvée's uit 2018, zien er heel erg veelbelovend uit, eerst maar eens proeven, de verwachtingen zijn hoog, voor het eerst bottelde hij een Baga onder de naam van zijn wijndomein, dat zegt nogal wat. U hoort er nog van.

Heb al wijnen geselecteerd voor de komende nieuwsbrief (planning eind deze week). Remedie tegen guur weer, letterlijk en figuurlijk.

16-06-2020
Er is nog geen bestelling gedaan, maar die gaat er wel komen binnenkort. Na vele jaren twijfelen ben ik eens in de Elzas gaan kijken. Eigenlijk was ik met die streek een beetje klaar vanwege de toenemende zoetheid en stijgende prijzen met daarnaast een aanbod van soortgelijke Elzaswijnen in de supermarkten met consumenten prijzen waar ik ze amper bij de producent voor kan inkopen. Heb vooral Noord Spanje en natuurlijk ook Portugal bekeken, Portugal is zoals gebruikelijk moeizaam om een eerste contact te leggen en vervolgens de tweede stap gezet te krijgen (prijslijst gaat vaak nog wel, maar dan de monsters ..).
Corona hielp kennelijk niet, want ik dacht dat ik al een eindje opweg was met sommige producenten, opeens werd het stil, niet eentje, maar allemaal zijn ze abrupt gestopt met de communicatie. Stilzitten en maar afwachten is geen goede eigenschap in mijn vak, dus toch maar eens naar de Elzas gekeken. Kostte wel enige moeite (men verkoopt, beter verkocht) zonder problemen, maar dat is nu anders. Horeca is lamgelegd, de beste klanten van de kleinere kwaliteits producent. Wegvallende omzetten en dan komt de voorheen ietwat nukkige wijnboer in beweging. Ja, nu konden er wel monsters worden gestuurd, niet precies die wijnen waarom ik had gevraagd (een beetje eigenzinnigheid blijft er ondanks corona toch nog in zitten), maar wel vier heel erg mooie waarmee ik echt aan de slag moet. U kent me wel, altijd moeilijk doen: net niet spannend genoeg, net iets te duur, net niet genoeg rijpheid of karakter, er is bijna altijd wel wat op wijnen aan te merken, maar soms valt alles op z'n plek in een wijn en dan moet ik wel kopen. Je hebt al zoveel geproefd en voorbij zien komen dat je na al die vele jaren wel weet wat echt bijzonder is. En zo geschiedde het maar weer eens: ik moet kopen, geen andere optie, kopen, want niet alleen ben ik er enthousiast over, u hebt ook recht op dit moois. Zo, die maatschappelijke relevantie van m'n activiteiten staat hierbij weer mooi op het internet.

Ooit gehoord van Auxerrois?, het zwaardere, rijkere familielid van de Pinot Blanc. Van Sylvaner? Ja, dat is die eenvoudige druif die eigenlijk alleen maar frisse, tamelijk neutrale en minerale wijnen voortbrengt, in het Midden-Zuid-Duitse Franken-gebied het beste op z'n plaats. Wijnen die je snel moet drinken in hun energieke jeugd-fase zullen we maar zeggen. En Pinot Gris, u kent deze druif vast wel, is het niet als proefervaring, dan is het wel uit de literatuur of van horen zeggen. Rijk en breed dus, vaak een beetje zwaar en veel van het goede.
Nu, dan heb ik goed nieuws voor u: in de planning tot aanschaf staan een Auxerrois uit 2018, lijkt meer op een Pinot Gris dan Pinot Blanc, wat een rijkdom en wat een frisheid! En een Sylvaner, ook uit 2018, ook al een beetje oud toch? Nee, piepjong, net als de Auxerrois, deze wijnen zijn echte laatbloeiers, strak en rijk, gevuld en breed, pittig fris, aards, kruidig, ingetogen, net als de Auxerrois, die is wat betreft smaak wel veel voller en wulpser dan de Sylvaner. Dit is anders wijnmaken: niet op fruit, maar op minerale complexiteit, compactheid en diepte. Zeer lage opbrengsten, dat proef je. En dan nog een Sylvaner, van oude stokken, en uit 2013. Niemand zou zoiets kopen, Sylvaner en dan bijna zeven jaar oud? Doe nog maar eens een wijncursus, want dit komt niet goed. En wat kost ie? Ongeveer twintig euro. U gaat zich vast zorgen maken. Dat is niet nodig, ik ben bang dat ik de enige ben die zich zorgen zou moeten maken, over mijn klanten, want wie deze wijn eens geproefd heeft en van de stijl houdt (geen allemansvriend) gaat gegarandeerd voor de bijl ook voor 20 euro. Kan dus wel eens een kostbare beslissing worden deze wijn te proberen. En dan de Pinot Gris, uit een Grand Cru wijngaard (net als de twee hiervoor beschreven Sylvaners), vol, krachtig, compact en pijnlijk, tintelend intens. Wel rijk, maar heel dicht van stijl, nog piepjong (want uit 2017), je moet zoeken naar aroma, maar die smaak........ echt klasse, ook twintig euro. Ja, veel geld, maar heel erg veel wijn en kwaliteit. Wegleggen maakt hem alleen maar mooier, wat kost een nette witte Bourgogne? Alles is relatief. Dat staat u dus nog te wachten. O ja, de Auxerrois en eerste Sylvaner gaan rond de elf euro kosten, u bent gewaarschuwd!

15-06-2020
De Chardonnay's en de rosé waar ik 20-05 over schreef zijn onderweg naar het magazijn. De twee nagezonden rode wijnen waren ook zeer de moeite waard: een lichte, frisse en subtiele Pinot Noir en een zeer expressieve truffelachtige Merlot / Cabernet-Franc blend die me meteen deed denken aan een Pomerol, anders, maar toch veel gelijkenis. Betaalbaar en mooi, eindelijk ook dat ontbrekende deel in het assortiment ingevuld. Binnenkort leverbaar.

20-05-2020
Weer een mooie serie monsters doorgewerkt, waaronder Rhône-wit, rosé en rood van Mas de Sainte Croix. Wit en rosé waren niet slecht, nette wijnen, maar missen toch wat spanning en extra's waar ik altijd naar opzoek ben. De rode daarentegen konden wel voldoende bekoren, weer die prachtige intensiteit en onvervalste Zuidelijke Rhône kruidigheid, warm, donker fruit. De Douceur 2018 is ronder dan voorgaande jaren, er zit dus inderdaad iets zachts in, de Tendresse 2018 is uitzonderlijk fraai, met veel rijp Syrah-fruit en een indrukwekkende lengte voor een wijn van nog geen tien euro, de Passion 2018 is ook fraai, tikje stugger dan de Tendresse, ander fruit en wat kruidiger, beter terroir, dat proef je, iets meer complexiteit, maar vooral nog geslotener, heeft nog tijd nodig om zich te ontvouwen. Er is nog wat Passion 2015, kan de 2018 nog mooi even rusten en ontwikkelen en het stokje van de 2015 overnemen als die uitverkocht raakt. Prachtige serie weer, even puur en klassiek als de voorgaande jaren, een tikje ronder misschien, vooral heel fraai voor de Tendresse.

Ook twee witten en een rosé uit Zuid-Frankrijk geproefd, daar werd ik heel blij van, ga ik kopen, maar er komen nog twee monsters (rood) van dezelfde producent deze kant op, wie weet zijn die ook zo mooi. Het betreft wijnen uit een koeler deel van de Languedoc met Chardonnay, Pinot Noir en Cabernet Franc en Merlot. Jaren ben ik opzoek geweest naar met name goede en spannende, betaalbare Chardonnay. Bourgogne en omstreken levert van alles, behalve betaalbare Chardonnay, alternatieve gebieden zoals Languedoc leveren ook betaalbare Chardonnay, maar frisheid, spanning en kwaliteit gaan maar zelden hand in hand. Het duurt nog even voordat alles beslist en rond is en de wijnen in de verkoop kunnen. Intussen is er weer volop zeer fraai Loire- en Nahe wit beschikbaar.

19-05-2020
Er blijft mooi vaart zitten in de verkoop van de Portugese wijnen van António Saramago (Risco en Colheita). Was er weer doorheen en heb nieuwe besteld, zijn onderweg naar ons land. Ik verwacht ze op z'n vroegst eind volgende week in huis te hebben.

16-05-2020
stond gister eind van de middag opeens de zending van Forster op de stoep. De Duitsers zijn weer leverbaar en staan ook in de bestellijst.

14-05-2020
Oeps, net iets te snel de bijgewerkte wijnpagina's op de site gezet, de Duitse wijnen van Forster moeten nog deze kant uitkomen, ik verwacht ze tegen het eind van de volgende week (22-05) te kunnen leveren. Nu dus nog niet, excuus hiervoor.

15-04-2020
vreemde tijden, veel zorgen en ongemak en vooral ook veel onzekerheid. Het is alweer even geleden (veel te lang!) dat ik tijd had om wat nieuws te melden. Dat was er volop, maar het ontbrak me vooral aan rust, maar ook aan tijd om er even goed voor te gaan zitten.
Toen alles nog "normaal" leek, zo begin-midden februari was er natuurlijk het bezoek aan de Prowein (15-17 Maart) dat moest worden voorbereid. Veel producenten benaderd, plannen gemaakt voor het nieuwe jaar, assortiment doorgenomen, accenten voor aanvullingen vastgesteld, gekeken naar mogelijkheden in "nieuwe" gebieden. Kortom drukke en spannende tijd. Maar zo halverwege tot eind februari begon ik me toch af te vragen of alles nog wel door zou gaan. Berichten uit Italië waren zeer zorgwekkend en corona was al in meerdere landen gesignaleerd. En ja hoor, begin Maart: streep door Prowein.
Stilzitten is geen optie, door met het werk, genoeg te doen, nieuwe zending Burlotto (Piemonte) in gang gezet (er is al weer veel uitverkocht, want wat ik kon kopen was zeer beperkt). Ook een bestelling gedaan in Zuid-West Frankrijk: Madirans en Pacherenc du Vic Bilh van Domaine Sergent. Heerlijke, uitbundige, ruige Madiran Tradition 2017, stevige en erg fraaie houtgerijpte Madiran 2015 en weer sublieme, volzoete, maar heel erg frisse Pacherenc du Vic Bilh (wat is dat toch een leuke naam om te schrijven!). Zijn onderhand ook op voorraad. De witte Armantes, de meest betaalbare en voor zijn prijs onvoorstelbaar goede wijn was aan aanvulling toe, is inmiddels ook geregeld met een transport uit Noord-Spanje. De handel gaat gewoon door, het duurt wel iets langer en de transportkosten zijn gestegen (waar een crisis niet goed voor is).
Ook de Loire wijnen van Chéreau Carré zijn aan aanvulling toe. Heb een prachtige, nieuwe botteling van de Sauvignon 2018 besteld, ook weer de Muscadet Ramée 2018 en de nieuwe jaargang Rosé 2019, gemaakt van de Cabernet Sauvignon. Ook weer heel fraai, tikje minder strak dan 2018, maar even zuiver en fris. Tenslotte is de "Comte Leloup" 2014, u weet wel die bijzondere Muscadet gemaakt van het fruit van meer dan een eeuw oude druivestokken, aan aanvulling toe. Ik kocht de 2016, even fraai, heel klein beetje strakker, ietsje minder weelderig, maar weer van grote klasse. Bescheiden en diep, super mineraal en intens, en dat voor beneden de 13 euro. Onvoorstelbaar dat zo'n zeldzaamheid voor zo'n prijs te koop is. Elke keer verbaas ik me er over. Dit geldt trouwens ook voor alle wijnen van bodega San Gregorio: Tres Ojos Garnacha, Tres Ojos Tempranillo, Armantes Rosado en Armantes Blanco.
Nog even geduld wat betreft de Loire-frisheid, ik verwacht ze over een kleine week op voorraad te hebben.

01-02-2020
Leuk stukje van Onno Kleyn over Château Haut Lignieres Cuvée Romy 2017 in VK Magazine van vandaag.

03-01-2020
het is nog wennen dat het al 2020 is, aangenaam rustig is het de laatste tijd, even minder hard aan het werk, kleine klusjes doen zoals voorraad opnemen, kan nog jaren vooruit als ik nu zou stoppen met wijn verkopen, elke dag een fles en dat héél veel jaren achterelkaar. Lijkt me maar niks, elke dag een fles.... een klein glaasje is meer de verbruiksmaat. Ik verkoop ze liever, heeft u er ook nog iets aan, je moet niet alles voor jezelf houden is me altijd geleerd.
Op de valreep in 2019 nog net een nieuwe zending Cabriac aangekregen en de pas gebottelde Pinot Noir 2018 is erg fraai, staat nu op de web site en is bestelbaar. Aanrader die 2018, lijkt erg op 2015, mooi elegant en zacht, fris en redelijk lichtvoetig zonder dun te zijn, de Carignan 2018 is overigens ook heel erg fraai en de rode Corbières 2016 is sinds eind van december eveneens weer leverbaar.
Ben nog op zoek naar een mooi plaatje voor de nieuwjaarswens, weinig vorst en sneeuw heeft voor m'n werk (en wijn) zo duidelijk z'n voordelen, maar noodzaakt me al een aantal jaren in m'n archief te duiken voor een prettig en passend plaatje bij Nieuwjaar. Ik zoek maar wat vrolijks, want van dit sombere motregen- en klamme, koude weer wordt niemand vrolijk. Portweer heb ik wel eens iemand horen zeggen, kan ik me wel wat bij voorstellen. 


nieuwsbrief...


Regelmatig stuur ik mijn klanten een nieuwsbrief, daarin staan actuele zaken of wijnen die ik graag onder de aandacht breng.

Hieronder staan links naar de meest recente (in pdf).

Stelt u het op prijs om zelf ook (geheel vrijblijvend) de nieuwsbrief te ontvangen klik dan hier: opgave nieuwsbrief07-12-2021  Overleefdoos Kerst 2021

04-11-2021  wat vind ik nu betaalbaar mooi en lekker-doos

07-10-2021  herfstig en een beetje over het hoofd gezien

09-09-2021  twee vroege en twee normale

22-07-2012   Zomer

26-06-2021  Barolo van het Zuiden

27-05-2021  Verdiepingsdoos en Totaaldoos

22-04-2021  kijken als een hond

18-03-2021   voor de hand liggende keuze

12-02-2021   jaren zeventig en niet te moeilijk

07-01-2021  op een gezond en goed 2021

11-12-2020   Overleefdoos Kerst 2020

12-11-2020   de klad in print

22-10-2020   Gloedvol Rood

18-09-2020  Alsace Seltz

06-08-2020  Zomer, Rhône, Nahe

26-06-2020  Domaine Girard

22-05-2020  Wijnschrijvers en Loirewijn

23-04-2020  Ataíde Semedo

19-03-2020  verzachtende omstandigheid

20-02-2020  Labadie, Médoc, crisis

16-01-2020  Viglione

07-01-2020  op een gezond en goed 2020

06-12-2019  Overleefdoos Kerst 2019

28-11-2019   Black Friday

07-11-2019  Kleidoos 2020

10-10-2019  Semedo Bairrada en ander Iberisch rood

12-09-2019  Château de Cabriac

01-08-2019  Zomer, Rosé en Wit

23-05-2019  Haut Lignières Faugères

25-04-2019  De Grote Hamersma 2019

21-03-2019   La Quercia, Abruzzo

14-02-2019   Quinta do Javali Douro

17-01-2019   António Saramago

04-01-2019  op een gezond en goed 2019

07-12-2018   overleefdoos Kerst 2018

15-11-2018   Kleidoos 2019

11-10-2018   Viglione, Zuid-Italië

06-09-2018  zomers rood en rond wit

20-07-2018  Verdicchio, Lacrima!

17-05-2018  "met pijn in het hart" en Forster

06-04-2018  nieuwe Bairrada's

01-03-2018   Burlotto

01-02-2018   bijzondere Labadies

05-01-2018   gezond en goed 2018

08-12-2017   Overleefdoos Kerst 2017

09-11-2017   De Grote Hamersma 2018

28-09-2017  wilde wijnen

08-09-2017  in de bonen

10-08-2017  oude tijdschriften, herproefd + alternatief

22-06-2017  frisheid uit het zuiden

19-05-2017  Rhône, Carignan en Macabeo

07-04-2017  alweer Portugal?

23-02-2017  Burlotto, punthoofd

19-01-2017  Ataide Semedo Bairrada

04-01-2017  gezond en goed 2017

08-12-2016  Overleefdoos Kerst 2016

24-11-2016   weer veel nieuws

02-11-2016  De Grote Hamersma 2017

28-09-2016  Paul, Lagrein en anderen

25-08-2016  warmweer

30-06-2016  wel Muscadet

16-06-2016  geen Koppitsch

12-05-2016  La Quercia 2.0

01-04-2016 (geen grap) Mad wat?

11-02-2016  van alles wat

05-01-2016  gezond en goed 2016

10-12-2015   overleefdoos Kerst 2015

25-11-2015   Piemonte: Burlotto

29-10-2015  De Grote Hamersma 2016

15-10-2015   La Quercia is terug

17-09-2015   Homs rood

20-08-2015  Homs zonder Hommeles

16-07-2015  tijd van tattoos voorbij

04-06-2015  nieuwe aanvoer douro

30-04-2015  wit of toch maar rood

02-04-2015  Vicentini droog én zoet

26-02-2015  Port

21-01-2015   Almansa

03-01-2015  gezond en goed 2015

11-12-2014   overleefdoos Kerst 2014

20-11-2014  Belmantello-buitenkans

31-10-2014   ondergeschoven kindje van fluweel

09-10-2014  De Grote Hamersma 2015

11-09-2014  spannende Portugezen

22-08-2014  meestal gemakkelijk, soms een heel gedoe

19-06-2014  wilde wijnen

30-05-2014  Vicentini back on track, ook Valpolicella

01-05-2014  Bucelas? nooit van gehoord!

03-04-2014  nieuws van Cabriac

06-03-2014  voorjaar

06-02-2014  puur

04-01-2014  gezond en goed 2014

16-12-2013   Kerst 2013

28-11-2013   het moois en meer

07-11-2013  herfstweer en wijn, moois in de maak

17-10-2013  nieuwe douro's en ports

26-09-2013  doosje Hamersma

05-09-2013  ja hij is er + warm weer

15-08-2013  vakantie en nieuwe wijn

14-06-2013  witte en rode Médoc

16-05-2013  de smaak van een oudere generatie

18-04-2013  nieuw etiket, zelfde wijn

21-03-2013  habemus Lagrein

28-02-2013  nieuwe computer, oude wijn

17-01-2013   bestelomgeving

13-12-2012   Kerst

16-11-2012  Corbieres

01-11-2012  herfst

04-10-2012  een hele tijd

14-09-2012  rariteitenkabinet

30-08-2012  buitenkans Gravières 2010

24-07-2012  Rozee en Vieon jee

13-07-2012  twee nieuwe Médocs

14-06-2012  stilte voor de storm


23-05-2012  opeens mooi weer in overvloed


15-05-2012  zou het dan toch nog mooi weer worden?

19-04-2012  nu eens Zuid-Italiaans

22-03-2012  wéér Zuid-Frans

22-02-2012  net geen elfstedentocht, even rust

19-01-2012  herfstig januari

09-01-2012  nieuwjaar 2012

15-12-2011   Kerst 2011

24-11-2011   stiefkind


03-11-2011   het is alweer november

21-10-2011   nieuw des homs en san gregorio


28-09-2011   nazomer in de herfst

08-09-2011   zomerleed 2011

01-08-2011   vakantieperiode

21-07-2011   oude tijdschriften en barbeque

28-06-2011   nieuw eco wit en rosé Johannes Zillinger

03-06-2011  nieuwe rode (eco) Bourgognes


11-05-2011   wit, rosé en een beetje rood


07-04-2011   Tres Ojos Tempranillo

24-02-2011   "Paul" 2009


04-01-2011   nieuwjaar 2011

09-12-2010  Kerst & nieuwjaar

02-12-2010   nieuwe Portugezen

11-11-2010    nieuwe jaren la Quercia

20-10-2010   een beetje vergeten wijn

17-09-2010  
nieuw jaar la Tersande Chardonnay, wijnen in "het Paleis"

26-08-2010   nieuw jaar Veltliner Zillinger + andere betaalbare wijnen

24-07-2010   Prosecco alternatief

05-07-2010   vakantie 2010

18-06-2010   wijnproeverij Peize, nieuw rosé en wit des Homs

20-05-2010   nieuwe aanvoer Tres Ojos

06-05-2010   wijn in het Paleis

29-04-2010   weergaloos wit van Bioweingut Zillinger

06-03-2010   interview jean marc de crozals (dom. des homs)

05-02-2010  
nieuwe producent zachte elegante wijnen

30-12-2009   einde jaar

10-12-2009  
kerst, wijn en bubbels

30-11-2009   klassiek bordeaux tot 4 december

12-11-2009   domaine des homs
 
17-09-2009  (nog) geen nieuwe wijnen

17-08-2009  nieuwe soaves van vicentini
 
01-07-2009  buitenkans *eco rood* italië

27-05-2009  nieuwe wijnen "la quercia"

08-05-2009  nieuwe wijnen tres ojos

08-04-2009  domaine des homs "paul"

16-12-2008   kerst en wijn

03-12-2008   beeldschone soaves

05-11-2008   port-seizoen

10-10-2008   tersande rood 2007

10-09-2008   peladi rood

28-07-2008   rosado / wit