logo
"oud"nieuws 2010
home
even voorstellen
de Goede Wijnen
bestellen reacties links contact
Wijngaard Valdepeñas
Wijngaard Valdepeñas, Spanje. foto: ICEX
Zaken en ontwikkelingen uit 2010 die uw aandacht verdien(d)en.


Voor actuele zaken:
nieuws ...

13-12-2010 Kerst-wijnen
Afgelopen week heb ik een viertal wijnpakketten samengesteld waarmee een beetje genieter "de dagen" prettig en betaalbaar kan doorkomen. Met opzet zijn er wijnen geselekteerd die bij de meesten niet zo voor de hand liggen om te kopen voor dit soort gelegenheden. Bordeaux, Bourgogne en Rhône, maar ook andere niet Franse grote namen als Brunello, Barolo, Rioja, en veel Nieuwe Wereld groots staan deze tijd meestal in de belangstelling. En daar zijn natuurlijk goede redenen voor, maar ook met wat mindere goden kan het vaak net zo lekker en zeker veel betaalbaarder. En daar zit juist wat mij betreft de uitdaging: iets moois vinden voor niet te veel geld. Probeer het maar eens: een droge rosé bij een tussengerecht of gerookte vis of een gerecht met wat rookspek, gewoon heerlijk, veel andere wijnen hebben er moeite mee.  Koopt ú een doosje droge rosé? vast niet en al helemaal niet voor de kerstperiode. Toch kan zo'n wijn heel mooi passen, alleen al voor de opbouw van "lekker en goed" tot "iets heel moois". Het moet niet allemaal top te zijn, dat is dodelijk vermoeiend, doet de topwijnen alleen maar in een onderlinge concurrentie verzeild raken en is bovendien ook nog eens kostbaar en in feite zonde van het geld, want van al dat moois kun je ook veel méér keren genieten. Schenk ze meer verspreid in de tijd bij meerdere gelegenheden, als een hoogtepunt na een zorgvuldige opbouw met de iets mindere goden.  Als ik iets heb geleerd in al die jaren wijnproeven dan is het wel de invloed van de voorgaande wijn op de volgende, daarom dus ook de ruime sortering van  de mooie middenklasse in deze vier kerstwijn- pakketvarianten. De middenklasse die de luxere wijnen van een mooie inleiding of opmaat voorzien om ze extra te laten schitteren. Bovendien is het wel eens leuk om iets geheel verrassends te schenken, bijvoorbeeld een mooie droge Muscat (à petit grains) uit Oostenrijk. Er zijn zoveel meer gelegenheden in de komende weken om iets gezelligs te koken en te genieten buiten het Kerstdiner, aanleidingen te over om eens wat anders te proberen.
Lost goedewijn.info al voor velen "het Supermarktprobleem" op, net als vorig jaar is er nu ook weer de oplossing van het "Kerstwijnprobleem". Bovendien wordt ook nog even het "oud-en-nieuwprobleem" in de oplossing meegenomen middels de betaalbare, droge, maar beslist niet zure mooie mousserende wijn van de Oostenrijkse Eco-producent Zillinger. Daar koop je geen Champagne voor en krijg je fruit en zuiverheid inplaats van onrijpe zuurte en stalige strakheid. Ik wens u heel mooie dagen vol met gezelligheid en genieten.
 
 
12-11-2010 Nieuwe Portugezen (Douro) in aantocht
Ja, het is zover: de kogel is door de kerk, er komt weer nieuwe wijn in het assortiment. Drie typen: een basis, midden en hoger segment wijn. Nu ja, basis..... ik heb ze wel veel minder gehad om het maar eens Gronings te zeggen. Douro, ik was er niet op uit, maar ja, zoals al eerder vertoond kom je wel eens wat heel moois tegen waar je geen nee tegen kunt zeggen. Van die wijnen die echt wat te bieden hebben, die origineel zijn, een aanvulling op wat je al hebt en ook nog heel erg betaalbaar zijn. Is er markt voor? ik weet het niet, Douro, nu, daar loopt niet de halve wereld warm voor: "daar maken ze toch Port?" en toch ga ik het proberen, want ik weet zeker dat er heel wat kritische wijnliefhebbers zijn die ik met deze drie wijnen een heel erg groot plezier doe. Het zijn geen "Parker wijnen" daar zijn ze te elegant en evenwichtig voor, het zijn echte terroir-wijnen: onmiskenbaar Douro, haast Bordeaux-achtig, elegant, toch krachtig, verfijnd, niet heel vol of zwaar, maar prachtig genuanceerd fruitig met een mooie mineraliteit en vooral..... lengte en diepte. Deze wijnmaker heeft een uitstekende neus voor terroir en weet ook hoe je wijn moet maken, hoe je druiven in hun waarde moet laten. Ze zijn niet spectaculair, maar wel extra indrukwekkend vanwege de grote puurheid. Ik denk nog met weemoed terug aan die mooie fruitrijke Bordeaux van een jaar of tien twintig geleden, dat fruit, die elegantie en die concentratie die je af en toe tegenkwam in de betaalbare klasse. Het is er eigenlijk niet meer in Bordeaux, bij de betere wijnen is het fruit vervangen door opzichtig en "Kleren van de Keizer-Eikehout" - alles met een hoofdletter-, de elegantie en frisheid opgeofferd aan de overrijpheid en overextractie en de mooie compacte kern van weleer (mid-palate) door een kale en wat ruwe en hol-achtige smaak vanwege de gretige opbrengsten in de wijngaarden. Met de commercie verdween het voor mij wezenlijke in Bordeaux, op een heel enkele uitzondering na, laat ik daar eerlijk in zijn, ze zijn er nog wel hier en daar, maar dan zijn ze meestal (te) fors aan de prijs en ergens anders in Europa maakt men ook fraaie wijn, zo ook dus in de Douro. Het fruit en het karakter van de Douro-wijnen is natuurlijk heel anders dan dat van Bordeaux, maar toch zijn er duidelijke overeenkomsten, met name in de bouw, structuur van de wijn.
Wat een lang verhaal en de wijnen zijn er nog niet eens, soms moet ik even wat kwijt, over Bordeaux enzo. U kent dat gevoel vast wel: je mist iets en dat frustreert omdat je weet wàt je mist en ook waaròm het er niet meer is. Misschien is mijn gemopper op Bordeaux wel de meest zuivere liefdesverklaring aan de streek. Laten we het daar maar op houden. In ieder geval is een andere liefde weer tot leven gewekt: de Douro. Over een week of twee in dit theater!

27-10-2010 De goede wijnen, maar die aantallen....
Het was zover: de nieuwe zending wijnen van La Quercia (Abruzzo) werd afgeleverd. De wijnen werden natuurlijk meteen geproefd: ja! het is de goede cuvée, zowel de Peladi 2009 als de la Quercia Montepulciano d'Abruzzo 2008. Allebei prachtig: de Peladi is iets mooier (wat voller en intenser, ronder ook) dan zijn voorganger uit 2007 en de Quercia 2008 is misschien ook wel een streepje mooier (ietsje krachtiger en een klein tikje voller) dan het voorgaande jaar 2007. Maar ja, heel erg verschillen ze nu ook weer niet (de Quercia's), bovendien is de 2008 weer een jaar jonger en dat speelt natuurlijk ook een rol. Ik vermoed dat ie nog nog niet zo lang op fles zit, dus het zou best eens kunnen zijn dat hij over een tijdje "op slot" gaat: stugger wordt en minder vol en minder aangenaam. Misschien valt het ook wel mee, maar het zou zo maar eens kunnen. Vergeleken met het monster dat ik eerder proefde (zie 18-10) was deze wijn meteen veel beter te beoordelen, heeft een iets ander (jonger) Lotnr. uit dezelfde "batch".

Alles klopte dus bij deze zending,
althans wat betreft de kwaliteit en stijl van de wijnen (zoals bemonsterd). Hoe anders was het bij de aantallen: er stonden 60 flessen minder op de pallet dan ik had besteld en men had op de accijnsdocumenten - ja die zijn er ook, in viervoud zelfs - het aantal flessen abusievelijk als liters aangegeven. Nu zit er in een fles driekwart liter dus er gaan vier-derde flessen in een liter. Met als gevolg: op papier was dit een extreem volle en ook zware pallet. Meer vrachtkosten en meer accijns zijn daarvan de gevolgen. Toch maar eens een mailtje gestuurd naar La Quercia, ook even een belletje dat er een mailtje aan zat te komen. Inderdaad er was een fout gemaakt en alles zal worden rechtgetrokken. Kijk, dan is het maar wat fijn dat je te maken hebt met een degelijk bedrijf. Wat betreft wijnen was ik (en velen van u) daar ook al wel achter, maar ook deze kant van de firma klopt. Daar hoop je altijd op, maar het is mooi als het ook nog zo blijkt te zijn.
Ik ga binnenkort eens een actie doen met deze wijnen, iets met praktische kurketrekkers. U hoort er nog van.


18-10-2010 Weer Italianen besteld

Op een paar flesjes na ben ik door de Soave Terre Lunghe van Vicentini en de Montepulciano d'Abruzzo Peladi van La Quercia heen. Er moest dus nodig besteld worden en dat heb ik gisteren gedaan. Van de werkelijk excellente Soave Superiore Il Casale 2007 heb ik nog een voorraadje, van de Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane 2004 heb ik nog slechts een paar flessen. Het opvolgende jaar 2005 is wel een goede wijn, maar is mij nu al iets te belegen en te warm van stijl. Hij mist de prachtige balans van de 2004. Een wijn in deze prijscategorie moet van mij toch iets beter in elkaar zitten, ik heb hem dan ook niet gekocht. Misschien dat een volgend jaar mooi genoeg is. De lang uitverkochte Montepulciano d'Abruzzo La Quercia 2007 wordt opgevolgd door een minstens net zo fraaie 2008. Pas na een week opengestaan te hebben laat deze pas gebottelde wijn zijn echte kwaliteiten zien. Zo uit de fles is ie maar moeilijk te genieten, nors, grof, hard en schraal, ik hield het op een flesafwijking, iets van licht kurk, in ieder geval niet goed en heb een nieuw monster aangevraagd. Na een week proefde ik de wijn naast het inmiddels opnieuw gestuurde vervangende monster en wat bleek: opeens was de wijn prachtig, nee niet het nieuwe monster, maar het oude, het door mij afgekeurde. Intens fruitig, ronder, genuanceerd en met een indrukwekkende "mid palate": vlezige intensiteit van aards fruit en mineralen. Ook een randje ruig, lekker spannende wijn. Ja, zo zie je maar weer je bent nooit uitgeleerd, een fraai lesje in nederigheid. Ook wel eens goed je te realiseren dat na al die jaren van ervaring je er zo naast kunt zitten met je oordeel. Dat ik de probleemfles had bewaard en nog eens naproefde vind ik dan wél weer goed van mezelf, dat naproeven is niet alleen nieuwsgierigheid maar ook ervaring.  Hoe lang deze wijnen er over doen om hier te komen is altijd maar afwachten. Ik laat het u weten.

10-10-2010 Veel monsters doorgewerkt
Een echt mooie (rode) Portugees uit de Douro (ook heel betaalbaar), dat was de enige overtuigende import-kandidaat die overbleef uit een indrukwekkende serie flessen uit Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk. Ook een paar ecowijnen zaten er tussen, maar die konden helaas niet overtuigen. Een serie rode Loire's van de Cabernet Franc boden ook redelijk wat moois maar zijn wel tamelijk aan de prijs. Ik ben er nog niet helemaal uit. Ik heb het al vaker gezegd: als je al een mooie serie hebt staan dan is een aanvulling van iets even moois nog niet zo snel gevonden. Nu ja, dat maakt dit vak ook juist zo leuk. Ik blijf zoeken en proeven. Ik hou u op de hoogte!

17-09-2010 Nieuw jaar la Tersande Chardonnay
De Chardonnay van domaine des Homs: la Tersande Chardonnay is een jaar jonger geworden. De 2008 raakte kortgeleden uitverkocht en wordt opgevolgd door la Tersande Chardonnay uit 2009. Zeer vergelijkbare wijn, een heel klein beetje fruitiger en frisser, maar eigenlijk geheel in dezelfde stijl. Ik vind hem zelfs ietsje mooier, maar ja dat is vooral persoonlijk.

14-08-2010 Nieuw jaar Zillinger Grüner Velliner "Classic"
De vakantie zit er al weer enige tijd op en de wijnleveringen zijn weer aardig op peil. Nog even wat nieuws ter informatie:
De Grüner Veltliner Classic 2008 van eco-producent Zillinger is op. Nou ja, ik heb nog één fles. Het opvolgende jaar 2009 is al in huis dus leverbaar. Is hetzelfde type wijn: fris, droog, pittig en heel erg zuiver en een beetje kruidig en mineraal van stijl. Alleen 2009 was een veel "rijper" jaar, de wijn is daarom ietsje zachter, voller en rijker dan de 2008. Was de 2008 pittig en strak, 2009 is wat ronder en voller. Ik ben er in ieder geval heel blij mee, voor beide stijlen is wat te zeggen, ik vermoed dat deze nog meer mensen zal aanspreken.
Naast het nieuwe jaar Grüner Veltliner is er ook een nieuwe wijn van Zillinger: een mousserende droge witte: de Frizzante gemaakt van de Welschriesling. De liefhebbers die de nieuwsbrief ontvangen wisten dat al. Deze Frizzante heeft de bekende vlekkeloze en frisse stijl van Zillinger. Is heel lekker en 's zomers, een meer dan een waardige vervanger van de tegenwoordig o zo geliefde Prosecco.

09-06-2010 Nieuw wit en rosé van Dom. des Homs in huis
Ongeveer een week geleden arriveerde de bestelling met de wijnen van Dom. des Homs en Dom. de Parazols. Nieuw in het assortiment: "le Viognier" (wit) en de rosé "la Tersande". Prachtige wijnen, lekkere rosé, met meer het karakter van een witte wijn: licht kruidig en even ingetogen fruitig als de Chardonnay (la Tersande). De Viognier is de expressiviteit zelve en is geheel in lijn met wat je van een mooie, luxe Viognier mag verwachten. Rijkdom, frisheid, intensiteit, expressiviteit, echt fraai en indrukwekkend. Heel beschaafd houtgebruik, staat als een huis. Later meer nieuws over de rosé van Dom. de Parazols.

19-05-2010 Tres Ojos Blanco, Rosado en Shiraz/Merlot weer op voorraad
Er staat weer een zending fraaie Tres Ojos wijn te wachten op afnemers. De Rosado is uit 2008 (mijn reservering 2009 was immers in een putje verdwenen) en zowel de Blanco als de Shiraz/Merlot stammen uit 2009. De witte iets zachter en ronder dan het voorgaande jaar, maar ook lekker fris, rond en zuiver. De rode is iets anders dan die uit 2007: hij heeft nu duidelijk iets hout, niet teveel, maar goed afgepast op de royale hoeveelheid rijp en kruidig fruit. Ook een mooie wijn, maar dan met meer intensiteit en karakter dan "2007". Zeer aanbevolen dus. Telkens als ik een Tres Ojos-wijn proef, is het nu rood, wit of rosé, altijd sta ik weer versteld van de mooie intensiteit en kwaliteit van de wijnen voor het weinige geld dat ze kosten. De lat ligt aan de basis al erg hoog!! 

07-05-2010 Nieuw wit en rosé van Dom. des Homs en rosé van Parazols
Binnenkort bestel ik weer een zending bij Domaine des Homs en Domaine de Parazols. Van des Homs koop ik de rosé (beschaafd, vol en kruidig met een vleugje fruit) de nieuwe jaargang Chardonnay (zit vanwege de recente botteling nog "dicht") en een luxe Viognier (rijk en fruitig + ietsje hout). Alle drie wijnen zijn recent gebotteld. De Viognier 'spreekt" momenteel het meest. De andere twee hebben meer tijd "op fles" nodig.
Vanwege het avontuur met de Spaanse rosado heb ik als aanvulling een rosé van Domaine de Parazols besteld (u weet wel van "le Rouge et le Noir" en "Rien que du Bonheur"). Eerlijk, uitbundig fruitig en verfrissend. Souplesse is het handelsmerk van dit domein en dat kom je ook weer tegen in deze rosé.

07-05-2010 Tres Ojos wijnen op transport
Waarschijnlijk worden de Rosado, Blanco en de nieuwe blend Shiraz/Merlot begin volgende week afgeleverd in het magazijn. De rosado stamt uit 2008, de blanco uit 2009, net als de Shiraz/Merlot. Deze laatste houdt het midden tussen de vorige Merlot-blend en de Armantes Seleccion Especial: fruit, kracht en iets eikehout.

28-04-2010 Tres Ojos rosado 2009 probleempje
Ik krijg net een mailtje van de bodega dat de zending die ik begin deze week heb besteld niet kan worden uitgeleverd omdat men geen rosado 2009 meer voor me heeft. Alles, inclusief transporteur is al geregeld. Had ik een aardig partijtje van gereserveerd, maar door een breuk in een slang bij het bottelen is men 2000 van de 10000 liter kwijtgeraakt en in die laatste 2000 liter zat ook mijn reservering. Wit is er wel en rood is ook geen probleem. Misschien laat ik nog een klein beetje rosado 2008 komen, daar hebben ze nog wat van en ik heb er anderhalve week geleden nog een glaasje van bij de pizza gedronken. Hij was nog heel lekker fruitig en sappig. Morgen maar verder zien wat we gaan doen.

28-04-2010 Oostenrijkse wijnen gearriveerd

Ja hoor, eindelijk, om half vijf werd de zending Oostenrijkse wijn afgeleverd. Nu nog even de accijnsadministratie en betalingen doen, morgen foto's maken, de pagina's op deze site aanpassen en de nieuwsbrief afronden. Het kan nu "los gaan". De eerste assortiments (proef)doos is reeds verkocht. Er volgen vast meer!

27-04-2010 nog steeds geen Oostenrijkse wijn

Ja, en als het eens een keertje fout gaat dan ben je mooi klaar. Het weer is prima en ik sta te trappelen om de wijnen aan de man te brengen. Vandaag zal ik de transporteur maar eens wat meer "aandraaien". Fouten maken we allemaal, maar in het oplossen ervan herken je het echte karakter en de kwaliteit van een bedrijf. Zul je zien dat de flessen morgenochtend vroeg vrolijk op de stoep staan!  Ik hou u wederom op de hoogte!

23-04-2010 Chauffeur op de stoep (13.30 uur)

Formulieren, ik krijg er wat van, zonet stond hier een chauffeur met een pallet wijn voor Enoconsult op de stoep. Ik woon aan een woonerf, u weet wel zo'n leuk bochtig straatje met een speeltuintje in het midden en overal geparkeerde auto's en vooral fietsen, nu ja geparkeerd, achtergelaten is een betere omschrijving (de zegeningen van het wonen en werken naast een universiteitsinstituut). Gelukkig was de chauffeur een wat goedmoedige persoon uit het oosten des lands die met veel moeite zijn enorme truck met oplegger achteruit een deel van het straatje in had gewrongen tot hij niet meer verder kon vanwege de kronkel om het speelplaatsje. Of ik die pallet Oostenrijkse wijn hier moest hebben. Nee dus. Wel elders in de provincie in een onnoemelijk beter bereikbare en heel wat ruimere behuizing, ook wel door mij als "het magazijn" aangeduid.
Na gebeld te hebben blijkt iemand in Oostenrijk een formulier niet goed te hebben ingevuld (ik gelukkig wel!!). Nee, afleveren in "het magazijn" zat er niet meer in, ligt niet op de route en anders komt de chauffeur in de knoop met zijn uren. Wordt het toch nog verd***** maandag. Had ik u mooi nog dit weekend van prachtige wijn kunnen voorzien, gaat dat niet door.  Formulieren, zelfs als je ze al goed in weet te vullen gaat er nog iets mis, je zou er haast van aan de drank raken. Maar ja die drank gaat eerst weer helemaal naar het uiterste oosten van het land om vervolgens maandag weer geheel uitgerust en vrolijk deze kant op te komen, wie weet gaat het dan wel in één keer goed. Ik hou u op de hoogte.


10-04-2010 Oostenrijkers zijn prachtig!

Nou ja, niet alle, en ik heb het om misverstanden te voorkomen nu over wijnen. Wijnen die ik proefde tijdens de Prowein. Een doos met twaalf monsters werd afgelopen week bij me afgeleverd en ik heb alle twaalf met aandacht geproefd. Ik kan niet anders: kopen. Ook deze keer raakte ik onder de indruk van de enorme frisheid en de geweldige expressie in de wijnen. Vooral wit is excellent: prachtig, prachtig! Heel bijzonder en eigen. Zelfs een druif waarvan ik meestal niet zo heel erg weg ben: de Sauvignon Blanc leverde een indrukwekkende wijn op met complexiteit en diepgang, een kruising tussen een mooie Sancerre en een zeer goede Nieuw-Zeelander. Het prijsniveau ligt ietsje hoger dan ik gewend ben maar eigenlijk valt het nog reuze mee: tussen ongeveer zeven en dertien euro voor droog wit. Je koopt er een zeldzaam fraaie kwaliteit en geweldig veel karakter voor. Ze bieden ongelooflijk veel voor hun geld.
Ga morgen de order plaatsen en het transport regelen: vier droge witte: Grüner Veltliner, Muskateller (Muscat à Petit Grains), Riesling en Sauvignon-Blanc; twee zoete witte: een Auslese Weißburgunder (Pinot-Blanc) en een Eiswein Welschriesling; en één rode: Sankt-Laurent van 100 jaar oude wijnstokken. 
Nog een leuk détail: het zijn allemaal eco-wijnen. Eigenlijk zijn al deze wijnen een koopje. Proef ze maar dan zijn we het snel eens. Ik zal een proefdoos voor een speciale prijs samenstellen.


25-03-2010 Nieuwe kandidaat-producenten

Het is allemaal nog niet zeker, maar als het even meezit kunt u over enige tijd kennismaken met twee nieuwe producenten. Een Portugese en een Oostenrijkse. Ik kwam ze tegen op de Prowein in Düsseldorf afgelopen maandag. Een professionele beurs rond wijn waar maar liefst 3300 exposanten aanwezig waren. Vier grote hallen, en die zijn echt groot en twee kleinere (die zijn niet echt klein) gevuld met verkoopgrage producenten en handelsagenten en handelaren. Niet mijn favoriete bezigheid dat rondlopen in zo'n mierenhoop, maar ja, efficient is het allemaal wel. Je proeft nog eens wat kun je zeggen op zo'n dag, zo ook een mooie serie rode Portugese wijnen: vol en rond, warm en krachtig. De witte konden me minder bekoren: iets te uitgesproken Portugees kruidig, missen net dat frisse, opwekkende wat ik graag proef. Monsters zijn aangevraagd om bevestiging te krijgen van de zeer positieve proefindrukken van de beurs. Daar kun je er wel eens naast zitten: het is er vol, warm en druk om je heen en je bent vermoeid van al dat in vele talen te overleggen en niet te vergeten proeven en concentreren, want dat is proeven. In feite zet je "de zeef" op 80%, alles wat potentie heeft vis je er uit, alles wat niet echt interessant is gaat aan de kant. Die laatste 20% kun je alleen onder "normale" proefomstandigheden analyseren, dan haal je alle finesses eruit, dat is dus de tweede ronde met naar aanleiding van de beursproefervaringen aangevraagde monsters. Ik ben benieuwd naar die Portugezen: of ik er erg naast zat (ik vermoed van niet!).
Ook kwam ik een Oostenrijkse producent "tegen" en raakte helemaal enthousiast over wat ik daar proefde: wat een expressie, wat een frisheid, wat een zuiverheid, wat een intensiteit en elegantie (ja, dat kan samengaan!). Wit droog: uiterst zomers en verfrissend, alsof je in de zwoele zomerwind onder een grote boom in de schaduw staat. Droog rood: soepel, zacht en prachtig aromatisch, evenwichtig, zoet wit: ronduit indrukwekkend, niet zwaar, maar volzoet en onvoorstelbaar fris en vooral zuiver en aromatisch, fris fruit, mineraal en weer kristalhelder met een enorme lengte. Halve flesjes voor boven de twintig euro is wel een boel geld, maar voor een Eiswein of Ausbruch van deze klasse toch nog heel betaalbaar. Ik wordt weer helemaal enthousiast nu ik er over schrijf. Ik hoop nu maar dat ik aan het eind van de lange dag nog kritisch genoeg proefde. De monsters zullen het hier wel bevestigen of tegenspreken. Dat helemaal aan het eind van de dag je nog moeiteloos een serie van 10 wijnen kunt analyseren dan moeten het wel opwekkende wijnen zijn. U hoort hier nog van!

12-02-2010 Rien Que du Bonheur = 2007
Ik keek op de doos van Rien Que du Bonheur en zag dat de wijn stamt uit 2007 en niet zoals ik u in mijn meest recente nieuwsbrief heb geprobeerd wijs te maken 2008. Een communicatiefout heet zoiets. Soms heeft wijn wel iets van politiek. Mijn welgemeende excuses hiervoor. De hoofdzaak: de wijn is dezelfde als die ik als monster proefde en beschreef in de bewuste nieuwsbrief. Het zal maar weinigen zijn opgevallen vermoed ik, maar ja, eerlijk duurt het langst.

02-02-2010 wijnen van "des Homs" en "Parazols" aangekomen

Sinds vanavond staan de wijnen van dom. de Parazols en de nieuwe zending van dom. des Homs in het magazijn. Sneeuw en prut konden niet voorkomen dat de wijnen in goede conditie arriveerden. Ben benieuwd wat de reacties zijn op de nieuwe rode aanwinsten van Parazols: Rien que du Bonheur en  Le Rouge et le Noir

21-01-2010 la Tersande rood en Quercia rosso zijn beide (tijdelijk) uitverkocht
Soms gaat het wel heel erg snel, dacht ik eerst genoeg la Tersande rood te hebben tot in het voorjaar, het liep toch anders. Jean-Marc de Crozals is al bezig de pallet met wijn klaar te maken, gaat volgende week op transport. Als alles gaat zoals afgesproken natuurlijk.
Ook de wondermooie la Quercia 2007 Montepulciano d'Abruzzo is uitverkocht. Was kandidaat voor drie glazen in Gambero Rosso, heb er niets meer van gehoord dus zullen het er wel twee zijn geworden, ook niet slecht voor een Italiaan voor nog geen negen euro!!! De aanvulling of vervanging kon bij deze wijn wel eens langer gaan duren, het ziet er de komende maanden niet naar uit dat ik er van kan bijbestellen, maar misschien valt het toch nog mee. Eerst ook maar eens wat monsters van de nieuwe jaargangen aanvragen en doorproeven, dan beslissen. Ik hoop dat de prijzen van de wijnen na alle successen in het afgelopen jaar nog redelijk blijven, anders kan ik weer opzoek naar wat anders, dat zou jammer zijn, maar ja er is heel veel wijn in de wereld te koop, alleen iets moois voor een redelijke prijs is nog niet zo dicht gezaaid.

18-01-2010 Rossello is op, nieuwe Fransen in aantocht
De Rossello is uitverkocht. Er heeft zich een trouwe groep afnemers voor deze wijn gevormd. Soepel, fruitig en eco is natuurlijk in combinatie met een lage prijs een aantrekkelijke combinatie. Ik ben al weer een tijdje op zoek naar iets ter vervanging. Eerst maar eens Spanje proberen, daar heb je relatief veel betaalbaars in "eco". De combinatie goed, gemakkelijk en betaalbaar is echter lastig te vinden, ik ben al wat op het spoor, wie weet levert dat wat op.
Vandaag doe ik een bestelling bij een Zuid-Franse producent: twee soepele, erg fruitige en gemakkelijke rode wijnen die niet duur zijn. Wat frisser, eleganter, minder zwaar dan het merendeel van de midi-wijnen. Wél heel erg zacht en mooi fruitig en voor ca. € 5,50 / fles. Ik verwacht dat daar wel belangstelling voor is.  Ik hou u op de hoogte!