logo




"oud"nieuws 2012




home
even voorstellen
de Goede Wijnen
bestellen reacties links contact
Wijngaard Valdepeñas
Wijngaard Valdepeñas, Spanje. foto: ICEX




Zaken en ontwikkelingen uit 2012 die uw aandacht verdien(d)en.


Voor actuele zaken:
nieuws ...




18-12-2012
Druk, druk, eind van het jaar altijd raak. Krijg je natuurlijk als er weer een nieuwsbrief de deur (computer) uit is. Eigen schuld, klanten komen steeds maar weer terug en er komen geregeld nieuwe bij. Blijkbaar spreekt mijn manier van werken aan. Voor mij is er niks leukers dan veel van een wijn te verkopen die ikzelf ook heel erg mooi vind. Dan deel je blijkbaar wat met anderen, dat voelt fijn. Ik hoop maar dat er begrip is voor het feit dat de bubbels even op zijn, ik krijg geen nieuwe meer voor het eind van het jaar, bovendien zakt de accijns op bellen per 1 januari, en dat maakt in de betaalbare klasse zeker uit. Ook een ander aandachtspunt is dat de port op is. Tenminste de gangbare typen, er is alleen nog wat Vintage 2005, niet goedkoop, maar als ik zie wat ie nu zou moeten kosten als ik nieuwe haal dan is duur heel relatief. Ben al een tijdje bezig geweest om een nieuw huis te strikken, maar dat schiet niet zo op. Quevedo is fors duurder geworden en biedt daarnaast allerlei versies Port aan via het supermarkt kanaal voor prijzen waar ik ze nog niet eens rechstreeks bij hun kan laten afhalen. Zal wel andere kwaliteit zijn, maar toch, ik krijg het gevoel dat de "groten" de kale prijs mogen betalen en dat de kleintjes zoals ik die uitgewrongen marges mogen compenseren. Daar zit ik niet voor in de handel, dan maar niet. Jammer van Quevedo want ik kijk al een jaar met een scheef oog naar andere producenten, heb zo hier en daar eens geproefd, maar daar werd ik niet warm van. Dan maar even geen Port. Duitsers zeggen het zo mooi" Nur wenn, dan". Als er wat moois voorbij komt ga ik wel verder. De prijzen zullen dan wel anders liggen dan tot nu toe, ze stammen van een jaar of drie, vier geleden.
Bourgogne van Hasard is schaars, toch heb ik wat weten te reserveren voor begin volgend jaar, ook de haast legendarische Monthélie 2009, is wel duurder, zo werkt dat in de Bourgogne: 2009 en 2010 mooie jaren, beide bijna uitverkocht, 2011 minder klassiek en minder groots, 2012 klein en moeizaam, misschien wel mooi, maar ook weer schaars. Hasard wordt steeds meer ontdekt, u voelt het al aankomen. Wordt het te gek dan is dat ook over, maar is er nog een mogelijkheid (zijn de prijzen nog enigzins acceptabel) dan ga ik er nog even mee door. Tot groot geluk van een kleine schare klanten die er erg gelukkig van worden. Heb afgelopen jaar al een aantal alternatieve en goed bekend staande Bourgogne wijnproducenten benaderd en wat wijnen geproefd, maar dan wordt het je wel snel duidelijk dat Hasard heel bijzonder bezig is, zijn "gewone" Bourgogne gaat gemakkelijk over veel grotere namen heen. Over zijn luxere wijnen praat ik dan nog maar niet. Tsja, het is en blijft Bourgogne....
Zo hier en daar loopt er een wijn "uit" en zijn de voorraden maar heel dun, zoals bij Sarrail, misschien volgend jaar weer nieuwe aanvoer, misschien ook weer niet. Wat betreft Tres Ojos: wit is op, rosado (heel lekker) is bijna op en rood (Garnacha) is er nog volop, in het voorjaar weer nieuwe monsters en weer nieuwe kansen van deze heerlijke cooperatie.
Cabriac is een echt succes, Vadio (Bairrada) is net uitgeleverd en ik ben benieuwd wat daarvan gevonden wordt. Paradiso wordt door steeds meer klanten omarmd, het warme en fluwelige, het fruitige, het zuivere, winter (herfst) is een goede achtergrond voor deze wijnen.
Nu weer verder met wijn inpakken en facturen maken, zal nog wel wat chaotisch worden de laatste dagen voor Kerst. Ik ben er klaar voor, kom maar op!


21-11-2012
Het is alweer een tijdje geleden dat ik deze rubriek bijwerkte. Met de nieuwsbrieven bleef u al goed op de hoogte, bovendien had ik het een beetje druk met o.a. het bijwerken van de site en het aanvullen met maar liefst tien nieuwe wijnen.
Na de zendingen van Paradiso (Zuid-Italië) en des Homs (Minervois) volgden pallets uit Corbières (Cabriac) en Noord Italië (Muri-Gries). De eerste met prachtige warme Corbières en de tweede met voorbeeldige, heldere, frisse en expressief fruitige wijnen, zuiver en uitgebalanceerd. Vooral de Lagrein is bijzonder van karakter. Deze eigenzinnige druif levert een heel erg mooi soort fruit, een beetje aards, peperig, maar ook helder, fris en complex als een goede Cru uit de Beaujolais. Echte "bergwijn": mineraal, zuiver en fris. Puur van stijl, geldt trouwens ook voor de Pinot Noir en de Pinot Blanc van Muri-Gries.

Er staat nog een palletje rode Bairrada in Portugal op transport te wachten. Deze keer was ook mijn nieuwsgierigheid de aanleiding tot kennismaking en vervolgens deze wijn mijn assortiment binnenkomt. Net als bij de Corbières. Ik noem deze Bairrada maar stiekem de Portugese versie van een Margaux. Elegantie en diepgang, ook zacht en fris, pracht balans, een wijn naar mijn hart. Maar liefst 18 maanden gerijpt op barriques, maar dat is amper te proeven, heel mooi, heel puur en uitermate authentiek. Portugal op z'n mooist!  Zie voor meer info: Vadio

19-10-2012
Afgelopen week nieuwe voorraad wijn aangekomen, winterse Italianen (+ 1 zeer luxe van Paradiso) en aanvulling Tersande rood, Viognier en Paul van Domaine des Homs.
Ik ben bezig met nieuwe Portugezen, blockbusters uit Setubal, maar die zijn me te grof en te ambitieus: houtsnippers in de "basis rode" en heel veel extract in de luxere, gewoon niet lekker, niet mooi in balans, maar wel proefbaar is het grote potentieel van de wijngaarden. De wijnmaker heeft net nieuwe apparatuur aangeschaft en haalt alles wat mogelijk is uit de kast met enzymen, gisten, extractie en rijping (kruiden) van de wijnen op eikehout. Dit soort enthousiasme zie je wel vaker in de eerste jaren na de aanschaf van nieuwe apparatuur. De wijnmaker oogst vele médailles met deze nieuwe wijnen, vooral in Portugal. Over een paar jaar maar weer eens kijken hoe de vlag er bij hangt, nu zijn het geen wijnen voor mij (en ook niet voor u naar mijn stellige overtuiging). Wel een beeldschone rode Bairrada gevonden. Niet echt goedkoop, maar heel bijzonder. Daar maak ik een aantal klanten van me heel gelukkig mee.
Ten slotte breek ik mijn hoofd over welke wijnen van een Corbières producent te kopen. Er zit een onvoorstelbaar mooie witte tussen, ja, wit en uit de Corbières, en om het allemaal nog erger te maken: ook nog uit 2010, dat is oud naar de huidige maatstaven, zeker voor een eenvoudige druif als de Vermentino. Vin de Pays ook nog, ik viel van m'n stoel toen ik hem proefde en dat zal u ook doen. Ook de rode Carignan is prachtig in al zijn eerlijkheid. Deze "onedele druif" mag niet als Vin de Pays worden verkocht, de Pinot Noir en Merlot wel, zelfs een wijn gemaakt van zeer oude stokken is veroordeeld tot "Vin de France". Kijk dat is nu leuk: de bureaucraten hebben altijd gelijk, maar nu heeft de proever/genieter eens het laatste woord: "Zoek het maar uit met je kwaliteitsklassen, wij drinken gewoon mooie en betaalbare wijn en geen etiketten". Heerlijke wijn, net als de Merlot trouwens en nog een paar andere, maar die beslissing neem ik pas over een paar dagen. U hoort er nog van.
Ook nog een staartje Bourgogne ligt op proef-beoordeling te wachten. Schaars, duur, moeilijk leverbaar, ik kom het opeens weer allemaal tegen, ook eigenwijze, erg typisch "Franse" wijnboeren, koninkjes in hun eigen koninkrijk. Geen wonder dat daar de guilotine is uitgevonden. Maar ja, wie weet levert dat ook nog wat spannends op (de wijnen).


01-10-2012
Was ik nog niet aan toegekomen afgelopen week: de btw verhoging van 19 naar 21% verwerken in mijn prijzen. Daar had ik vandaag toch nog onverwacht mooi de tijd voor (hoor ik Johan Cruyff?).
Tja, zal wel even wennen zijn, rond de tien tot vijftig cent per fles kwam er bij. Van een aantal wijnen zag ik dat ze nog niet waren bijgeprijsd zoals dat zo mooi heet, met de prijsverhogingen van de producent. Dat laat ik nog maar even zitten tot het nieuwe jaar. Ook dan zal het prijsniveau iets toenemen, de wijnaccijns wordt dan verhoogd. Gelukkig geldt dat alleen voor wijnen die na 1 januari 2013 worden geïmporteerd. Van veel wijnen heb ik gelukkig nog voorraad en er is ook al weer aanvulling onderweg in dit (reeds oude) jaar.

01-10-2012
Zit je keurig om acht uur in de ochtend klaar voor de cv installatieploeg die in één dag de gehele installatie in je (veel te kleine) huis gaan schroeven en boren, komen er twee bedrukte mannen het hofje in, zonder gereedschap onder de arm: "er is iemand ziek dus gaat het niet door vandaag, ja, ik snap het, het is vervelend voor u, maar het is niet anders. Ze zullen u wel weer bellen voor een nieuwe afspraak". En ze dropen weer af. Het heeft geen zin om met die jongens wat te regelen, want de baas had gezegd dat het niet door ging, dus gaat het niet door.

Als je dan weet dat ik vorig najaar al cv van deze firma zou krijgen (bij de woningbouwvereniging aangevraagd na een kleine interne verbouwing), dat er ondanks mijn mailtjes en telefoontjes niets gebeurde, het vervolgens stevig winter werd en mijn kindertjes met een electrisch kacheltje hun slaapkamers een beetje op temperatuur hielden, dat ik vlak voor de zomer een tweede poging aangeboden kreeg voor de cv aanleg, compleet met een nieuw contract, en natuurlijk met een iets hogere prijs, dat ik vervolgens heel lang niets meer hoorde, er plots iemand de zaak opnieuw nog eens kwam opnemen, dat een aantal weken daarna plots nog eens een ander persoon de zaak nog eens kwam opnemen, het vervolgens een tijdje stil bleef en ik opeens afgelopen woensdag werd gebeld met de mededeling dat de installatie deze maandag zou plaatsvinden, anders pas eind oktober (mijn drukste tijd van het jaar). Tsja wat zeg je dan? Eerst tot dertig tellen natuurlijk en vervolgens: had u dit niet even eerder kunnen melden? "ja, ik vond het al zo gek dat er verder niets achter uw naam stond dus dacht ik ik zal maar eens bellen" was het antwoord.
Gekeken of het allemaal te regelen was ondanks een erg druk weekend met verplichtingen en werk, je weet wel: kasten van de muur, eerst leegmaken dus, een deel van je huisraad in kratten en dozen, stofgevoelige spullen als computers en andere apparaten in een ander huis zetten, stapels dozen met wijn tijdelijk ergens anders stallen, de kinderen bezweren dat het echt in één dag weer over is en dat deze winter in ieder geval een stuk comfortabeler zal zijn dan de vorige.
En dan ziekte. Daar is natuurlijk niks aan te doen, maar hoe men een probleem oplost, dat is maatgevend voor de instelling of het bedrijf. Dan merk je dat je te doen hebt met twee instituten die beide alle certificaten hebben, iso en nog veel meer, allemaal voor heel veel geld door de molen geweest bij de kritische instanties die het stempel mogen zetten en natuurlijk goedbevonden.

Van de één naar de andere gebeld, "men gaat er achteraan", dan is die weer weg, "dan komt die weer terug", "waar gaat het over mijnheer? mag ik uw adres en toch nog maar even uw telefoonnummer?" Tsja, er zijn ruim voldoende mensen druk mee, er worden aantekeningen gemaakt, het wordt allemaal vastgelegd.
"Vandaag wordt het niet meer, ook niet morgen, het wordt volgende week", ook maandag, wederom geen gezondheidsgaranties, ze gingen wat schuiven, nu moet een ander even een weekje opzouten schijnt het (ik hoop niet dat u het bent). Gaan we maar een weekje kamperen tussen de spullen, hebben we in ieder geval een goed bed en bij regen geen last, daar kan geen camping tegenop, is nog goedkoper ook dan een plaats voor een vierpersoons tent.

Moraal van dit verhaal: ik wist het al heel lang dat ik geen gecertificeerd bedrijf wil zijn, gewoon een éénpitter die lol heeft aan zijn werk en zijn vak boeiend vind, de menselijke maat zoekt in het contact met zijn klanten, mooie wijnen probeert te vinden voor een redelijke prijs, van zijn werk kan leven, zelf kan bepalen hoe hij dingen aanpakt en regelt, zijn passie deelt met zijn klanten en daar voldoening aan beleeft.

Ook bij wijnboeren zie je steeds vaker iso certificaties, laat mij alleen de wijn maar proeven, ik weet genoeg. Gewoon een beetje nadenken en je verplaatsen in je klant, dat is eigenlijk alles wat er toe doet.

Nog steeds zie ik het verbaasde gezicht van de aannemer (natuurlijk iso gecertificeerd), die een tiental jaren geleden van dezelfde woningbouwvereniging de opdracht had gekregen om een solide afsluitbaar toegangshek bij de ingang van ons hofje te  maken. Na een week hing het imponerende, solide hek in de scharnieren. De onderkant van het hek kwam tot ongeveer een halve meter boven het straatoppervlak. Het ideale hek voor ongenode gasten zo schatte ik in. Er liepen hier destijds nogal wat vermagerde typen rond in onze buurt vandaar dat we als hofje bewoners een hek hadden aangevraagd. Er moesten, ja, zo was het echt!, zowel de uitvoerder van de aannemer als de vertegenwoordiger van de woningbouwvereniging aan te pas komen om ter plaatse vast te stellen dat deze uitvoering niet het effectieve hek opleverde waar we met z'n allen "voor waren gegaan". Het klopte immers volgens tekening. Hek weer uit de scharnieren, ophangpunten weer uitgekapt en losgezaagd, opnieuw geboord en het hek weer opgehangen, nu op een minder uitnodigende hoogte. Iso? hoezo?
Hoef ik het niet meer te hebben over de kpn met z'n organisatie, daar heb ik al u eens eerder dit jaar van laten smaken.

Laten we ze maar koesteren de bedrijfjes met een menselijke maat, ze kunnen niet alles, maar wel heel veel dingen die we nodig hebben in deze wereld.
Ik probeer mijn klanten zo te behandelen als ik graag behandeld wil worden, dat schept voldoening, van een tevreden klant wordt ik altijd weer blij.

16-09-2012
U zult wel denken wat is er de laatste tijd weinig nieuws. Voor de buitenwereld is dat wel zo, want alle wijnen zijn weer prettig op voorraad, hoewel de wijnen van Domaine des Homs en waarschijnlijk Paradiso wel weer een beetje aan aanvulling toe zijn. Nee, verder is er aan de oppervlakte niet zoveel te doen. Toch gist en borrelt het voortdurend achter de schermen, altijd op zoek naar nieuwe wijnen, Portugal, Italië, Frankrijk waaronder Bourgogne, Zuid-Frankrijk misschien. Natuurlijk ook advieswerk voor andere bedrijven, dat onttrekt zich helmaal aan uw blikveld.
U merkt het dus misschien niet zo, behalve dan dat u geregeld wijnberichten voorbij ziet komen, maar er gebeurt wel degelijk wat. Blijf het nieuws volgen, bent u op de hoogte van wat er aan staat te komen.

30-07-2012
Eigenlijk hoort dit artikeltje alleen thuis in "reacties", maar ik vind het ook wel genoeg nieuws om hiet te vermelden. Afgelopen zaterdag 28 juli schreef Jacques Hermus een aardig stukje over goedewijn.info.

18-07-2012
Bij sommige overgangen van wijnjaren is er nog een kleine hoeveelheid van het oude jaar en is het nieuwe jaar al bottel-klaar, zit nog in de tank, is al geblend en gestabiliseerd. Vaak wil men dan wel een tankmonster sturen. Is het nieuwe jaar "mooier" naar mijn idee dan wacht ik nog even met bestellen totdat het nieuwe jaar gebotteld is, is het oude jaar (nog) mooier dan laat ik nog wat van die oude botteling komen. De "nieuwe" wijn zit dan in een prozaisch uitgemonsterde fles:

Ik kocht het nieuwe jaar Tres Ojos Garnacha uit tank nr P 7, wat is dát genieten voor weinig geld!


11-07-2012
Ze staan onder dak, twee nieuwe Médocs. Binnenkort gaat de nieuwsbrief de deur uit. Bij inspectie bleek Labadie 2010 geleverd te zijn en niet 2009 zoals ik had besteld. Meteen de beide wijnen (ook Ch. Rouchet 2010 natuurlijk) geproefd, allebeide mooi, ik zou 2010 terug kunnen sturen, maar dat kost zoveel extra (de producent bood me het wel aan omdat hij het "foute jaar" had geleverd) en vanuit eco-oogpunt vind ik het ook niet wenselijk. Mooie wijn, volkomen vergelijkbaar met 2009, hier maak ik vele mensen blij mee, dat weet ik nu al. Prijzen: Ch. Rouchet €10,50 / fles en Ch. Labadie € 12,00

05-07-2012
Net een nieuwe bestelling gedaan bij Domaine des Homs. Nieuw jaar Viognier (2011) is fruitiger, iets minder hout, weer prachtig, expressief en rijk, worden weer veel liefhebbers heel blij van. De Tersande rosé (2011) is de mooiste rosé die Jean-Marc ooit maakte, echt prachtig!, de Chardonnay 2011 heb ik niet gekocht, viel tegen: wat bitters en onplezierige nuances in geur en smaak. Heb ze even gebeld met de vraag waarom de wijn zo anders was. Men had een houtgerijpte muscat bijgemengd (5%), waren ze achteraf zelf ook niet zo over te spreken. De wijn was verder technisch in orde maar er wringt wat en dan maar even geen Chardonnay. Dan is de Terre Lunghe 2011 van Vicentini (Soave) een veel betere wijn en een waardig alternatief. Nog even de rode wijnen: de Tersande 2011 lijkt weer meer op de "oude" mélange (toen er nog meer Syrah in zat) is veel frisser en wat eleganter dan 2010, doet minder aan een (zwoele) Rhône denken, meer Languedoc, iets gereserveerder, met prachtig fruit, iets meer zuur, iets klassieker, wat minder rond en gemakkelijk, wat spannender (althans voor mij). Ik ben er erg blij mee! Van Paul 2011 (nog niet geproefd) komt ook iets mee, heb nog een paar doosjes van de prachtige 2010, 2011 schijnt wat meer in de stijl van de (klassiekere) rode Tersande te zijn. Voor de liefhebber heb ik een paar doosjes Gravieres de Sancastel 2010 mogen kopen, is niet "in de handel", het betreft een "essay" van Jean Marc om te bepalen welk eikehout het beste past bij deze wijn. Hij heeft slechts twee vaatjes Gravieres gemaakt, daarvan mag ik 60 flessen kopen, hij noemt ze niet Gravieres, dus ben ik benieuwd naar het etiket, zal wel iets van "Paul" worden. Ik heb in het voorjaar een vatmonster van dit experiment geproefd en was er helemaal weg van. Echt een buitenkans, een kijkje in de keuken!

04-07-2012
De zending Médoc is gisteren op de vrachtauto gezet, midden volgende week verwacht in dit theater.

25-06-2012
Eindelijk lukte het vorige week de bestelling te regelen bij de Médoc producent. Hij had het zo druk in de wijngaard dat hij niet meer toe kwam aan de "handel". Goed teken vind ik dat. Ik verwacht in de loop van volgende week de zending binnen te krijgen. Ik hou u op de hoogte!

25-04-2012
Ze zijn weer leverbaar: de Tres Ojos Garnacha (rood), Tres Ojos Blanco en Tres Ojos Rosado. Rood is nog 2010, wel een nieuwe cuvée, pas gebotteld dus nog een beetje "onrustig" in de neus, ietsje groen, maar in de smaak is hij er al wel helemaal! Prachtig, tikje ruig, veeeeel fruit en lekker vol en krachtig, ook wat warm, maar toch mooi helder en niet zwaar van stijl. Ja, een klassieker, altijd goed!! En dat voor 4,75.
De Witte Macabeo stamt uit 2011, is relatief donker van kleur, is misschien de reis, zit al even op fles. Mooie wijn, heel vol en krachtig, veel frisheid en uitbundig van karakter, geen lievertje, maar echt heel lekker. Waar koop je nog voor dit geld zulke kwaliteit? Net als de rode in zijn categorie uitzonderlijk!
De rosado komt uit 2011, zit in een fles met schroefdop. De neus is er nog niet helemaal, nog wat ingetogen, iets kruidig en wat onbestemd, maar de smaak geeft volop het rijpe rode en zwarte fruit. Mooi droog, krachtig, extra donker van kleur, nog net een rosé, lekker bij eten, maar ook als (stevig) aperitief. Mooie wijn voor 4,75!

17-04-2012
Tsja, daar wordt een mens heel erg blij van! Net de Zuid-Italiaanse wijnen geproefd, in één woord: heerlijk. Vergeet al het ouderwetse wat uit Puglia komt (kan overigens ook héél lekker zijn) dit is modern en heeft onmiskenbare klasse. Wat een fruit en bij de "Belmantello"-wijnen wat een lengte en concentratie. Fruit, daar draait het helemaal om in deze wijnen, puur fruit, kruidig en warm weliswaar, maar geen hout, vanille of andere "vervuiling van de aroma's.
O ja, ook de Soave Terre Lunghe 2011 die vanochtend net werd afgeleverd: net zo mooi en opwindend, super fris en met een heel mooi, haast zoetig rijp-fruit randje tegen de minerale bittertjes. Kristalzuiver natuurlijk. Ook een schot in de roos! Zomer kom maar op!! Flarden tekst voor de komende nieuwsbrief dartelen al door mijn hoofd. Nu nog even de juiste volgorde en er beetje lijn in zien te krijgen.

16-04-2012
Zuid-Italiaans in het magazijn, snel even proeven of we geleverd hebben gekregen waarom we hebben gevraagd. Wordt vervolgd.

13-04-2012
Zowel de Soave als de Tres Ojos-wijnen staan op transport. Eindelijk weer de nodige aanvulling, bij de spanjaarden benieuwd welke doos er nu weer omheen zit. De Zuid-Italianen moeten zo onderhand in de buurt zijn.

04-04-2012
Ze zijn besteld en komen binnenkort deze kant op: 4 prachtige Zuid-Italiaanse wijnen, variërend van € 6,90 tot 9,25 per fles. Warm, vol en zacht, maar niet zwaar of alcoholisch. Lekker en mooi. Alle vier wijnen zijn "cépage-wijnen", dat wil zeggen gemaakt van één druiveras. 2x Negroamaro, 1x Uva di Troia, 1x Primitivo, allemaal geen houtrijping, dus puur het karakter van de druif en de wijngaard (+ klimaat en wijnmaker).

22-03-2012

De zending Zuid-Franse wijnen van Domaine Saint-Jean de l'Arbousier is gisteren aangekomen. Meteen de Cabernet Sauvignon geproefd: wat een teleurstelling: vlak en onbestemd, maar gelukkig na een half uurtje kwam er meer geur en vandaag, een dag later is er van de reisziekte niet zoveel meer te merken. Pracht neus, nog wel wat ingetogener dan over, naar ik schat een week, voller en evenwichtiger van karakter. Ja, sommige wijnen hebben dat, andere weer niet, een raadsel die verschillen tussen al die wijnen, ook boeiend.

16-03-2012

De nieuwe zending van Zillinger (Oostenrijk) is binnen. Dus we zijn al klaar voor de zomer ruim voordat ie begonnen is (Zillinger-wijnen). Ik heb net even een fles Muskateller 2011 open gemaakt: wat is dat een heeeeerlijke wijn! Fris, licht en zo zuiver van fruit, citrus, bloemen, Muscat à Petit Grains op z'n best. Maken ze er in de Elzas vaak rijke en (te) zware wijnen van, deze is lichtvoetig en opwekkend, tsjonge wat een genoegen om dit te proeven. Dit is nu wat ik puur en elegant noem! Mjammie!
De zending uit Zuid-Frankrijk is vandaag op de auto gezet richting Groningen. Midden volgende week wordt ie in dit theater verwacht.


12-03-2012

Ik was er nog niet aan toegekomen er over te berichten, maar ik ben vorige week "even" een "dagje" op de Prowein in Düsseldorf geweest. De meest zakelijke en efficiënte vakbeurs voor wijn in Europa. Enorm uitgebreid, bijna 4000 "Aussteller" in 4 grote hallen en twee "kleine", vele voetbalvelden boordevol met producenten en handelaren in de stands met vele Herestraten vol met bezoekers daar tussenin waaronder talloze wijn-inkopers uit alle hoeken van de wereld, ook uit Nederland, zelfs uit Groningen.
De kunst om niet totaal te verzanden in dit geweld van impressies is van te voren goed te selecteren, van alles ruim voortijd voor te bereiden, zoals welke producenten te bezoeken en wat te proeven. Want dat laatste is de echte "bottle neck" voor de wijnproever. Voor je het weet is het over, je hebt maar een beperkte proefcapaciteit op een hele dag. Bij mij ligt dat rond de 50 monsters. Je proeft globaal, je krijgt 70-80% mee van een wijn onder deze omstandigheden. Dus ruim voldoende voor een eerste schifting. Heel vaak heb ik moeten bedanken voor de luxere cuvée's van menig producent, als de basis je niet naar het zin is heeft een luxere versie proeven ook geen zin meer, immers de "basis" moet het volume leveren voor de rest, de luxere wijnen. Een enkele uitzondering daargelaten.
Het was dus vaak "non mercie" en "no thank you" zeggen, doorslikken van het geproefde is er (bij mij) natuurlijk in het geheel niet bij. Zo rond de lunch zie je al wat onvaste lieden aan hun vaste hap beginnen, die moeten dan nog een hele middag, nee dank je! Dat is geen inkopen maar netwerken, maar ja, sommige wijnen/producenten floreren daar juist goed bij. Het is maar net wat je wilt.
Het was naast vermoeiend wel weer heel interessant en nuttig dit jaar.
Mooi Zuid-Italiaans rood geproefd, ga ik wat mee doen, ook de Soave was weer fraai, ietsje duurder, maar toch nog netjes geprijsd. Mooi Frans (Médoc), een 100% Merlot van heel oude druivestokken uit de Médoc op nieuw hout, helemaal verkeerd hoor ik u denken, ja inderdaad een naar mijn idee helemaal foute wijn, purist als ik ben, maar deze wijn ga ik wel kopen: want hij is erg goed, mooi, en lekker en ook nog betaalbaar, kijk, daar gaan de dogma's voor opzij, beter gezegd, hier geldt het alles overstijgende principe: mooie wijn voor een betaalbare prijs. Zou zo'n wijn te koop kunnen zijn voor een tientje per fles? Daar uit dat gebied van geldwolven en arrogante Fransen bij uitstek? Het zal u aangenaam verrassen. Let maar op de komende maanden. We gaan straks met z'n allen
even de crisis vergeten.
Ook uit het Franse zuiden mooie wijnen geproefd, maar of ik daar dit jaar nog aan toe kom, ik weet het niet. Ook een paar interessante Franse en Spaanse Eco-wijnen geproefd, o.a. uit de "Sud-Ouest" uit een onbekende Appellation richting Cahors / Jurançon, en rond Zaragoza. Ook mooi Portugees, maar nog niet een waardige opvolger van Quevedo (port) tegengekomen.
Oostenrijk was bij Zillinger weer een schot in de roos, is dus van besteld en komt zeer binnenkort weer binnen.
We krijgen het er maar weer druk mee de komende tijd. Ik verheug me er nu al op!

08-03-2012
De vorige week heel aangekomen 4 monsters uit Zuid-Frankrijk geproefd. Gelukkig waren de flessen nu wel rechstreeks naar Nederland getransporteerd en ook nog heel gebleven. Hulde aan de Koerier, het kan dus toch! Tjsa, allemaal weer mooie wijnen, lastig kiezen is dat. Twee wijnen hebben wel iets van die van Domaine des Homs, ze zijn iets eleganter, ook de witte is mooi, maar zit ook een beetje in de hoek waar al wat wijnen van mij zitten (wat betreft karakter natuurlijk), dus zijn die helaas geen aanvulling. Wie weet later, want mooi is het allemaal wel. Blijven er uiteindelijk 3 heel erg mooie en bijzondere wijnen over die een aanvulling zijn op wat ik al reeds voer en ook nog heel betaalbaar zijn in hun categorie. Het wordt weer genieten de komende tijd. Ik heb ze besteld, over een week of twee hoort/leest u er meer over!
Heb ook nieuwe wijnen bij Zillinger besteld, ben er weer bijna door. Die Oostenrijkers blijven maar verkopen! De basis-categorie is ietsje duurder geworden: de wijn zelf en het transport. Dit jaar is er weer Muscat en ook een nieuwe basis-rode.  Héél donker van kleur en explosief fruitig.

21-02-2012
Gisteren toch maar even gemaild naar Zuid-Frankrijk waar de monsters blijven. Zijn al sinds begin deze maand onderweg en dat doet vrezen voor de inhoud. Weer via Nieuw-Zeeland (zie 12-01-2012) ?
Vanochtend kwam het antwoord: een zeer gevlekte, rammelende doos in een dichtgeplakte plastic zak. Ritselend en rammelend van de stukken die ooit flessen waren.  Waarschijnlijk nog één van de drie flessen heel. Heb dat pakket maar geweigerd. Moeten ze maar zuiniger omspringen met andermans goederen. Was nog wel een officiële monsterdoos (dun karton met tempex binnenwerk. Ben ik niet zo van gecharmeerd, alleen al vanwege het milieu-onvriendelijke polystyreen, maar ook omdat stevig karton toch een veel betere kluis oplevert, bestand tegen koeriersonheil. Er rust geen zegen op deze wijnen. Nog maar eens een zending proberen, zal toch eens een keertje helemaal goed moeten gaan?

20-02-2012
Vorige week een aantal jonge Médocs geproefd, eentje waar ik wel onder de indruk van ben en natuurlijk ook weer wijnen met veel hout. Toch jammer dat je opzoek moet naar de wijn in een houtzagerij. Het wordt er allemaal wel veel voller en indrukwekkender van, maar lekkerder.... ik vind van niet. Dus eindelijk weer een mooie Médoc gevonden, en ook nog redelijk betaalbaar. Alleen de alcoholgehaltes van de meeste Bordeaux 2009 zijn van het niveau Châteaneuf-du-Pape. Sommige hebben er opvallend weinig "last" van, hebben nog balans, maar bij anderen gaat het toch fout. Past niet bij deze druiverassen. Hier hoort u nog wel meer over op een later tijdstip.

02-02-2012
We hebben er weer eentje! Liefhebber als ik ben van die wat ouderwetse, complexe Cabernet stijl waar je de wereld voor moet afzoeken, Pauillac, dat soort wijn, niet uit die oost-Aziatische projectontwikkelaars prijscategorie, maar nog een beetje betaalbaar.  Als het kan ruim beneden de tien euri. Als alles goed gaat binnenkort in dit theater. Cabernet Sauvignon uit Zuid-Frankrijk, dus een tikje warmer dan Bordeaux (hoewel in 2009 was 14% heel "normaal" in Bordeaux), ook een fractie minder uitgesproken, maar lekker ruig, aangenaam vol, met een mooie frisheid. Niet die caramel-achtige, gladde "Cab style" uit de Nieuwe Wereld. Dat onverzettelijke, dat een goede Cabernet die spanning geeft, waar je iets voor moet doen, waardoor ie niet verveeld, elke keer weer spannend is, ja... zoéentje ben ik op het spoor, ook nog een beetje belegen, uit 2007, hoeft ie ook niet meer jaren in de kelder, is het meteen genieten geblazen. Er komen nog een paar monsters van dezelfde producent, misschien is er nog een mooie witte of rode bij, heb ik weer een mooie nieuwe reeks. O ja, ook nog eco, wordt vervolgd.

12-01-2012
Met enige regelmaat krijg ik monsters toegestuurd, soms zitten maar een paar dagen tussen de aanvraag en ontvangst, soms duurt het aanmerkelijk langer. Zo had ik eind oktober 2011 monsters uit Zuid-Frankrijk aangevraagd, die had ik gisteren nog niet ontvangen, dus belde ik maar even met de producent of ze al iets had opgestuurd. Helemaal verbaasd vroeg ze of ik dan nog niets had ontvangen. Ze had de monsters al begin november opgestuurd. Ze zou het navragen en weer terugbellen. Vanmiddag kwam TNT met een pakketje aan de deur: de verloren zoon. "Een beetje een omweg gemaakt" mompelde de bezorger. Dat dacht ik wel dacht ik, maar ja, die meneer kon er vast niets aan doen. Toen ik het pakket eens beter bekeek bleek de opmerking van de bezorger niet teveel gezegd: een veel grotere omweg is niet mogelijk, de flessen waren in Nieuw-Zeeland geweest en weer teruggestuurd. Forse "footprint" voor eco geproduceerde wijnen. Eén fles was onderweg gesneuveld, daar vraag ik nog een monster van want het pak rook na zoveel kilometers nog heerlijk.  Als het wat wordt met deze wijnen hoort u er van!