logo
"oud"nieuws 2013
home
even voorstellen
de Goede Wijnen
bestellen reacties links contact
Wijngaard Valdepeñas
Wijngaard Valdepeñas, Spanje. foto: ICEX
Zaken en ontwikkelingen uit 2013 die uw aandacht verdien(d)en.


Voor actuele zaken:
nieuws ...
27-12-2013
Voor wie geïnvesteerd heeft in de Barolo's van Burlotto: ik heb ze heel recent nog geproefd: laat ze nog even met rust, ze zijn in hun schoonheidsslaapje belandt. Ze "zitten dicht" zoals we het ook wel typeren. In maart dit jaar nog in volle teer- en truffelglorie, nu is alleen de mooie intensiteit en het complexe fruit er uit te halen, het expressieve aroma waar Barolo ook zo beroemd om is komt er nog niet uit. Nog een jaartje wachten is mijn advies. Wat betreft tannine en intensiteit zit het helemaal goed: mooi rijp en zacht, niet stroef of hard dus, en een mooie concentratie en goede balans. Maar goed, de geurigheid moet zich nog ontplooien.

20-12-2013
Nog op de valreep loopt vlak voor de Kerst een zending van Domaine des Homs binnen. De rode Tersande was bijna op, net als de Viognier, die iedereen maar lekker blijft vinden. Ik heb geloof ik nog niet zoveel complimenten over een witte wijn gehad, hoewel,... de eerste Veltliner van Zillinger (2009) en de Vermentino (2010) van Cabriac brachten ook wel wat teweeg.

25-11-2013
De zending uit Zuid-Portugal is aangekomen, lekker en vooral betaalbaar rood en wit (5,30), uitgesproken Portugees rood (8,50) en modern, houtgerijpt en heel zacht luxe rood (13,20). Modern Portugal ten voeten uit: warm, lekker en beslist niet duur.

21-11-2013
De zending van Burlotto (Barolo, etc.) is binnen. De doosjes die om de flessen heen zitten zijn van een ongekend degelijke kwaliteit, doet aan een kistje denken. De wijnen zijn al even degelijk. Kwaliteit, ook de verpakking dus.

08-11-2013
Het zingt allemaal nog wat na: de introductie van de Douro's, maar de wereld hobbelt vlot verder. Nu moet er genoeg op voorraad zijn voor de laatste maanden van het jaar. Van oudsher een periode voor rood. Toch heb ik me de laatste tijd erg bezig gehouden met wit.
Het is allemaal een beetje moeizaam. Zillinger maakte op z'n best een amper redelijke Veltliner in 2012 en een mooie Kellerberg (Veltliner), maar de Sauvignon was beneden de maat net als de Muskateller (wat ben ik blij dat ik nog een beetje 2011 heb). De prijzen zijn nog steeds stevig dus stel je hoge eisen aan de kwaliteit en stijl. Wat mij betreft is het voor deze prijs onder de maat. Jammer, want ik was wel aan aanvulling toe, ook mousserend wil ik wel hebben, maar zijn Sekt 2010 (sinds kort leverbaar) is goed, toch zit er iets in waar ik wat twijfels over heb en zijn Frizzante is erg aromatisch, wel mooi, maar of ik het kan verkopen...., ik weet het niet. Zij super Veltliner K2 is heel erg mooi, laat geoogst en complex, rijk en intens, maar wel erg kostbaar, flesjeswerk dus. Geen import kandidaat op dit moment. Al met al wacht ik met pijn in het hart de (lastige) jaargang 2013 af. Wie weet staat dan alles weer op z'n plaats.
Ik heb dus nog maar weinig Zillinger, het is maar dat u het weet.

Van Cabriac had ik me voorgenomen om de zo geweldig ontvangen Vermentino in een vers jaar te kunnen aanbieden, maar helaas, 2012 is niet leverbaar, waren ze een paar maanden geleden nog van plan deze wijn te bottelen, nu krijg ik niet leverbaar als reactie. Misschien volgend jaar, maar goed, daar heb ik nu niks aan. Ook de Carignan (nieuw jaar) had ik ruim besteld, krijg ik maar een paar doosjes van. Heel jammer want daar heb ik nu juist veel liefhebbers voor. Van de Corbières is er wel genoeg, net als van de Pinot Noir die (bij mij) ook weer op is. Samenvattend: klein beetje Carignan, Pinot Noir, Corbières (alle drie), maar geen vermentino en niet genoeg Carignan.

De Luxe Piemonte-wijnen worden een dezer dagen op een pallet gezet en naar me getransporteerd, o, o wat is dat fraai spul! Kost een beetje, maar dan heb je ook wat. Burlotto is de naam, zoek dat maar eens op. Klassieker zijn ze er niet (zijn Barolo's tenminste), maar ook zijn Barbera is adembenemend mooi en ook zijn tussenstation tussen Barbera en Barolo, een melange van Nebbiolo en Barbera-druiven, een kleine Barolo zeg maar, is al even fraai, maar iets minder toegankelijk. Zijdezacht en complex, niks geweld of toeters en bellen, maar heel precies en briljant van stijl. Komt dus allemaal binnenkort in huis.

Kwam ik nog een Zuid-Portugees tegen, goede producent van heel betaalbare, eigenlijk goedkope, wijnen, kenmerkend en heerlijk van stijl. De basis is uitermate verdienstelijk, zeker voor die prijs (5,30) en de iets luxere is ultra Zuid-Portugees, zwoel en boers van karakter, de Reserva heeft een internationale flair van romige zachtheid. Het zijn geen grootheden zoals de Douro's van Javali of de Piemontewijnen van Burlotto, maar de prijzen zijn dan ook heel anders. Winters genieten zonder de bankrekening te zwaar te belasten. Ook binnenkort in huis. De witte moet het gat van de niet leverbare Vermentino opvullen, soms past het allemaal weer net.

Ander wit: de onvolprezen Viognier van Domaine des Homs en vergeet ook zijn Tersande rosé niet, voor nog geen zeven euro een prachtige witte wijn met een vleugje kleur. We hoeven wat betreft wit niet tekort te komen de komende maanden.

07-10-2013
Ja, de Douro's zijn binnen. Nog nooit zo'n strakke pallet met wijn aangekregen, het fundament was prima in orde, een prettige laag houten kistjes. Kistjes van 6 flessen met de "Old vines 2010" en kistjes van 3 met de "Touriga Nacional 2011". Een stapeltje schattige en luxe doosjes met een dertig jaar oude Port en ook nog twee soorten andere dozen: de "basis" en de "luxere (reserve)" rode Douro's.
Quinta do Javali is de producent. Ooit van gehoord? Ik tot voor kort ook niet, maar daar komt bij u ook verandering in, let maar op.


25-09-2013
Gisteren maar eens "De Grote Hamersma 2014" aangeschaft. Ik had in juni 6 flessen opgestuurd, benieuwd naar Hamersma's commentaar. Kreeg eind juli een formulier van de uitgever met het verzoek om ontbrekende informatie te verschaffen, maar welke informatie dat dan wel moest zijn stond er niet bij. Dus maar even gebeld. Dat formulier was per abuis verstuurd, excuses, etc. Ik trok daaruit de conclusie dat er geen wijnen van mij in zouden staan. Och ja, zo gaat dat, er waren ook vele duizenden flessen om door te werken dus is het niet zo verwonderlijk dat ze in het geweld van de hoeveelheid niet waren opgevallen.
Totdat ik  De nieuwe Grote Hamersma doorbladerde. Niet de ingestuurde zes, maar vijf staan er in vermeld. Toch leuk dat ook een andere wijnfanaat ze weet te waarderen.
Benieuwd wat Harold Hamersma er van vindt? De Grote Hamersma 2014      De Grote Hamersma 2014-1


10-09-2013
Bestelling voor de Douro-wijnen en Ports naar de producent gestuurd. Ik verwacht de zending in eerste week van oktober. Spannend zo'n nieuwe zending prachtige wijnen: ik vind ze wel heel erg mooi en bijzonder, maar vinden anderen dat ook? Je nek uitsteken heet dat.

12-08-2013
Sinds een paar dagen staan de nieuwe jaargang Rosé en de Viognier van Domaine des Homs in het magazijn. Ben zelf ook weer terug van weggeweest en natuurlijk meteen gecontroleerd of de Rosé werkelijk zo mooi is als beweerd: ja nog steeds. Ook de Viognier mag er wezen, wat maken ze op Domaine des Homs in de Minervois toch mooie wijnen!

25-07-2013
Net bericht gekregen dat de Rosé, Viognier en het nieuwe jaar Paul en Tersande (rood) op transport zijn gegaan. Zodra ze er zijn stuur ik een mailje!

24-07-2013
In september wordt de import van de Douro's in gang gezet, nog even geen naam, hoort u vanzelf. Wedden dat u er nog nooit van gehoord heeft? Ik ook niet (tot voor kort), des te groter was de verrassing. Zo vaak vind je niet iets bijzonders in zo'n bekend en door vele importeurs afgeschuimd gebied. Van Cru Bourgeois tot en met Grand Cru Classé niveau. Prachtig, ik heb meer dan een week elke dag een klein glaasje "basis" rood gedronken, wat een boeiend feest was dat! Later de staart superlatieve Touriga Naçional sodaat gemaakt, dat is Cru Classé kwaliteit. Af en toe wat té voornaam van stijl bij mijn gerechten, maar ook al heel erg lekker. De mooie tijden komen er weer aan.

12-07-2013
Nu ik toch aan het schrijven ben kan ik ook nog even melding maken van een (tweede) serie Douro's die ik momenteel open heb staan. Een tijdje geleden een eerste serie Ports van dezelfde producent geproefd en een paar rode Douro's. Eigenlijk wilde ik wel beginnen met deze producent maar ik had nog een paar twijfels, zo was de "instap" rode me niet helemaal naar de zin en had ik twijfels over de Tawny Ports. Mijn vragen en opmerkingen resulteerden in een tweede zending met monsters met onder andere een aangepaste blend van de "instap" rode. Ik ben er nu wel uit: het gaat gebeuren, een nieuwe Port producent, nog niet in ons land vertegenwoordigd.
Portprijzen zijn heel erg redelijk: tussen de twaalf en zestien euro (Ruby reserve en LBV), zijn Tawny's vond ik niet mooi, te klassiek, te gestoofd, te oxidatief, te ijl, te uitgesproken Douro "bake". Wij (niet Portugezen) zijn Tawny's, gerijpt in Villa Nova de Gaia, nabij de kust gewend. Die hebben jarenlang in "koelere" omstandigheden gerijpt dan de klassieke Tawny's, gerijpt in het woeste en erg aan temperatuurs wisselingen onderhevige Douro(binnen)land. De rode tafelwijnen van deze producent schitterden stuk voor stuk. Ze zijn krachtig, fris en hebben een onvoorstelbaar helder type fruit voor hun zuidelijke herkomst. In één woord: prachtig! Wijnen van schistbodems, mineraal, veel zuur, mooie tanninen, mooie diepte, heel zuiver en o zo helder en open van stijl. Geen vet of dikte, geen zwoelheid, gestoofdheid of ander nagestreefd effect, gewoon heel erg puur en intens, elegant vooral en ook van mooi hout voorzien, maar dan mooi passend en ingetogen. Hier is duidelijk een nieuwe generatie op ecologische basis bezig iets heel moois en authentieks te maken van de druiven die deze streek biedt. Weer terug naar de oorsprong, het fruit, de mineraliteit, de nuances, gelaagdheid en de balans. Geen blockbusters die andere wijnen overschreeuwen door hun "power and inky black, impressive concentration". Nee, uiterst drinkbare wijnen, die (-daar gaat ie weer-) me wat betreft hun bouw opvallend sterk doen aan de hoge Bordeaux van weleer. Wijnen die kunnen rijpen, die uitblinken door hun complexe en diepe fruit. Wat betreft aroma's zijn ze natuurlijk heel anders dan Bordeaux, maar ze hebben dat tikje onverzettelijke in zich, hebben een sterke eigen wil.
Het enige waar ik een beetje mee zit is de prijs, die is zoals de Duitsers het zo mooi zeggen: "angemessen". Beginnend bij elf euro, oplopend tot ruim in de dertig. Voor Mooie Bordeaux en Bourgogne zijn dat geen schokkende bedragen, maar voor Douro moet ik er toch nog aan wennen. Maar als je je voorstelt  wat je voor een dertig euro aan Bordeaux of Bourgogne kunt kopen dan is de kwaliteit die deze Douro's bieden minstens zo mooi. Spannender zelfs, het zal nog niet meevallen om iets vergelijkbaar moois in die streken te vinden voor die prijs. Ik ga dus kopen. Moet nog wel even heel diep nadenken van welke wijnen ik nu hoeveel flessen laat komen, want ze zijn allemaal even interessant in hun specifieke prijscategorie. Dat wordt weer investeren, het is niet anders.
Nu nog even over zijn Tawny Ports. Ik gaf aan waar ik problemen mee had en kreeg een half flesje 30 jaar oude Tawny toegestuurd, want deze Port zou al mijn bezwaren uit de weg ruimen. En inderdaad dat bleek helemaal te kloppen, ik had er echter wel een nieuw probleem bij: de prijs. Wie gaat er honderd euri betalen voor een (hele) fles dertig jaar oude Port? Ik niet in ieder geval, maar ik heb dan ook het voorrecht gehad deze Port te mogen "beleven" want dat is het. Tsjonge, wat is dit onvoorstelbaar fraai! Super geconcentreerd, zoet, rijk, super gelaagd (smaakjes, aroma's), dik, echt lobbig en héééél erg vol, complex, zo heb ik ze nog nooit gehad. Dit houden de Portproducenten voor zichzelf, dit komt haast niet in de handel, ja, mooi, mooi mooi. Duur? Ja , heel veel geld, eerder kostbaar, dat is en betere term, heeft u het er voor over? Ik weet het niet, bent u gek van Tawny Port? Wilt u eens een unieke ervaring? een absolute standaard in Tawny Port? dan zou het u wel eens die honderd euri kunnen gaan kosten, want veel keus is er niet op dit niveau, en als u dat nu eens doet met 9 dierbare vrienden, heeft u een onvergetelijke ervaring, net als de andere aanwezigen voor slechts tien euri per persoon. Is nog zo gek niet. Het enige waar ik echt voor wil waarschuwen is dat hierna geen enkele volgende Tawny Port meer zo smaakt als hiervoor. Maar ja, is dat een reden om het dan maar niet te doen? Voor sommigen zal het juist een reden zijn om het juist wél te doen.


11-07-2013
Nu ook de roden uit 2012 van Domaine des Homs geproefd. Drie deze keer: Tersande, Paul en L'Amandier. De laatste is een nieuwe wijn: lichtrood, frisser dan Tersande en met heel weinig sulfiet. Ben ik niet zo kapot van, wel degelijk gemaakt, maar ik mis het mooie fruit en het zuurgehalte is me wat te hoog, tikje "groen" van stijl, koel schenken is een advies, wordt ie inderdaad wel beter van. Ik wacht maar even op de volgende jaargang. Moet ongeveer even veel als Paul kosten, om alleen vanwege het lage sulfietgehalte deze wijn op te nemen is misschien zakelijk wel verstandig maar geniet-technisch niet zo.
Opvallend vond ik dat zowel de Tersande als de Paul uit 2011 en 2012 uitzonderlijk veel op elkaar lijken. In deze mate heb ik dat nog niet meegemaakt. Als er al verschil is: de 2012 Tersande lijkt iets "vloeiender" van smaak te zijn, tikje minder expressief, ietsje minder donker van kleur, een fractie minder warm of gestoofd, maar dan heb je het ook wel gehad. De wijn zit nog maar een maand op fles, is een jaar jonger, dus dat moet ook wel anders smaken. Het zelfde geldt voor Paul, die is een ietsje minder vol, maar dat trekt wel weer bij in de komende maanden.
Ik heb dus besteld, mooie voortzetting in het assortiment!
 
20-06-2013
Ook het melden van de proefervaringen met de nieuwe wijnen van Domaine des Homs is er bij in geschoten. De rosé (2012) is mooier dan ooit: heel erg licht van kleur, fris, pittig, rond en rijk, pracht mineraal en kruidig fruit, meer wit dan rood. "Love it" schreef ik Jean-Marc als reactie. Ook zijn viognier (2012) is weer bijzonder fraai. Weer wat anders dan 2011, iets meer abrikoos in de geur en smaak, tikje rijper schat ik in, ietsje weelderiger, maar ook nog mooi fris, iets meer expressie van de Viognier-druif. Heerlijke wijn met klasse. Wat een verschil met een jaar of vijf geleden, toen was alleen rood nog mooi. De chardonnay (2012) was ook goed, maar ik koop er niet van, beetje saai, ik mis wat, wel vol en ook wel rijk, ook zuiver, maar niet van hetzelfde kaliber als zijn andere wijnen. Het zal wel zoiets zijn dat het terroir minder passend is voor Chardonnay, want wijnmaken kunnen ze als geen ander op Domaine des Homs. Er is dit jaar voor het eerst een sulfietloze rode wijn gemaakt. Die ga ik nog proeven naast de nieuwe jaargang rode Tersande en Paul. Ik hou u op de hoogte (als ik er aan toe kom tenminste).

19-06-2013
Was ik nog vergeten te melden dat het nieuwe jaar Paradiso Negroamaro is aangekomen. In dezelfde stijl gemaakt als de 2009, nu iets krachtiger, een fractie dieper. Ik vind hem zelf iets mooier dan de voorgaande jaargang. De Primitivo 2011 is in hoeveelheid wat aangevuld, blijft hetzelfde jaar en een zeer vergelijkbare wijn, iets andere cuvée, maar dat proef je nauwelijks.

12-05-2013
Geen nieuwe Bourgognes van Alain Hasard. Alweer een Fransman op de tenen getrapt met mijn mening over zijn wijnen. Het is me trouwens ook eens gelukt bij een Italiaan, niet dat ik er op uit ben om op lange tenen te gaan staan, maar soms gebeurt het. Ik heb niet de pretentie dat ik alle wijnen "begrijp", bovendien is mijn mening maar een mening, één van de zeer vele. Maar goed, je hebt het over de kinderen van een producent en ook over zijn inkomen dus is het logisch dat men gevoelig reageert op je (zo objectief en diplomatiek mogelijk geformuleerde) commentaren. Wijnjaren zeggen me niet zoveel, wijnen wel, die vertellen me het verhaal, ik luister zo aandachtig mogelijk en vorm na een aantal keren herproeven mijn mening. Ik was helemaal weg van de 2009 Bourgognes van Hasard. Eindelijk eens een serie Bourgognes die weliswaar kostbaar, maar toch zeer hun geld waard waren. Diepte, elegantie, complexiteit, fruit, noem het maar, heel bijzonder, kosten ook een paar centen, maar dit koop je nergens anders. Uniek. 2010 was bij Hasard al uitverkocht voordat ik er erg in had. Ik maakte een reservering voor de sublieme Monthélie 2009 en voor een aantal andere wijnen. Toen ik een maand vóór de afloop van mijn reservering contact opnam over een eventuele zending van nieuwe wijnen bleek tot mijn grote ongenoegen deze reservering (op de Monthélie na) reeds te zijn verkocht. Maar ja, je kunt over alles wel gaan zitten sippen en Hasard vond het bij nader inzien ook niet zo prettig dus stelde ik een nieuwe reservering samen. Ook werd een serie monsters geselecteerd die me enige tijd geleden bereikte. Die heb ik onderhand geproefd. Ik heb de wijnen vaker en intensiever geproefd dan de meeste andere kandidaatwijnen. Ik was er niet kapot van. Verwend door de prachtige 2009's vielen de 2011's me erg tegen. Geen slechte wijnen, maar voor mij te kaal, wat onrijp van stijl, zonder de diepte en de gulheid van 2009. Geen wijnen waar je rond de twintig euri voor durft te vragen, dan is er wel wat anders om aan te raden. Nee, hoe graag ik ook verder ga met Hasard, niet met de 2011 roden. De witten durf ik ook niet aan: de Crémant 2011 van hem vond ik ook tekort komen, de (stille) witte wijnen (ook 2011) konden volgens Hasard niet bemonsterd worden (waarom weet ik niet) dus extrapolerend vanuit de Crémant waren dat ook geen kandidaten voor import. Het is "jammer maar helaas" zoals een tv-idool van mij uit vroeger tijden altijd uitriep als er iets vreselijk misging. Dit jaar geen aanvulling Hasard en ook de reservering van de Monthélie komt niet naar ons toe. Met pijn in het hart, laat dat duidelijk zijn. Hasard reageerde teleurgesteld in een mail waarvan de strekking min of meer was dat ik de wijnen niet goed had begrepen, dat ze in sterren restaurants goed worden verkocht en dat hij een beetje triest werd van al die consumenten die de stijl Parker wijnen en ander gemanipuleer als norm hebben. Ik word daar maar niet boos over, immers hij heeft mijn wijnassortiment niet geproefd, dus kan hij niet weten dat juist ik geen Parker aanhanger ben. Bovendien stelde zijn reactie me gerust: hij kan zijn wijnen aan genoeg wél begrijpende liefhebbers voor een goede prijs kwijt. Ik zie het als mijn taak om goede, mooie en betaalbare wijnen te selecteren voor míjn klanten, dat ik dan af en toe een serie wijnen niet begrijp is weliswaar jammer, maar bijzaak. Van de hoofdzaak hebben veel klanten juist profijt: ze lopen niet het risico dat ze niet lekkere wijnen kopen die zij hoogst waarschijnlijk óók niet begrijpen.

p.s. het kan heel goed zijn dat de door mij geproefde en afgewezen wijnen over een paar jaar de sterren van de hemel geuren en smaken, maar als ik daar geen indicaties voor kan vinden dan waag ik de gok toch maar niet. Bourgogne heeft me wel vaker verrast, zowel in positieve als negatieve zin, ik ben niet zo'n dappere wijnkoper, overtuigt een wijn niet dan koop ik hem niet, Bourgogne vormt daarop geen uitzondering: bij twijfel niet doen, better safe than sorry.

27-03-2013
Een paar dagen geleden een nieuwe zending van Château de Cabriac binnen gekregen. Heerlijke Merlot uit 2012, prachtige luxe Corbieres "Prieuré Saint Martin 2008" en een eigenzinnige "historische" wijn "Confidences", maar liefst 36 maanden gerijpt op hout, je moet maar durven. Niet goedkoop, wel een belevenis, bouwjaar 2006, belegen dus, 95% oude Carignan (met 100% mag ie geen Corbières heten). De witte Vermentino kreeg ik voor een beduidend lagere prijs want de 2012 is nog niet in de handel, ondanks de accijnsverhoging is ie toch goedkoper, voor € 6,60 koop je eigenlijk geen in kwaliteit vergelijkbare wijn. Zeer aanbevolen. Ben nog bezig met het schrijven van de teksten van de nieuwkomers en moet ook nog foto's van de flessen maken.

30-03-2013
Het blijft maar (te) koud. Toch maar de Spanjaarden besteld: Tres Ojos Blanco, Rosado en Tempranillo. Ook de wijnen van Cabriac zijn op een beetje Corbieres en Pinot Noir na helemaal op, volgende week een tweede zending bestellen. Hou wel rekening met iets hogere prijzen want sinds 1 januari zijn zowel de wijnaccijns als de transportkosten gestegen. Zal per fles rond de 20 cent zijn. Het is niet anders. De wijnen die "in huis" zijn zijn niet in prijs verhoogd, daar is nog de oude (lagere) accijns over betaald.

27-03-2013
Gisteren naar Prowein in Düsseldorf geweest. 3900 exposanten, vele hallen vol. Altijd een proefmarathon, tientallen wijnen geproefd, 12 producenten gesproken, indrukken gekregen van nieuwe wijnjaren / opvolgers en een nieuwe ontdekking gedaan. De meest interessante: Cabriac (Corbieres) heeft een heerlijke nieuwe Merlot (2012) en twee prachtige klassieke (top) Corbieres, er zitten een nieuwe rode en witte Eco-spanjaard aan te komen, heel betaalbaar, wat soepeler, moderner en minder intens dan die uit de Tres-Ojos reeks. Paradiso: deze producent uit Puglia blijft maar mooie wijnen maken (sublieme Posta Piana Negroamaro 2010!!), ik heb nog geen nieuwe prijzen, hopen dat die binnen de perken blijven. Maar dan de ontmoeting met de wijnen van een Barolo producent, aan het eind van de middag, had ik voor de beurs al benaderd, maar ik vond de prijzen veel te hoog voor mijn import-activiteiten. Gelukkig toch maar wezen proeven. Ik viel van m'n stoel. Ik heb het voorrecht gehad om veel topwijnen te mogen proeven en ben dus wel wat gewend, maar deze wijnen waren een openbaring. Ja, kostbaar, beslist, rond de vijf en dertig-veertig euro per fles, heel veel geld, luxere Bourgogne niveau, of middenklasse Cru Classé Haut-Médoc. Wat een geld, koop je ook een doosje van zes fatsoenlijke andere wijnen voor, maar o, wat was dit bijzonder. Soms springt de vonk over, deze keer was het weer zover, alle wijnen die ik proefde waren fraai en bijzonder en zonder uitzondering kostbaar, helaas. Mooie Barbera ook, net als een paar andere typen. Mag ik het zeggen? laat ik het maar doen! Wereldklasse, dat vind ik ervan, echt, wijnen die in het rijtje kunnen van de topwijnen die ik heb gehad. Vooral één cru was uitzonderlijk fraai: truffel en teer (2009). Textbook Barolo, super klassiek, zo authentiek vind je geen ander. Niet hard of hoekig, maar rond en vol, wel met tanninen, maar mooi verpakt. Heerlijke intensiteit en diepte.
Nu volgt de fase van woelen en onrust, welke wijn en hoeveel daarvan bestellen. Hoeveel kan ik investeren, dat soort zaken. Mijn probleem, ik weet het, maar wel ter bevordering van uw vineus genoegen.           


06-03-2013
Monsters geproefd waaronder die van San Gregorio (Tres Ojos, Armantes), Blanco: netjes en fris, Rosado: mooi en heel lekker, Tempranillo rood: pittig, sap en fruit, interessant, Vendimia Seleccionada tinto: goede wijn, maar is de magie van eerdere jaren kwijt, gewoon een goede, moderne houtgerijpte wijn, ik mis de ziel, het bijzondere. Van dit type zijn er al zoveel, ik koop hem dus niet. Bourgognes van Hasard onderweg, ook een bubbel en verder één wijn uit 2009 en de rest uit 2011. Weer duurder geworden, maar zien of er nog wat moois tussen zit voor een "relatief" redelijke prijs.
De wijnen van Domaine de Cabriac (Corbieres) gaan hard, de Merlot is al op en van de Carignan is er niet veel meer, van wit is er nog iets meer.
Portugezen zijn nog "in behandeling" net als biologisch Spaans (betaalbaar, voor catering/horeca), Loire rood.  Er zal waarschijnlijk niet heel veel over blijven, altijd spannend wat je overhoudt uit een serie.

16-02-2013
Had ik het een paar dagen geleden over de Tersande rouge 2011 van Domaine des Homs, nu even een opmerking over de Viognier 2011 van dezelfde producent. In Perswijn januari/februari van dit jaar, het jubileum nummer (ook 25 jaar actief in de wijn) staat een speciaal artikel + proefnotities over de Viognier-druif. Nu ben ik altijd al wel geïnteresseerd geweest in bijzondere druiverassen zoals de Viognier dus las ik het artikel eens grondig. Ook de proefnotities, want je bent natuurlijk wel nieuwsgierig naar wat andere Viogniers "doen". Een zeer gemengde verzameling wijnen blijkt deze druif voort te brengen, zowel wat betreft stijl als kwaliteit. Ik hoefde niet ver in de proefnotities van de Zuid-Franse Viogniers te lezen om die van Jean Marc de Crozals (Domaine des Homs) tegen te komen. Met vier en een halve ster als tweede genoteerd onder de Vins de Pays uit de Languedoc/Roussillon. Ook de goedkoopste, terwijl de "inzendende" collega-importeur er bijna een euro meer voor vraagt dan goedewijn.info. Toch wel leuk zo'n bevestiging, maar ja, ook als ie als één na laatste was ingeschaald is ie prachtig en zeer het aanschaffen waard. Nadeel zou kunnen zijn dat er nu meer vraag ontstaat waardoor de wijn schaarser wordt en misschien ook wel duurder. Dat zien we dan wel weer, nu is ie nog voor relatief weinig te koop, een aantal zeer vaste klanten heeft de wijn al jarenlang in het vizier.

12-02-2013
Weer een maand voorbij. Het is een stille tijd in de wijnhandel, hoewel er altijd een basis-omzet is na de hectiek van november en december. Boekhouding, website en andere zaken vragen de aandacht, maar ook eens even rustig nadenken hoe het is gegaan afgelopen jaar, welke wijnen het "goed deden" en contacten met bekende en nieuwe leveranciers/producenten. Opzoek naar mooie wijnen, een beetje extra aandacht voor Port en Portugal en andere projecten.
Ook kwam de vraag boven hoe is het gesteld met de wijnen in het assortiment? U weet wel, wijn is een dynamisch goedje, verandert voortdurend, gaat dicht of komt op dronk. Zo mocht ik me laten verrassen door de prachtige rode Bairrada "Vadio": hij was opeens puber geworden en is dus even lastig te waarderen. Nog een prima wijn trouwens, maar een beetje kaler en vlakker dan ie zijn (was) kan (worden). Maar het kan ook de andere kant op: opeens was daar weer in volle glorie de rode Tersande 2011 van Domaine des Homs. Heerlijk vol, nog wel een tikje stug als altijd, maar wel lekker spannend, veel fruit en karakter. Een biologische "bek vol" voor nog geen zeven euri. De Bourgogne Pinot Noir 2009 van Hasard maakte ik ook weer eens ter vergelijking open en dat bleek op een goed moment, want de wijn is weer terug (ik had niet eens door dat ie ooit was weggeweest, maar dat moet haast wel), rijper, verstandiger en belegener, niet meer dat prachtige, ijle en complexe diepe fruit van bosvruchten, maar nu meer aardsheid, de grond dus en kruiden, nog steeds elegant en niet zwaar, maar wat ronder, "donkerder" van stijl. Aan te raden. Over enige tijd hoop ik nieuwe jaren van deze Bourgogne en zijn luxere familieleden te proeven, hopelijk ook witte. Dat zal nog een klus worden want Mr. Hasard gaat er een beetje van uit dat als je zijn wijnen wil proeven dat je maar bij hem langs moet komen, net als al die andere importeurs en geïnteresseerden. Het inzicht dat er zoiets als couriers bestaat en reis en verblijfskosten, nog afgezien van de tijd  die het kost moet duidelijk van mijn kant komen. Er komt een oplossing voor, de eenvoudigste kan altijd: geen zaken meer doen.
Heb weer het een en ander aan monsters door te werken, ga ik mee bezig, hou ik u van op de hoogte!
Al de nieuwe "bestelomgeving" uitgeprobeerd? Is zowel voor u als mij zeer aan te raden.

15-01-2013
Alweer bijna een maand voorbij sinds het laatste nieuws van 2012. Een goed jaar, daar kijk ik op terug, meer flessen verkocht dan in 2011, gemiddeld duurder ook. Ook meer klanten, meer over het land verspreid. Niet spectaculair, maar toch groei, ik noem het maar organische groei, past wel bij mijn achtergrond en de huidige tijdgeest. Ik hou m'n oude passat nog maar even aan, behalve dat ie zo lekker rijdt en ruim is - dat hebben die oude "kale" auto's - zit er nog geen nieuwe in. Ook geen tweedehandse. Het geld zit in de wijnvoorraad, mooie wijn. Misschien is wel het grootste genoegen dat je een wijn die je helemaal enthousiast maakt gewoon kunt kopen. Zonder eerst naar de bank te hoeven met een plannetje anex bedelbrief in "niet-ons-soort-mensen taal". Gewoon beslissen en doen. De oude rode brandweercommandantswagen, automaat, inclusief standkachel en verweerde lak, maar helaas zonder zwaailicht en sirene zal nog wel eens een doosje wijn komen afleveren, voor wie verder weg woont heb ik echter wel nieuwe auto's in de aanbieding: die van de DPD of TNT.
Zijn er nog ontwikkelingen op wijngebied te verwachten op afzienbare termijn? Nog niet, krijg vast weer wijnen van het nieuwe jaar te proeven van Tres Ojos, misschien is deze keer de Armantes Seleccion Especial wel weer mooi en de wijnen van Domaine des Homs. O ja, ik kijk ook af en toe naar Port, maar dat valt me nog niet mee, vooral de prijzen zijn me te stevig, heb dus nog niets geproefd, komt nog wel eens, geen haast. Italië, Spanje, Portugal, zo af en toe lijkt het wat en vraag ik wat te proeven, ik blijf bezig, want dat is een van de leukste aspecten van dit vak. Best lastig om iets mooiers en ook nog betaalbaars te vinden naast wat ik al heb. De lat ligt hoog. Zul je zien dat ik over een paar weken weer van de daken schreeuw dat ik er weer een prachtige wijn bij heb.

Had ik deze maand wat willen schrijven over de prachtige en pure Vadio Bairrada. Doe ik toch maar niet, hoewel... nu toch maar wel, want hij is van een indrukwekkende jeugdige en fruitige schoonheid opeens zwaar aan het puberen geslagen. Hij is de weg kwijt, niet jong en zacht fruitg meer, maar slungelig en onhandig zurig met wat onvaste nuances. Nog steeds mooi, maar je moet wel erg op zoek naar het karakter, u leest het: mijn wijnen zijn mijn kinderen. Nog even wachten dus met deze adolescent, komt over een tijdje wel op z'n pootjes terecht. Nu is het karakter: teveel uitslapen wat onzeker, luidruchig (zuren + tanninen) teveel "yolo" -you only live once- (onserieus), krijgt al een wat flossig sikje en schaduw onder de neus, is wat onsamenhangend, maar het komt allemaal goed, goede genen en afkomstig uit een goed nest, bovendien is de peergroup (het wijnassortiment) waar hij nu in verkeert prima op niveau en stimulerend, zo tegen mei?, misschien al april dat het weer een beetje in het gareel gaat lopen? Dat hij zo snel zou omslaan had ik niet verwacht, in dit vak ben je nooit uitgeleerd.
Sinds een paar dagen "draait" er op de site een "bestelomgeving". Eigenhandig gebouwd door Bram, dat je kinderen je al snel op allerlei gebieden voorbijstreven vind ik alleen maar prachtig, maar dat het zo snel en vergaand is, maakt het alleen nog maar mooier. Probeer maar eens die nieuwe bestelomgeving. Officieel is ie al in werking, maar feitelijk is ie nog "bèta": er kan (en waarschijnlijk moet) nog aan worden bijgeschaafd. En ik maar denken dat "afdronk", "tannine" en "gesloten" vakjargon is. Mocht het niet helemaal lopen zoals gewenst met de test-bestelling: u zit nergens aan vast, even een mailtje of telefoontje en alles wordt geregeld.