terug
naar alle wijnen


RoodBelegen, breed, vol,
kruidig, aards-fruitig

La Quercia

"Primamadre"
2016


D.O.C. Montepulciano d'Abruzzo 


12,95 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2025
Belegen, rijk, vol, zacht en ook mooi fris. Uitgerijpte wijn met indrukken van vanille, iets caramel en duidelijk klassiek, aards fruit. Breed en intens, maar niet zwaar. Houtgerijpt, mooie balans tussen rijkdom, warmte, fruit, kruiden en opwekkende frisheid. Klassieke en belegen wijn met zorg voor het milieu geproduceerd.

Voor meer informatie over "La Quercia" zie: Peladi 2021.

Al vele jaren koop ik van dit domein, hier worden relatief beschaafde en toch kenmerkende wijnen uit de streek gemaakt, vooral de Montepulciano's zijn erg goed. Altijd is de Peladi, de "simpelste" zeer de moeite waard en opvallend betaalbaar. De Quercia Montepulciano biedt duidelijk meer, is iets minder soepel, heeft meer diepte en lengte, is de betere wijn. Ook heel betaalbaar. Heeft niet op hout gerijpt en is daardoor altijd heel puur en intens aards-fruitig, met een minerale frisheid.
Af en toe koop ik wat van de speciale en luxe Riserva Colli Teramane, maar niet elk jaar is even aantrekkelijk, vaak zijn ze me té Riserva, te oud en in hout gesmoord.

Ook de Primamadre, houtgerijpt en een stapje luxer dan de "gewone Quercia" maar minder prestigieus dan de Colline Teramane vind ik maar zelden meer bieden dan de Quercia. Tot nu toe kocht ik alleen de 2012, maar daar is na de 2014 ook de 2016 bijgekomen.
Dit is een prachtige wijn, veel van alles, belegen, rijp en rijk, breed ook, duidelijk houtinvloed, maar het mooie is dat daarnaast ook heel veel fruit in de wijn zit, de opwekkende frisheid maakt alles energiek en spannend, voorkomt zwaarte en logheid.

Met de 2014 valt alles op z'n plaats, wie van een belegen en zeer rijke en expressieve wijn houdt zou deze Primamadre eens moeten proberen, voor het geld hoef je het niet te laten, dit kaliber wijnen kost normaal veel meer, buitenkans dus.

2016 heeft iets van de 2014, maar is toch klassieker, steviger en belegener van stijl, iets minder fruit, aardser en iets serieuzer. Mooi voorbeeld van een met zorg gemaakte, luxere Montepulciano d'Abruzzo.


© GoedeWijn.info