terug
naar alle wijnen


Rood

Krachtig, rond, soepel,
rijp fruit, kruiden
, fris

António Saramago

Risco Tinto

2017


V.R. Peninsula de Setúbal


€ 6,35
per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken /bewaren tot 2022
Antonio Saramago Risco tinto 2017


Redelijk krachtige wijn met zowel frisheid, rijp fruit, kruiden als rondheid en warmte. De rijpe tanninen van de Alicante Bouschet-druif geven de wijn ronde souplesse, het frisse zuur van de Castelão, spanning. Middel intens en zacht van stijl, mooie balans, instap-wijn van een grote wijnmaker.
Zuiver en modern, tikje boers, onmiskenbaar Portugees.


António Saramago was wijnmaker bij het gereputeerde huis José Maria da Fonseca nabij Lissabon. Dit was een van de weinige producenten die voordat Portugal toetrad tot de EU, consistent goede en karaktersitieke wijnen produceerde in het gebied rond Lissabon. Vooral bekend waren de merken Pasmados, Camarate en Periquita. Allemaal zorgvuldig gemaakte wijnen zonder technische fouten, wijnen met een goede balans, klassiek van stijl met voldoende fruit, rondheid, elegantie en kruidige aardsheid. Een beetje Bordeaux-achtig, maar dan warmer en kruidiger van stijl.

Samen met zijn zoon António Saramago Jr. is António Senior al enige tijd voor zichzelf bezig. Ze adviseren wijnproducenten en maken ook zelf een serie wijnen onder hun naam.
Export-gericht zijn vader en zoon niet, hoogstens Brazilië wordt beleverd. Ik snap nu ook wel waarom. Het zijn niet de wijnen die hiervan de oorzaak zijn, export vereist andere vaardigheden.

Het heeft even geduurd, maar de aanhouder wint. Sinds nu zijn dus ook hun wijnen in ons land te verkrijgen.

Risco is de aanvangscategorie. Wit was niet zo bijzonder, rood daarentegen wel, zeker gezien z'n prijs. De eerste botteling van 2017 kreeg een lovend commentaar van Onno Kleyn in Volkskrant Magazine. Die was binnen de korste keren uitverkocht, de tweede botteling is iets ronder en zachter, een fractie minder intens, maar toch nog altijd vrij stevig, mooi fris en een tikje boers van stijl. Goede intensiteit voor een wijn van zes euro. Heel degelijk en goed gemaakt, prima balans en goed fruit, aardsheid is ook ruim aanwezig, geen eenvoudige wijn, wel eentje die duidelijk vertelt waar ie vandaan komt. Mooie instap.

De Castelão-druif levert frisheid, kracht en enige diepte, de Alicante Bouschet geeft het warme, soepele aan de wijn, een tikje broeierig-fruitig aroma is ook van de Alicante afkomstig, geeft de wijn zijn boeren twist, gedraagt zich als een eerlijke, amicale kameraad, maar wel eentje die je een stevige hand geeft bij de begroeting.

Heel veel eerlijke wijn voor z'n geld.

© GoedeWijn.info