terug
naar alle wijnen


Wit zoet


Zoet, pittig fris,
exotisch fruitig

Domaine Sergent

"Doux"
2016


A.C. Pacherenc du Vic Bilh

€ 12,90  per fles
(volle doos: 6 flessens)
drinken/bewaren tot 2023

Domaine Sergent Pacherenc du Vic Bilh Doux 2014

Zoet, pittig fris, intens, vol, rond, zuiver en met exotisch wit fruit (ananas, abikoos). Iets belegen, kruidig en mineraal van stijl, opwekkend en verfrissend. In de stijl van een mooie Jurançon. Helder en eerlijk karakter, mooie nuances, boeiend en verrassend. Prachtige balans.

Voor achtergrondinformatie over Domaine Sergent zie: Dom. Sergent Madiran tradition 2017


Er zijn maar weinig wijnen die zo'n fraaie naam hebben: Pacherenc du Vic Bilh. Er zijn droge en zoete versies van. Aan de basis staan meestal de druiven Gros Manseng en de Petit Manseng. De Gros manseng is het wat minder edele zusje van de Petit Manseng. De wijnen van deze laatste zijn doorgaans het mooist en meest complex.
Frisheid en pit in combinatie met exotisch wit fruit en een zekere kruidigheid kenmerken de meeste Pacherencs. Ze lijken wat op de wijnen uit het nabijgelegen Jurançon, die zijn bekender en genieten terechte faam. De beste Pacherencs doen er niet voor onder, zijn betaalbaarder en zijn heerlijke wijnen, altijd voorzien van stevig zuur en het fraaiste fruit.

Op Domaine Sergent maken ze de witte met net zoveel zorg en toeweiding als de rode (Madirans). De Doux is gemaakt van laat geoogste druiven en heeft een duidelijk restzoet dat prachtig wordt tegenspel wordt geboden door het intens frisse zuurgehalte. Niet zwaar, maar wel weelderig en genuanceerd en zuiver van stijl.

Gemaakt van 80% Gros Manseng en 20% Petit Manseng. Gisting in cuve en rijping gedurende 6 maanden op "lie" (gistbezinksel) met bâtonnage (wekelijks doorroeren van de lie door de rijpende wijn voor meer rijkdom en frisheid), geen houtrijping.
© GoedeWijn.info