terug
naar alle wijnen


Rood

Warmte, kracht, lengte diepgang, complex fruit
Mas de Sainte Croix

"Tendresse d'un Climat"
2020


A.C. Côtes du Rhône Villages


€ 10,75 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken / bewaren tot 2025Vergeleken met "Douceur de Fruit" heeft deze Tendresse d'un Climat duidelijk meer diepte, kracht, lengte en intensiteit. Het fruit is complexer en genuanceerder, de smaak voller en de afdronk langer. Het mooiste jaar tot nu toe. Klassieke Rhône op z'n best: warm, karaktervol, fraaie frisheid, stevig en toch soepel.


Voor meer achtergrond informatie over de wijnen van Mas de Sainte Croix, zie: Douceur de Fruit 2020.

De 2015 was erg fraai, erg klassiek, maar heel kenmerkend, de 2016 was wat lichter en frisser, de 2018 was tot nu toe het mooiste jaar, de 2020 komt er aardig in de buurt, is iets minder intens en diep, maar lijkt er sterk op. Over de 2018 schreef ik: Deze wijn is helemaal zoals ie zijn moet, alles klopt, kracht, intensiteit, lengte, complexiteit, rijpheid, en niet te vergeten een mooie minerale frisheid die de wijn prachtig in balans houdt en lengte verleent. Prachtige, rijpe Syrah-nuances, tikje animaal, maar niet teveel, precies goed, lekkere rondingen in combinatie met een stevig tanninegestel dat helemaal is ingepakt in het fruit en de beheerste rijkdom. En pracht jaar, een pracht wijngaard en een pracht wijnmaker, dat proef je, het gebeurt niet vaak dat alles in een wijn zo fraai op z'n plaats valt. En toch is dit geen uitgesproken moderne of klassieke wijn, hij heeft van beide het beste. Onmiskenbaar Rhône, pittig, krachtig en intens, maar daarnaast voldoende souplesse en enige rondheid, aards en mineraal met een vleugje dierlijkheid, maar ook veel helder en zuiver fruit.

Klassiek, maar dan zeer benaderbaar en verwelkomend van stijl.

Veel steviger en intenser dan de Douceur, meer "mid palate" iets complexer fruit (Syrah inplaats van Cinsault en Carignan.

De Tendresse heeft
meer fruit en is iets ronder dan de complexere en balsamischer Passion (Passion heeft Mourvèdre in de blend waar de Tendresse Syrah heeft).

Voor mij is dit de aantrekkelijkste van de vier, de diepte in het fruit en ook de helderheid/puurheid ervan vind ik telkens weer indrukwekkend. Lekker en tegelijkertijd ook mooi, van hoge kwaliteit, zowel genieten als onder de indruk zijn.

De prestige cuvée Quintessence 2015 is complexer, genuanceerder en nog dieper plus beschaafde indrukken van rijping op houten vaten.

Alle vier wijnen van harte aanbevolen.


© GoedeWijn.info